Hva er Quorn?

Mange har hrt om Quorn men ikke alle har fortsttt hva det er. Er det soya? Er det tofu? Det er ingen av delene. Faktisk er Quorn unikt p s mange mter, og det er noen overraskende fakta om produktene som kan vre interessante kunne!

Du har kanskje hrte mye om spesielle ingredienser i det siste, for eksempel "de gode bakteriene" i yoghurt, og supermat som blbr og brokkoli. Vel, vi har vr egen unike ingrediens.

Alle Quorn produktene inneholder mykoprotein. Mykoprotein er et nrende medlem av soppfamilien, p samme mte som sopp og trfler.

Produktutvikling
Quorn-produktene ble fremstilt allerede p 60-tallet i England, men kom p markedet frst i 1985. Siden den gang har produktene blitt solgt i mange land, inkludert Danmark og Sverige, og de har siden mars 2008 vrt tilgjengelig i Norge.

Quorn-produktene er vegetariske, men de passer ogs bra til de som generelt nsker flge en sunn livsstil, ha enkle middagslsninger eller er opptatt av de miljmessige, sosiale og etiske konsekvensene av matvareproduksjon i verden. Produktene passer til hele familien.

I Norge finnes Quorn forelpig i to varianter, nemlig biter og deig eller farse som frossenvare. I Storbritannina finnes det over 70 produkter, inkludert en del ferdige retter som pizza, paier, lasagne, burgere og plser.

Nringsinnhold
Energi
Quorn biter inneholder 100 kcal/450 kJ per 100 gram, og Quorn deig har 90 kcal/400 kJ per 100 gram. Dette vil alts si at kaloriinnholdet er lavere enn i kylling og de fleste typer fisk, kjtt og melkeprodukter.

Fett
Quorn biter og deig inneholder henholdsvis bare 2,5 og 2 gram fett per 100 gram. Mykoprotein er hovedsaklig fri for mettet fett og transfett, som er de ?usunne? fettypene. Quorn inneholder dessuten ikke kolesterol.

Protein
Proteininholdet i bde Quorn biter og deig er p 14 gram per 100 gram. Proteinet er av hy kvalitet p lik linje med animalsk protein, siden innholdet av essensielle aminosyrer er hyt.

Karbohydrat
Selv om sukker brukes i selve produksjonen av mykoprotein, er ikke produktene tilsatt sukker. Innholdet av karbohydrater forvrig er lavt, produktene har en lav glykemisk indeks og frer til en lav og jevn blodsukkerstigning.

Fiber
Til tross for det lave kalori- og fettinnholdet er Quorn likevel mettende, ikke bare p grunn av proteininnholdet, men ogs p grunn av fiberinnholdet. Mykoprotein inneholder 6 gram fiber per 100 gram, hovedsakelig vannlselig fiber, inkludert betaglukaner, som har mange positive egenskaper. Tradisjonelle proteinkilder som egg, kjtt, kylling, fisk og melkeprodukter inneholder ikke fiber.

De fleste nordmenn spiser for lite fiber og synes det er vanskelig f i seg nok via frukt, grnnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter. Som kjent er fiber viktig for fordyelsen, det virker mettende og kan vre med p regulere blodsukkeret og kolesterolnivet i blodet. Quorn kan bidra til f opp fiberinntaket p de 25-35 gram per dag som anbefales av Helsedirektoratet.

Andre nringsstoffer
Quorn inneholder mye magnesium og sink, og lite salt.

Tilberedning
Det er ikke ndvendig tine Quorn-produkter fr de tilberedes, men det er ogs mulig benytte produktene dersom de er tint p forhnd. Basisproduktene deig og biter kan benyttes i alle retter hvor man normalt ville benyttet kjtt eller kylling, og kan tilberedes p samme mte ? i stekepannen, i ovnen, p grillen eller i mikroblgeovnen.

Deigen passer for eksempel bra i gryteretter, lasagne, spaghetti bolognese, taco og til pizzafyll, mens bitene er gode i wok, pytt-i-panne-retter og i pastasalater. Produktene har en mild smak, men trekker fort til seg krydder og marinader.

Allergi
Alle matvarer kan potensielt forrsake en allergisk reaksjon. Imidlertid er hyppigheten av reaksjoner p Quorn-produktene veldig lave sammenlignet med mange andre typer kjtt, fisk, egg, melkeprodukter og grnnsaker. Siden Quorn biter og deig lages p samme sted som det benyttes mel og melkeprodukter i andre produkter kan de inneholde spor av gluten og melk. Som nevnt inneholder ogs produktene eggehvite. Quorn er godkjent av Mattilsynet. Mykoprotein er forvrig ikke genmodifisert.





Det er mange fordeler ved mykoprotein som f mennesker vet om.
Her er et lite utvalg:

  • Mykoprotein er en sopp som inneholder hykvalitets protein, som gir oss muligheten til tilby en fullstendig vegetarisk proteinkilde som et alternativ til kjtt
  • Mykoprotein har et naturlig lavt fettinnhold
  • Mykoprotein inneholder ogs lite kalorier, s vi kan tilby deg mat som smaker godt men som ikke har et hyt kaloriniv
  • Mykoprotein inneholder ogs essensielle kostfibre, som er kjent for hjelpe med opprettholde et sunt fordyelsessystem
  • Mykoprotein inneholder overhodet ikke kolesterol, s med Quorns produkter som en del av et balansert, fettfattig kosthold kan hjelpe med opprettholde et normalt kolesterol niv som igjen hjelper med holde hjertet sunt
  • Mykoprotein er helt fritt for kjtt. Denne organismen vokser naturlig, vi dyrker den under kontrollerte forhold s vi kan tilby deg et stort utvalg Quorn produkter med hy kvalitet

Bare Quorn produkter inneholder dette spesielle vegetariske proteinet, og vre ekspertkokker har mange rs erfaring i bruke mykoprotein og bruke det til produsere et smakfullt utvalg ferdigmltider, s vel som de klassiske ingrediensene som Quorn biter og Quorn deig som vi er kjent for.

Quorn er simpelthen varemerket vi bruker for sette skelyset p disse produktene som inneholder denne spesielle ingrediensen. Se etter Quorn logoen i kjle- og frysedisken i alle store matvarebutikker og ta en positiv beslutning for deg og din familie!

jeg har selv ikke smakt dette enda,men alt skal prves!

kilde: quorn.no

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits