Sunne(re) julekaker :)

Serinakaker

Disse julekakene smaker nydelig, og er s enkle at du lager dem p 30 minutter.

Serinakaker150 g smr
200 g hvetemel
50 g Hi-maize
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 gr Sukrin
1 egg

Pensling og dryss:
1 dl eggehvite
1 dl Sukrin eller perlesukker
1 dl hakkede mandler

Sett stekeovnen p 200 grader.

Smuldre smret med mel, Hi-maize, bakepulver og vaniljesukker (bruk gjerne en food processor). Tilsett Sukrin og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen.

Trill deigen ut til en lang plse. Skjr den i sm biter, form dem til kuler og sett dem p bakepapir eller direkte p smurt stekeplate. Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss p mandler og Sukrin, og stek kakene i ca. 10 minutter. Avkjl p rist. Oppbevar kakene i tett boks.


Lussekatter

lussekatter150 gram smr
5 dl melk
1 pk trrgjr
1 gram safran eller 1 ts gurkemeie
2 dl Sukrin
1 ss sukker (for gjren)
ts salt
2 ts kardemomme
11 dl hvetemel
2 dl Hi-maize
egg til pensling
rosiner til pynt

Bland sammen alt det trre. Smelt smr og tilsett melken. Nr det er lunkent, hell det over det trre. Rr godt sammen. La deigen st til heving under plast p et lunt sted 1-2 timer.
Elt deigen godt, og del den i fingertykke biter. Form dem til lussekatter. Sett dem p bakebrett og etterhev i 45 minutter.
Stekes p 225 grader i 15 minutter.


Mor Monsen

Mor Monsen150 g smr
125 g Sukrin
4 egg + 2 ss vann
150 g hvetemel
25 g Hi-maize
1 ts bakepulver
1 ts revet sitronskall
saft av sitron (kan slyfes)

Topping:
30 gr. mandler- skoldet og skret i strimler
3 ss Sukrin
30 g korinter/rosiner

Rr smr og Sukrin hvitt. Rr eggene inn i smrblandingen. Sikt inn mel og bakepulver og rr godt. Ha evt. i sitronsaft og skall.
Kle en liten langpanne med bakepapir. Hell deigen i langpannen, jevn den utover og str med Sukrin, mandler og korinter p toppen.
Kaken stekes i 18- 20 min. ved ca. 180 til den er lysegul. Skjr den opp i firkanter og la den st til avkjling i langpannen.


De syv slag til jul

Tiden fr jul er ekstra travel for de fleste av oss. Men du kan lage flere typer julekaker av den samme deigen. Her er en oppskrift som gir kjempegode julekaker, helt uten sukker og med nyttig fiber. Den er s enkel at du kan lage den i kveld. Oppskriften kan varieres alt etter din egen smak og fantasi.

de syv slagGrunndeig:
325 gram smr (evt. halvparten smr og halvparten flytende margarin)
450 gram (7,5 dl) siktet hvetemel
50 gram (1 dl) Hi-maize (gir mer fiber og lavere GI, kan erstattes med hvetemel)
200 gram (2 dl) Sukrin

Alle kakene skal stekes p smurt plate i stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.

Rr inn smret i melet og ha i Sukrin. Du kan ogs ha alt i en food processor og la maskinen g til alt er grynet. Elt deigen sammen. La deigen hvile en time i romtemperatur.

Med denne oppskriften kan du lage for eksempel:

Tyske skiver:
Trill 4,5 cm tykke plser. Skjr opp i 1/2 cm tykke skiver.

For lage smrkranser, riflekjeks, sukkerstjerner, fylte kjeks og syltetykaker m du blande 2 egg i grunndeigen.

Smrkranser:
Spryt deigen ut gjennom kakesprut eller kvern med stjerneformet skive. Skjr i 12 cm lengder og form til kranser.

Riflekjeks:
Spryt deigen ut som smrkranser. Skjr 3 cm lange stenger.

Fylte kjeks med sjokolade:
Lag fyll av 50 g kokosfett, 1/2 plate kokesjokolade, 1 egg og 1 ss Sukrin. Smr fyllet mellom to og to kjeks.

Syltetykaker:
Kjevle en tynn leiv, 2-3 mm. Stikk ut runde kaker, ca. 6 cm i diameter. Legg en klatt bringebrsyltety p kaken. Brett den i to og trykk sammen kantene med en gaffel.


Sunnere pepperkaker

PepperkakerEndelig gr det an lage pepperkaker som er litt sunnere, men som fortsatt er like gode. Vi bruker fortsatt sirup, da det er viktig for smaken, og slik at pepperkakene beholder sin fine farge.

150 g smr
1 dl sirup, lys
2 dl Sukrin (180 g)
1 dl kremflte
5 dl hvetemel (300 g)
1 dl Hi-maize (60g, gir mer fiber og lavere GI, kan erstattes med hvetemel)
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefr
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking

Frste dag:
Bland sirup, Sukrin og smr i en kjele. Varm opp til Sukrinet er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjl blandingen noe. Rr i flten. Rr i hvetemel, Hi-maize, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den st i romtemperatur til du skal bake ut pepperkakene.

Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 mm tykkelse. Stikk ut figurer.
Stek p plate med bakepapir p 175C i 8-10 minutter. Avkjl pepperkakene p rist.

Nr disse pepperkakene er nystekte, er de litt mykere enn vanlige pepperkaker.
Oppbevarer man de i en kakeboks i et par dager, blir de like spre og gode som du er vant til.


HavremakronerHavremakroner

N kan du lage gode og sunne havremakroner. Havremakroner hrer hjemme blant julekakene.

150 gram margarin
120 gram Sukrin (1 dl)
1 stort egg eller 2 sm
6 dl havregryn
4 ss hvetemel (kan byttes mot Hi-maize)
2 ss honning

Fremgangsmte:
Sett p ovnen, for dette blir klart i en fei.

Kok opp margarin, honning og Sukrin. Bland inn gryn og mel og tilsett egget. Bruk to skjeer og lag sm kuler som settes p en smurt stekepanne.

Stek kakene til de er lys gullbrune i ca. 15 minutter p 180 grader, midt i ovnen.


Julekake (1 stk)

70 g smr/flytende margarin julekake
3,5 dl melk
pakke gjr (bl)
105 g (ca 1 dl) Sukrin
1-2 ts kardemomme
2 ts sukker (for hjelpe i gang heveprosessen)
450 g (9 dl) hvetemel
50 g (1 dl) Hi-maize usynlig fiber (kan byttes med hvetemel)
120 g (2 dl) rosiner
sukat
1 egg til pensling

Deigen kan gjerne lages kvelden fr, og kaldheve i kjleskap over natta.

Smelt smret og ha i melken. Varm opp til 37 grader. Rr gjren ut i den lunkne blandingen sammen med sukker. Ha i rosiner og sukat. Elt i mel, Sukrin og kardemomme. Deigen kan godt vre litt ls, da blir den ekstra saftig. Ha deigen over i en godt smurt brdform, ca. 2 liter. Sett julekaken til heving under plast eller klede p et lunt sted i ca. 2 timer.

Visp sammen egget og pensle kaken. Stek kaken nederst i ovnen p 175 grader i ca. 50 minutter, eller til den er gjennomstekt. Avkjl p rist.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits