Vegansk julemat

Her er noen godevoppskrifter på mat som er helt vegan, og som passer godt inn i en norsk jule-feiring. Nøttestek er vell det "vanligste" å diske opp med.. enjoy!


Piroger med fyll
 
Deig:
Ca 75 g olje
3 dl hvetemel
250 gram kokt kalde poteter
En halv teskjesalt
1 teskje bakepulver
 
Smuldre fettet i melet. Mos potetene, og bland alt til en smidig deig.
 
Fyll:
1 pakke soyamince
1 glass med Dolmio pastasaus, eller tilsvarende saus.
Stek mincen i litt olje, og blang i sausen.
 
Kjevle deigen ut, skjær rundinger. Legg fyllet ene siden, og brett
over den andre. Klem sammen med en gaffel.
 
Stekes på 225 grader i 12 minutter.


Fikenkake
Fiken. Mengde er valgfri, men alt fra 10-12 til det så vidt er plass i deigen.
2,5 dl sukker
3 dl vann
5 dl hvetemel
3 teskjeer bakepulver
 
Skjær/hakk fikenene, kok i 10-15 minutter i vann med sukkeret.
Kjøles ned.
Bland mel og bakepulver.
Rør mel og bakepulver blandingen inn i fikenblandingen.
Tømmes i form som er kledd med bakepapir.
Stekes på svak varme i ca 30 minutter.


Oppskriftene nedenfor er hentet fra heftene Grønn mat og Vegetarisme i praksis, som kan bestilles i vår butikk.


Nøttestek

200 gr. nøtter, hakket
100 gr. brødsmuler
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, hakket
1 ss. olje
2 ss. soyamel
1 ts. krydderblanding
1 ts. grønnsaksbuljong
1 1/2 dl. kokende vann
salt og pepper

Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.


Kikertpostei

175 gr. kikerter (lagt i bløt noen timer i forveien)
1 laubærblad
2 ts. olje
1 hvitløksfedd, presset
1 løk, finhakket
4 ss. peanøttsmør
evt. litt buljong
evt. litt brødsmuler

La kikertene renne fra seg, legg dem i en gryte, og hell over rikelig med vann. Tilsett laubærbladet og kok opp. La ertene koke i 10 minutter på middels varme. Senk varmen, og la ertene småkoke til de er myke (ca. en time). Hell av vannet, fjern laubærbladet, og mal kikertene til en tykk deig. Varm oljen og stek løken og hvitløken et par minutter. Tilsett kikertene og peanøttsmøret, og buljong, brødsmuler og tomatpuré etter smak- og vips, posteien er ferdig!


Julestek
1 rotselleri eller kålrot
2 ss. tomatpuré
(urte) sennep
brødsmuler
nellik

Sellerien kokes sammen med tomatpureen i ca. 1 time. Gratiner den deretter i ovn ved 225 grader. Dryss over sennep og brødsmuler. Ta "steken" ut av ovnen og pynt den med nellik.


Fylte kålblader med soppsaus

Til de fylte kålbladene:
8 store kålblader
2 ss. olivenolje
1 løk
4 hvitløksfedd
225 gr. sopp
1/2 kopp (bulghur)hvete
8 modne tomater
en håndfull ferske urter
1 kopp valnøttkjerner

Til sausen:
2 ss. olje
1 liten løk
3 hvitløksfedd
115 gr. sopp
1 ss. hvetemel
2 ss. soyasaus
1 ss. grov sennep
3 dl. buljong

Skold kålbladene i kokende vann i 22 minutter. Hell ut det varme vannet, og skyld bladene i kaldt vann noen sekunder. Kutt løken i små biter, press hvitløken, og skjær soppen i biter.

Stek løken i oljen til den er gyldenbrun. Ha i hvitløken og soppen, og la det hele steke ett minutt. Hell i mellomtiden kokende vann over hveten, og la den stå til den er myk (ca. 10 minutter). Finhakk tomatene. Ha så i hveten, tomatene, valnøttkjernene og urtene sammen med løken, hvitløken og soppen. Rør alt godt sammen, og krydre etter smak. Legg så fyllet ned på kålbladene, som rulles sammen og legges ved siden av hverandre i en ildfast form.

Sausen lages så ved å varme den finhakkede løken i olje til den er gyldenbrun. Ha presset hvitløk og finkuttet sopp, og resten av ingrediensene. Kok opp det hele til det har en tykk konsistens. Hell sausen over kålbladene, dekk formen med aluminiumsfolie, og varm alt sammen ved 150 grader i 45 minutter.

kilde: vegansiden.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits