Alt om julekaker!

JULEKAKER

Det er ingen fast tradisjon for hvilke kaker som er de "syv sortene". En avstemning i Aftenposten i 1992 viste denne meningen:

Smultringer, sandkaker, sirupssnippper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann

  • Brune pinner
  • Delfia-kake
  • Enkle smkaker
  • Fattigmann
  • Goro
  • Havremakroner
  • Honningkake
  • Hvetestump
  • Julebltekake
  • Julehorn
  • Julekake
  • Kakemenn
  • Kokosmakroner
  • Korintkaker
  • Kransekake
  • Krumkaker
  • Krydderkake
  • Krydderkake i langpanne
  • Nisseboller
  • Melisglasur
  • Pepperkaker
  • Pepperntter
  • Sandntter
  • Serinakaker
  • Sirupssnipper
  • Smultringer
  • Smkaker m/sjokolade
  • Tilslrte bondepiker

Verdens mest tradisjonelle julekake er trolig britenes plumpudding. Denne har overlevd fra middelalderen nr grt var hovedingrediensen i alle mltider. Opprinnelig var plumpudding en tykk grt, kokt p kjttrester, talg, fruktsaft, krydder og brdsmuler - dette er ogs stort sett ingrediensene i dag.

I Frankrike er den tradisjonelle julekaken Bche de nol - dette er en sjokoladekake fromet som en julestokk. Navnet skal minne om "julestokken" som ble brent i juletiden i gamle dager. Kaken er en mrk sjokoladekake ofte fylt med kastanjepur eller marsipan. Kaken pyntes slik at den ser ut som bark. P toppen dekoreres med marsipansopper og grnne blader.

Pepperntter skal ha vrt i bruk siden middelalderen, og regnes for den eldste og mest utbredte form for juleknask.

PEPPERKAKER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 180 stk. Ovnstemperatur 200 C Steketid ca 5 min.

250 g margarin eller smr
2 dl (225 g) farin
1 dl sirup
2 ss kanel
1 ss nellik
ss natron
1 ss vann
1-1 dl mandler
7 dl (ca. 450 g) hvetemel

Smelt fettet. Rr i sukker og sirup. Avkjl blandingen. Tilsett krydderet, natron rrt ut i vann og de finhakkede mandlene. Bland den kalde rren med melet og arbeid alt sammen til en deig. Hvis rren er lunken, renner fettet ut og deigen blir vanskeligere hndtere. Form deigen til 4-5 cm tykke ruller. La dem ligge kaldt, innpakket i folie, til dagen etter. Kjevl deigen ut p bakebord lett drysset med mel, stikk ut kakene tett i tett og legg dem p kalde plater. Stek kakene midt i ovnen i ca 5 minutter.

KORINTKAKER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 70 stk. Ovnstemperatur 175 C Steketid ca 10 min.

1 dl (50 g) korinter
3 dl (175 g) hvetemel
1 dl potetmel
1 ts bakepulver
1 dl (125 g) farin
150 g smr eller margarin
1 egg

Deigen trilles til kuler som rifles med en gaffel. Forvarm ovnen. Skyll eventuelt korintene. Bland dem med alt det trre i en bolle. Legg i fettet. Smuldre det i melblandingen med en gaffel. Tilsett sammenvispet egg og arbeid deigen raskt sammen. Rull dryt fingertykke lengder, del dem i jevne emner og trill sm biller. Legg dem p plater eller bakepapir. Trykk lett til med en gaffel. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter.

KOKOSMAKRONER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 35 stk. Ovnstemperatur 175 C Steketid ca 10 min.

50 g margarin eller smr
2 middels store egg
1 dl (90 g) farin
200 g 85-6 dl) kokosmasse

Forvarm ovnen. Smelt fettet. Bland egg og sukker. Tilsett kokos og fett. La rren st i ca. 10 minutter, slik at kokosmassen sveller. Legg massen p en plate ved hjelp av to teskjeer, platen skal vre dekket med bakepapir eller vre godt smurt. Kakene fr plass p en plate, de flyter ikke ut. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lsne kakene fra platen eller bakepapiret fr de er avkjlt.

SIRUPSSNIPPER

1 dl 20% flte eller fltemelk
250 gr mrk sirup
125 gr sukker
100 gr margarin
1/4 ts pepper, finmalt
1/2 ts ingefr
1/2 ts kanel
1/2 ts natron rrt ut i 1 ss melk
Ca 500 gr hvetemel

Ha flten, sirupen, sukkeret og margarin i en kjele og kok opp under omrring. Hell blandingen over i en bolle og avkjl fr krydderne og hvetemelet tilsettes. La deigen st kjlig en stund, fr den kjevles tynt ut og skjres i snipper. Stek sirupsnippene ved 200C p verste rille i ovnen.

KRUMKAKER

3 egg
150 gr sukker
150 gr smr
150 gr hvetemel
1/2 ts kardmomme

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Tilsett smeltet, avkjlt smr og melet blandet med kardemomme. La rren svelle i 1 time. Legg en stor teskje rre p midten av jernet. Steke kakene lys gyllenbrune. Rull dem straks til kremmerhus. Eller legg kakene over en kopp. Da fr vi krumkaker som kan fylles med deilig krem, gjerne tilsatt multer eller bringebr. Legg krumkaker i tett boks s de holder seg spr.



FATTIGMANN

5 eggeplommer
5 ss sukker
5 ss kremflte
1 ss konjakk
1/4 ts kanel
1/4 ts kardemomme
1 eggehvite
300-350 gr hvetemel

Pisk eggeplommer og sukker. Stivpisk flten og bland den i eggedosisen. Ha i konjakk og krydder. Stivpisk eggehvitene og bland forsiktig. Bland i ca. 200 gr hvetemel og la deigen st tildekket natten over p et kjlig sted.

Bruk resten av melet og s lite som mulig til utkjevling. Jo mindre mel, desto finere kaker. Kjevle meget tynt og bare litt om gangen. Skjr ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver. Kok dem lysegule i varmt fett. La dem avkjles p kjkkenpapir og oppbevar i tett boks.

SMULTRINGER

5 egg
250 gr sukker
1 1/2 dl smeltet smr
1 1/2 dl kremflte
1 1/2 dl kulturmelk
3 ts hornsalt
1 ts kardemomme
Ca. 350 gr hvetemel
1 kg smult

Visp eggedosis, tilsett vispet kremflte og melk. Bland det trre og rr i melet og smret. La deigen st til neste dag. Kjevle til 1 cm tykk leiv, og stikk ut ringer. Sett kakene kaldt til de skal stekes, da holder de fasongen bedre. Stek kakene i smult. Avkjl. Frys kakene i plastposer.

SANDNTTER

250 gr margarin
250 gr sukker
1 egg
300 gr potetmel
125 gr hvetemel
4 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Rr margarin og sukker skummende. Tilsett det sammenpiskede egget og sikt deretter i det trre. Arbeid deigen godt sammen. La deigen hvile en times tid fr den trilles til sm kuler. Stek kakene ved 180C i 8-10 minutter.

JULEKAKE

Til 2-3 julekaker

850 gr hvetemel
200 gr smr
100 gr farin
1 ts kardemomme
1/2 l melk
1 egg
50 gr (1 pk) gjr
250 gr rosiner
Egg til pensling

Smuldre mel og smr. Tilsett sukker og kardemomme. Rr gjren ut i lunken melk. Visp i egget. Elt alt du orker, minst 5 min. La deigen heve lenge - til dobbel strrelse. Elt inn rosinene og del deigen i tre emner. Bak ut tre runde kaker eller legg dem i form. Etterhev godt og pensle med egg.
Stek i ovnen ved 200C i ca 40 minutter.

BRUNE PINNER

200 gr sukker
200 gr smr
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
4 kopper hvetemel
Hakkede mandler til pynt

Rr smr og sukker hvitt. Tilsett oppvarma sirup og de andre ingrediensene og rr sammen til en deig. Rull ut tynne plser som trykkes flate. Smr med egg og str over hakka mandler. Legg dem p steikeplate og steik i ovn ved 200c i ca 10-15 min. Skjr dem opp p skr mens de er varme.

KAKEMENN

100 gr smr
3 1/2 dl sukker
1 ts hornsalt
2 1/2 dl melk
ca 12 dl hvetemel

Smelt og avkjl smret. Bland alt det trre. Rr inn den smeltede avkjlte smret + melken og arbeid deigen hurtig sammen. Legg plast over deigen og la deigen st kjlig i 1-2 timer. Elt deigen lett sammen, og kjevl den til en 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kakemenn. Legg figurene p smurt plate og stek dem ved 200c i 7-10 min. De skal vre hvite og porse nr de er ferdige. Avkjl kakene p rist.

Pynt med konditorfarve blandet med litt vann, eller melisglasur iblandet litt kakao.

KRANSEKAKE

500 g mandler
1/2 kg melis
4 eggehviter (ikke for store egg)

nsker du en litt lysere deig, kan du skolde halvparten av mandlene. Kaken blir egentlig penere se p ogs. Grovmal mandlene i food prosessor. Alle maskiner gjr ikke dette like bra. En gammeldags kvern gr ogs bra. Grovheten p mandlene skal vre som gammeldags grovmalt kokekaffe.

Tilsett melis og mal videre til nsket finhetsgrad. Pisk eggehvitene og rr med. For mye eggehvite gjr at deigen sveller, s bruk egg av middels strrelse. Bearbeid deigen 1 min. Pakk i al.folie, legg midt i kald stekeovn, skru p 100 grader og la den ligge der 1 time. Da er den gjennomvarm. Avkjl deigen godt. Den skal vre helt kald. Du kan gjerne vente flere dager med fortsette prossesen.

Smr formene med smeltet smr (meieri) og sett i kjleskap. Smr en gang til og dryss med semulegryn. Bank av det overfldige. Del den kalde deigen i emner og rull ut eller bruk kakespryte. Trykk sammen skjtene.

Legg ringene inni hverandre (2 stekinger) og stek p nederste rille ved 175 grader i ca. 15 min. (Stenger stekes midt i ovnen). Ringene er ferdige nr de har ftt gyllen farge. Nr kakene er godt avkjlt (en tur ut p trappen, men ikke for mange minusgrader), tas de ut av formene.

Glasur
Rr inn melis i 1 stor eggehvite til en smidig masse. Spryt med kakesprut etter hvert som du setter ringene opp hverandre. Kaken er super fryse p forhnd (god og seig). I to deler fr du de sm ringene inni de store, akkurat passe i en kakeboks.

SERINAKAKER

150 g margarin eller smr
125 g sukker
1 egg
200 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
ts hornsalt
egg til pensling
100 g grovhakkede mandler

Slik gjr du
Rr margarin eller smr og sukker hvitt. Ha i egget og pisk massen godt. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og hornsalt, og arbeid deigen lett sammen. Deigen m st kaldt 2 - 3 timar, til den er fast.

Trill deigen til kuler. Trykk kulene litt flate. Pensle med sammenvispede egg og dryss p litt hakkede mandler.
Stek serinakakene lys gulbrune ved 180 C.

JULEHORN

2 l hv.mel
10 ss. smr
150 gr trrgjr
6,5 dl melk
eventuelt litt salt

Gjr blandes i melet, smret smuldres i.
Ha i mel og melk vekselvis til passe deig.
Heves ca. 30 min. Kjevles ut til en stor sirkel
(ca. diameter 30cm) som deles i 6 like store deler.
Hver del rulles sammen til et horn.
Settes p stekebrett og etterheves i ca. 15 min.
Stekes ved 240 grader ca.15 min.

DELFIA-KAKE

200 gram delfia fett
300 gram kokesjokolade
2 egg
2,5 desiliter sukker
snop (Seigmenn, geletopper, marsipan)
1 pakke Per kjeks

Smelt fettet og sjokolade p svak varme. Plata skal st p maks 1!

Pisk egg og sukker til eggedosis i en bolle og bland i sjokoladen og fettet.

Kle en avlang form (Brdform, men har du ikke det, s er du sikkert s
kreativ at du finner p noe annet!)med bakepapir.

Legg et lag med rre i bunnen. Legg i et lag med kjeks og snop. Legg i et nytt lag med rre, og s mer snop?. Husk at det skal vre sjokoladerre sist. Kaka m st i kjleskapet.

PEPPERNTTER

250 gram sirup
750 gram sukker
1 dl flte
saft og skall fra en sitron
1 drpe rosenolje
500 gram smr
180 gram mandler (skoldet og hakket)
1250 gram hvetemel
2 toppet ts pottaske
4 ts kanel
2 ts kardemomme
Fremgangsmte
OBS: Oppskriften gir godt 3 kg med deig, noe som passet godt da vi var flere generasjoner under samme tak.

Smret smeltes og rres sammen med sukkeret. S rres flten i, sirup, sitronskall og sitronsaft. Deretter de hakkede mandlene og rosenolje. (Rosenolje i sukkebit knuses frst.) Mel, pottaske, og krydder blandes og siktes i. Arbeides sammen til en smidig deig og kan ligge i kjleskap for hviling i et dgn.

Deigen rulles ut til lange plser og skjres i sm stykker som klemmes flate og stekes p plate. Stekes ved 200C til de er lys brune.

KRYDDERKAKE

75 g smr
175 g sukker
2 egg
180 g mel
1,5 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1 ts ingefr
1 1/2 dl lettrmme
2 ss appelsinmarmelade


Formkakeform, 1,5 liter
Stekeovn: 175 grader i ca. 1 time

Rr smr og sukker lyst og luftig. Bland i egga, ett om gangen. Sikt sammen mel, bakepulver og krydder. Rr det i deigen sammen med rmmen og appelsinmarmeladen. Hell deigen i smurt form og stek kaka.

KRYDDERKAKE I LANGPANNE

2.l Hvetemel
12dl Sukker
1l Skummet kulturmelk
4dl Smeltet smr
2dl Skummet melk
1pk Rosiner
4ts Natron
2-4ts Ingefr
2-4ts Kardemomme
2-4ts Nellik

Slik gjr du:
Ta mel sukker kulturmelk,skummet melk og smr og bland det sammen.
Tilsett rosiner og krydder.

Stekes p 175grader i 3-5 kvarter p midterste rille i ovnen

TILSLRTE BONDEPIKER

(4 porsjoner)

Ingredienser:
2-3 dl smuler av en eller flere slag trre, spr julekaker f eks goro, snipper eller berlinerkranser
3 dl kremflte
3 dl eplemos

Fremgangsmte:
Knus kakene i smuler og rist dem spr i varm stekepanne. Avkjl kakesmulene. Visp kremflten til luftig krem. Anrett eplemos, kakesmuler og krem lagvis i dessertbolle eller porsjonsglass.

HAVREMAKRONER

150 g margarin
1,5 dl sukker
1 egg
6 dl store havregryn
4 ss hvetemel
1 dl rosiner (kan slyfes)

Rr margarin og sukkeret skummende. Tilsett egget og bland inn gryn og mel. Trill deigen til sm kuler som settes p en smurt bakeplate. Stek kakene til de er lyst gulbrune i ca. 12 minutter ved 180 grader i ovnen.

GORO

1 3/4 dl flte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g smr

Visp flten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre smret i de trre ingrediensene og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjlig ca. 2 timer.
Kjevle deigen ut og skjr leiver etter strrelsen p gorojernet ditt. Stek kakene lyst gyldne og spr.

HONNINGKAKE

4 egg
250 g sukker
250 g honning
100 g smr
1/4 ts nellik
1/4 ts pepper
1/2 ts ingefr
1 ts bakepulver
250 g hvetemel

Langpanne, 18 x 26 cm
I stekeovnen: 150 grader, ca 50 minutter

Visp egg og sukker godt. Tilsett myk honning og smeltet smr. Bland det trre og rr det inn. Hell rren i papirkledd liten langpanne eller ildfast form. Stek kaka og avkjl.
Pynt evt. med sjokoladeglasur og mandler. Kaken kan ogs fylles med smrkrem. Honningkaken blir ekstra god nr den fr ligge og modne, godt innpakka i folie med plast utenp.

MELISGLASUR

1 eggehvite
200-225 g melis

Visp eggehviten lett. Visp inn melis litt og litt til massen blir s fast at den danner myke topper. Bruk sprytepose eller kremmerhus av matpapir.

JULEBLTEKAKE

1 sukkerbrd - 24 cm i diameter
5 dl flte
1 ts sukker
2 dl multesyltety
1 rull marsipan (500 g)
Pynt: farga marsipan eller br/frukt

Del sukkerbrdet i 3 lag. Pisk flte og sukker til krem. Bland halvparten med syltetyet. Fyll lagene med multekrem og legg dem sammen. Dekk hele kaka med piska krem.

Kjevle ut marsipan til et lokk som dekker hele kaka. Lft det opp med en kjevle og plasser det p kaka. Klem til rundt kantene og skjr bort overfldig marsipan.


NISSEBOLLER

100 g smr
1 dl sukker
1 ss vaniljesukker
2-3 ss kakao
3 dl havregryn
2-3 ss sterk kaffe

Rr smr og sukker hvitt. Bland inn kakao. Tilsett havregryn og kaffe. Rr godt om. Form sm boller, og trill dem i kokos.

ENKLE SMKAKER

5 dl hvetemel
250 g smr
1 dl sukker

Ha mel i bollen, og tilsett kaldt smr. Smuldre til det blir grynete. Tilsett sukker, og elt deigen raskt. Trill kuler eller plser i grovt sukker (perlesukker), og stek ved 180 C til de er gyldne.

SMKAKER M/ SJOKOLADE (Maryland Cookies)

200 g Smr
150 g sukker
150 g brun sukker
2 egg
275 g mel
1 ts bakepulver
1 pl kokesjokolade - hakkes

Smr, sukker og brun sukker rres sammen.

Settes med teskje

200C 10 minutter midt i ovnen

HVETESTUMP

2 l mel
250 gr margarin
250 gr rosiner
2,5 dl sukker
2 egg
7 dl melk
2 pk gjr
1 ts kardemomme

Mel og margarin smuldres.

200C ca 45 minutter nederste rille, Pensles med melk om man vil




2 kommentarer

Susann

29.nov.2008 kl.11:47

N ble jeg inspirert til bake!

Christina Slette Johnsen

03.des.2009 kl.20:48

Go4it!

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits