Pasta for newbies

Når man har lite tid og ikke er så flink på kjøkkenet, kan man redde seg med pasta eller nudler. Dette er enkelt, billig og smaker godt.

 
Pasta med ost Pasta
Litt historie
Flere land, deriblant Kina, Japan, Frankrike og Italia, krever æren for å ha oppfunnet pastaen som lages av malt korn blandet med vann. Ifølge noen kilder ble pasta introdusert i Italia av Marco Polo da han kom tilbake fra Kina på slutten av 1200 tallet.

Hva er pasta
På den vestlige halvkule blir pasta av god kvalitet laget på durumhvete, en sort sterk hvete som er rik på proteiner, har høyt gluteninnhold og relativt lavt innhold av stivelse. Hvetekornene blir malt til fine partikler (semule) eller mel. Durumhvete har tendens til å forbli lett kornet når den er malt. Den tåler koking godt og gir en pasta som ikke kleber. I flere land blir pasta beriket med vitaminer fra B komplekset (tiamin, riboflavin og niacin) og noen ganger med jern. Høyproteinpasta finnes også. Hvilken pasta man velger er en smakssak, men det kommer også an på hvilken rett den skal brukes til. Tynn pasta blir for eksempel mest brukt i supper og buljonger, mens buet, snodd eller hul pasta fanger opp sauser. Riflet pasta passer best i kjøttsauser, mens glatt pasta er perfekt til krem eller ostesauser. Pasta blir brukt til alt fra appetittvekkere til supper, blandede salater, hovedretter og til og med desserter.

Pasta Koking av pasta
Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, tørket kjøpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente. Bruk rikelig med vann og stor nok kjele så pastaen har god plass til å svelle uten å klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni
(2 porsjoner)

100 g spaghetti eller 3 dl makaroni
1 1/2 liter vann
1 ts salt
2 ts olje

Koketid: Se på pakningen

Slik gjør du:
1 Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle.
2 Legg i spaghettien eller makaronien. Rør om med ein tregaffel, slik at spaghettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
3 Kok uten lokk på middels varme. (Koketid: Se pakken.)
4 Rør av og til.
5 Hell spaghettien eller makaronien opp i et dørslag. La vannet renne av.

Det kan serveres som en enkel rett med feks smør, krydder, reven ost, ostesaus, fløtesaus, tomatsaus, soppsaus eller en kjøttsaus.

Næringsinnhold
Pasta har ord på seg for å være styrkende, men også kaloririk. I virkeligheten er det ikke pastaen i seg selv som er hovedkilden til kaloriene, men det som serveres til: smør, fløte og ost får bære skylden her.Pasta er en god kilde til energi og proteiner, og den er praktisk talt fettfri. Den inneholder mye karbohydrater, hovedsakelig i form av lettfordøyelig stivelse. Fordi kroppen absorberer denne stivelsen sakte, gir pasta en langvarig følelse av metthet. Derfor blir pasta anbefalt til atleter som trenger langvarig næring til musklene, særlig når det gjelder utholdenhetskonkurranser.

Ravioli Fylt pasta
Ukokt pasta blir ofte fylt med en blanding av ost og kjøtt. De vanligste typene fylt pasta er cannelloni og ravioli som kan fylles med ost, spinat eller kjøtt. Andre varianter er tortellini (?små kaker?), cappelletti (?små hatter?), agnolotti (små terter), lumache (store skjell) og manicotti (riflede rør skåret skrått).

Fersk pasta
Fersk pasta blir som oftest laget med egg, og kan lages hjemme eller kjøpes ferdig i supermarkeder eller spesialforretninger. Hjemmelaget pasta må spises innen to til tre timer, eller tørkes godt og lagres. Den kan holde seg i inntil en måned i kjøleskap. Fersk pasta trenger mye kortere koketid enn tørket.

Tørket pasta
Den beste tørkede pastaen blir laget av durumhvete og vann. Den fås i en rekke varianter i supermarkeder eller spesialforretninger (sløyfer, skjell, spagetti, makaroni m.m.). Tørket pasta holder seg uendelig lenge hvis den lagres kjølig og tørt. Kokt pasta firedobler sitt volum.

Risnudel rett

Asiatiske nudler


Det asiatiske kjøkkenet har antakelig brukt nudler i mer enn 2000 år. Vi vet at kineserne spiste nudler så tidlig som 200 f.Kr. I våre dager spiller nudler en viktig rolle i asiatisk matlaging. Asiatiske nudler blir laget som lange bånd (som symboliserer et langt liv) i forskjellig bredde og tykkelse. Vi skiller mellom forskjellige sorter alt etter hva de lages av: hvete, ris, mungbønner eller bokhvete. I Kinas nordlige regioner der det dyrket mye hvete, blir nudler vanligvis laget av hvete, mens risnudler er mer vanlig i Sør Kina. Kjøper du ferske asiatiske nudler må du forvisse deg om at de er virkelig ferske. De bør være myke, men ikke slappe, klissete eller sprø. Tørkede nudler kan holde seg uendelig lenge hvis de oppbevares kjølig, tørt og mørkt.

Risnudler
Nudler laget av rismel og vann.
Ris vermicelli, syltynne nudeltråder, blir ofte fritert i peanøttolje. Det danner nærmest et rede som blir brukt til å garnere flere retter, også den saftige thailandske retten mee krob. Risnudler blir ofte brukt i supper.

Rispapir
Svært tynne, halvtransparente plater laget av en blanding av rismel, vann og salt. I vietnamesisk og thailandsk kjøkken brukes rispapir til å pakke inn vårruller. Rispapiret bløtes først i 1-2 minutter i en søtet vann. Så renner det av, fyllet pakkes i papiret og pakken dampes eller friteres. Rispapir fås i kinesiske supermarkeder.

Wontonark
Svært fine deigark laget av hvetemel, vann, egg og salt. Fylles med grønnsaker, kjøtt, fisk eller annen sjømat. Dette er Asias versjon av Italias ravioli og kan kjøpes ferske eller fryste.

Eggnudler
Hvetenudler med egg. Er å få både ferske og tørkede. Tørkede eggnudler blir brukt i retten chow mein: de blir kokt, deretter fritert.

Bokhvetenudler
Disse nudlene er svært populære i Japan der de kalles soba. Nudlene er gulbrune eller grå og finnes både ferske og tørkede. De blir ofte servert kalde med soyasaus.

Hvetenudler
Kinesiske hvetemudler er gule eller hvite og er vanligvis laget av en blanding av hvetemel, vann og salt. I Japan blir de klassifisert etter størrelse: somen er tynne og udon tykke nudler.


Enkle oppskrifter på pasta og nudler


Først hvordan man koker vanlig spagetti.

Koking av spagetti
4-5 personer

4 liter vann
1 1/2 ss salt
400 g spaghetti

Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett saltet. Hold spaghettien i et knippe og før den ned i det kokende vannet etter hvert som det mykner. Rør om med gaffel slik at spaghettien ikke kleber seg sammen. La den fosskoke uten lokk ca 10 minutter, ekstra tynn spaghetti 3-4 minutter. Passe kokt spaghetti skal gi litt tyggemotstand, al dente på italiensk.

Hell av vannet, bruk et dørslag. Skal spaghettien serveres med en gang, helles den direkte i en varm bolle og blandes med litt margarin eller smør. Ellers skylles den raskt med varmt eller kaldt vann slik at den ikke kleber seg sammen, og varmes siden i kokekaret sammen med litt margarin eller smør.
Spaghetti kan serveres som den er med litt smør, ostedryss eller ketchup. Rimelig og enkel middag. Lag og gjerne en av disse ferdige torosausene til. Raskt, billig, godt og letvint.

kilde: treningsforum

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits