Kroppslige fenomener!

Hvorfor får vi dotter i ørene? Og hva er munnskåld?

 Det er ikke alle kroppslige fenomener som er like enkle å forstå. Her er forklaring på noen underlige ting kroppen gjør,...


Ishjerne
Du har helt sikker opplevd å ta en litt for stor skje med is i munnen. Da får du et issjokk i hodet som tar noen sekunder å komme over. Fenomenet skjer når noe kaldt kommer i kontakt med nervene øverst i munnen. Dette fører til at blodkarene fremst i hodet trekkes sammen, noe som skaper smerte. For å lette smerten kan du presse tungen opp i ganen for å varme opp munnen.


Armen sovner
Har du sittet eller ligget feil hender det at armen eller beinet sovner. Det vil si at du får en nummen følelse. Dette er helt ufarlig og oppstår etter konstant press mot kroppsdelen. Ved et slikt press, kan ikke cellene i kroppsdelen sende beskjeder til hjernen, og kroppsdelen blir derfor «koblet ut». Hvis du forandrer stilling, vil kroppsdelen fungere normalt igjen.


UBEHAGELIG: Det er frustrerende å våkne med en arm som fortsatt sover.
UBEHAGELIG: Det er frustrerende å våkne med en arm som fortsatt sover.

Hikke
Hikking er både irriterende og slitsomt. Det er en ukontrollert sammentrekning i mellomgulvet og kommer av for mye alkohol, ved å spise for fort eller ved å svelge luft. Hikken vil forsvinne av seg selv, men for å framskynde prosessen kan du drikke vann fort eller puste inn i en papirpose.


Dotter i ørene
Her har vi et fenomen som ofte oppstår på fly eller i tunneler. De fleste prøver å bli kvitt dottene i ørene ved å gjespe, holde seg for nesen og «blåse» ut eller å tygge tyggegummi. Og disse rådene er faktisk de beste mot dotter i ørene. Dottene oppstår ved trykkendring, men kan også forekomme når du er forkjølet. Røret som er koblet mellom øret og halsen åpnes, slik at det kommer luft i røret. Derfor kjennes det ut som en dott.


Leamus
Leamus er et irriterende fenomen som heldigvis er ufarlig. Som regel kommer de ukontrollerbare spasmene i nervene rundt øyet, men det kan også oppstå andre steder. Grunnen til sammentrekningene, er at nervene er irriterte. Det kan oppstå som følge av stress, tretthet, anstrengte øyne eller tørre øyne. Som regel vil det forsvinne av seg selv.


Munnskåld
Dette må ikke forveksles med munnsår. Munnsår er en virussykdom som vises på utsiden av leppene. Munnskåld er små sår inni munnen, ofte runde blemmer på innsiden av kinn, lepper eller tunge. I motsetning til munnsår er ikke munnskåld smittsomt, men det er svært plagsomt. Stress og enkelte matvarer kan gi munnskåld. Også skader i munnen, for eksempel hvis du biter deg i leppa, kan gi sårene..

blitt litt klokere?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits