Hva er Quorn?

Mange har hørt om Quorn men ikke alle har fortstått hva det er. Er det soya? Er det tofu? Det er ingen av delene. Faktisk er Quorn unikt på så mange måter, og det er noen overraskende fakta om produktene som kan være interessante å kunne!

Du har kanskje hørte mye om spesielle ingredienser i det siste, for eksempel "de gode bakteriene" i yoghurt, og supermat som blåbær og brokkoli. Vel, vi har vår egen unike ingrediens.

Alle Quorn produktene inneholder mykoprotein. Mykoprotein er et nærende medlem av soppfamilien, på samme måte som sopp og trøfler.

Produktutvikling
Quorn-produktene ble fremstilt allerede på 60-tallet i England, men kom på markedet først i 1985. Siden den gang har produktene blitt solgt i mange land, inkludert Danmark og Sverige, og de har siden mars 2008 vært tilgjengelig i Norge.

Quorn-produktene er vegetariske, men de passer også bra til de som generelt ønsker å følge en sunn livsstil, ha enkle middagsløsninger eller er opptatt av de miljømessige, sosiale og etiske konsekvensene av matvareproduksjon i verden. Produktene passer til hele familien.

I Norge finnes Quorn foreløpig i to varianter, nemlig biter og deig eller farse som frossenvare. I Storbritannina finnes det over 70 produkter, inkludert en del ferdige retter som pizza, paier, lasagne, burgere og pølser.

Næringsinnhold
Energi
Quorn biter inneholder 100 kcal/450 kJ per 100 gram, og Quorn deig har 90 kcal/400 kJ per 100 gram. Dette vil altså si at kaloriinnholdet er lavere enn i kylling og de fleste typer fisk, kjøtt og melkeprodukter.

Fett
Quorn biter og deig inneholder henholdsvis bare 2,5 og 2 gram fett per 100 gram. Mykoprotein er hovedsaklig fri for mettet fett og transfett, som er de ?usunne? fettypene. Quorn inneholder dessuten ikke kolesterol.

Protein
Proteininholdet i både Quorn biter og deig er på 14 gram per 100 gram. Proteinet er av høy kvalitet på lik linje med animalsk protein, siden innholdet av essensielle aminosyrer er høyt.

Karbohydrat
Selv om sukker brukes i selve produksjonen av mykoprotein, er ikke produktene tilsatt sukker. Innholdet av karbohydrater forøvrig er lavt, produktene har en lav glykemisk indeks og fører til en lav og jevn blodsukkerstigning.

Fiber
Til tross for det lave kalori- og fettinnholdet er Quorn likevel mettende, ikke bare på grunn av proteininnholdet, men også på grunn av fiberinnholdet. Mykoprotein inneholder 6 gram fiber per 100 gram, hovedsakelig vannløselig fiber, inkludert betaglukaner, som har mange positive egenskaper. Tradisjonelle proteinkilder som egg, kjøtt, kylling, fisk og melkeprodukter inneholder ikke fiber.

De fleste nordmenn spiser for lite fiber og synes det er vanskelig å få i seg nok via frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter. Som kjent er fiber viktig for fordøyelsen, det virker mettende og kan være med på å regulere blodsukkeret og kolesterolnivået i blodet. Quorn kan bidra til å få opp fiberinntaket på de 25-35 gram per dag som anbefales av Helsedirektoratet.

Andre næringsstoffer
Quorn inneholder mye magnesium og sink, og lite salt.

Tilberedning
Det er ikke nødvendig å tine Quorn-produkter før de tilberedes, men det er også mulig å benytte produktene dersom de er tint på forhånd. Basisproduktene deig og biter kan benyttes i alle retter hvor man normalt ville benyttet kjøtt eller kylling, og kan tilberedes på samme måte ? i stekepannen, i ovnen, på grillen eller i mikrobølgeovnen.

Deigen passer for eksempel bra i gryteretter, lasagne, spaghetti bolognese, taco og til pizzafyll, mens bitene er gode i wok, pytt-i-panne-retter og i pastasalater. Produktene har en mild smak, men trekker fort til seg krydder og marinader.

Allergi
Alle matvarer kan potensielt forårsake en allergisk reaksjon. Imidlertid er hyppigheten av reaksjoner på Quorn-produktene veldig lave sammenlignet med mange andre typer kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter og grønnsaker. Siden Quorn biter og deig lages på samme sted som det benyttes mel og melkeprodukter i andre produkter kan de inneholde spor av gluten og melk. Som nevnt inneholder også produktene eggehvite. Quorn er godkjent av Mattilsynet. Mykoprotein er forøvrig ikke genmodifisert.

Det er mange fordeler ved mykoprotein som få mennesker vet om.
Her er et lite utvalg:

  • Mykoprotein er en sopp som inneholder høykvalitets protein, som gir oss muligheten til å tilby en fullstendig vegetarisk proteinkilde som et alternativ til kjøtt
  • Mykoprotein har et naturlig lavt fettinnhold
  • Mykoprotein inneholder også lite kalorier, så vi kan tilby deg mat som smaker godt men som ikke har et høyt kalorinivå
  • Mykoprotein inneholder også essensielle kostfibre, som er kjent for å hjelpe med å opprettholde et sunt fordøyelsessystem
  • Mykoprotein inneholder overhodet ikke kolesterol, så med Quorns produkter som en del av et balansert, fettfattig kosthold kan hjelpe med å opprettholde et normalt kolesterol nivå som igjen hjelper med å holde hjertet sunt
  • Mykoprotein er helt fritt for kjøtt. Denne organismen vokser naturlig, vi dyrker den under kontrollerte forhold så vi kan tilby deg et stort utvalg Quorn produkter med høy kvalitet

Bare Quorn produkter inneholder dette spesielle vegetariske proteinet, og våre ekspertkokker har mange års erfaring i å bruke mykoprotein og bruke det til å produsere et smakfullt utvalg ferdigmåltider, så vel som de klassiske ingrediensene som Quorn biter og Quorn deig som vi er kjent for.

Quorn er simpelthen varemerket vi bruker for å sette søkelyset på disse produktene som inneholder denne spesielle ingrediensen. Se etter Quorn logoen i kjøle- og frysedisken i alle store matvarebutikker og ta en positiv beslutning for deg og din familie!

jeg har selv ikke smakt dette enda,men alt skal prøves!

kilde: quorn.no

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits