Pasta for newbies

Nr man har lite tid og ikke er s flink p kjkkenet, kan man redde seg med pasta eller nudler. Dette er enkelt, billig og smaker godt.


Pasta med ostPasta
Litt historie
Flere land, deriblant Kina, Japan, Frankrike og Italia, krever ren for ha oppfunnet pastaen som lages av malt korn blandet med vann. Iflge noen kilder ble pasta introdusert i Italia av Marco Polo da han kom tilbake fra Kina p slutten av 1200 tallet.

Hva er pasta
P den vestlige halvkule blir pasta av god kvalitet laget p durumhvete, en sort sterk hvete som er rik p proteiner, har hyt gluteninnhold og relativt lavt innhold av stivelse. Hvetekornene blir malt til fine partikler (semule) eller mel. Durumhvete har tendens til forbli lett kornet nr den er malt. Den tler koking godt og gir en pasta som ikke kleber. I flere land blir pasta beriket med vitaminer fra B komplekset (tiamin, riboflavin og niacin) og noen ganger med jern. Hyproteinpasta finnes ogs. Hvilken pasta man velger er en smakssak, men det kommer ogs an p hvilken rett den skal brukes til. Tynn pasta blir for eksempel mest brukt i supper og buljonger, mens buet, snodd eller hul pasta fanger opp sauser. Riflet pasta passer best i kjttsauser, mens glatt pasta er perfekt til krem eller ostesauser. Pasta blir brukt til alt fra appetittvekkere til supper, blandede salater, hovedretter og til og med desserter.

Pasta Koking av pasta
Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, trket kjpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente. Bruk rikelig med vann og stor nok kjele s pastaen har god plass til svelle uten klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni
(2 porsjoner)

100 g spaghetti eller 3 dl makaroni
1 1/2 liter vann
1 ts salt
2 ts olje

Koketid: Se p pakningen

Slik gjr du:
1 Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle.
2 Legg i spaghettien eller makaronien. Rr om med ein tregaffel, slik at spaghettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
3 Kok uten lokk p middels varme. (Koketid: Se pakken.)
4 Rr av og til.
5 Hell spaghettien eller makaronien opp i et drslag. La vannet renne av.

Det kan serveres som en enkel rett med feks smr, krydder, reven ost, ostesaus, fltesaus, tomatsaus, soppsaus eller en kjttsaus.

Nringsinnhold
Pasta har ord p seg for vre styrkende, men ogs kaloririk. I virkeligheten er det ikke pastaen i seg selv som er hovedkilden til kaloriene, men det som serveres til: smr, flte og ost fr bre skylden her.Pasta er en god kilde til energi og proteiner, og den er praktisk talt fettfri. Den inneholder mye karbohydrater, hovedsakelig i form av lettfordyelig stivelse. Fordi kroppen absorberer denne stivelsen sakte, gir pasta en langvarig flelse av metthet. Derfor blir pasta anbefalt til atleter som trenger langvarig nring til musklene, srlig nr det gjelder utholdenhetskonkurranser.

Ravioli Fylt pasta
Ukokt pasta blir ofte fylt med en blanding av ost og kjtt. De vanligste typene fylt pasta er cannelloni og ravioli som kan fylles med ost, spinat eller kjtt. Andre varianter er tortellini (?sm kaker?), cappelletti (?sm hatter?), agnolotti (sm terter), lumache (store skjell) og manicotti (riflede rr skret skrtt).

Fersk pasta
Fersk pasta blir som oftest laget med egg, og kan lages hjemme eller kjpes ferdig i supermarkeder eller spesialforretninger. Hjemmelaget pasta m spises innen to til tre timer, eller trkes godt og lagres. Den kan holde seg i inntil en mned i kjleskap. Fersk pasta trenger mye kortere koketid enn trket.

Trket pasta
Den beste trkede pastaen blir laget av durumhvete og vann. Den fs i en rekke varianter i supermarkeder eller spesialforretninger (slyfer, skjell, spagetti, makaroni m.m.). Trket pasta holder seg uendelig lenge hvis den lagres kjlig og trt. Kokt pasta firedobler sitt volum.

Risnudel rett

Asiatiske nudler


Det asiatiske kjkkenet har antakelig brukt nudler i mer enn 2000 r. Vi vet at kineserne spiste nudler s tidlig som 200 f.Kr. I vre dager spiller nudler en viktig rolle i asiatisk matlaging. Asiatiske nudler blir laget som lange bnd (som symboliserer et langt liv) i forskjellig bredde og tykkelse. Vi skiller mellom forskjellige sorter alt etter hva de lages av: hvete, ris, mungbnner eller bokhvete. I Kinas nordlige regioner der det dyrket mye hvete, blir nudler vanligvis laget av hvete, mens risnudler er mer vanlig i Sr Kina. Kjper du ferske asiatiske nudler m du forvisse deg om at de er virkelig ferske. De br vre myke, men ikke slappe, klissete eller spr. Trkede nudler kan holde seg uendelig lenge hvis de oppbevares kjlig, trt og mrkt.

Risnudler
Nudler laget av rismel og vann.
Ris vermicelli, syltynne nudeltrder, blir ofte fritert i peanttolje. Det danner nrmest et rede som blir brukt til garnere flere retter, ogs den saftige thailandske retten mee krob. Risnudler blir ofte brukt i supper.

Rispapir
Svrt tynne, halvtransparente plater laget av en blanding av rismel, vann og salt. I vietnamesisk og thailandsk kjkken brukes rispapir til pakke inn vrruller. Rispapiret bltes frst i 1-2 minutter i en stet vann. S renner det av, fyllet pakkes i papiret og pakken dampes eller friteres. Rispapir fs i kinesiske supermarkeder.

Wontonark
Svrt fine deigark laget av hvetemel, vann, egg og salt. Fylles med grnnsaker, kjtt, fisk eller annen sjmat. Dette er Asias versjon av Italias ravioli og kan kjpes ferske eller fryste.

Eggnudler
Hvetenudler med egg. Er f bde ferske og trkede. Trkede eggnudler blir brukt i retten chow mein: de blir kokt, deretter fritert.

Bokhvetenudler
Disse nudlene er svrt populre i Japan der de kalles soba. Nudlene er gulbrune eller gr og finnes bde ferske og trkede. De blir ofte servert kalde med soyasaus.

Hvetenudler
Kinesiske hvetemudler er gule eller hvite og er vanligvis laget av en blanding av hvetemel, vann og salt. I Japan blir de klassifisert etter strrelse: somen er tynne og udon tykke nudler.


Enkle oppskrifter p pasta og nudler


Frst hvordan man koker vanlig spagetti.

Koking av spagetti
4-5 personer

4 liter vann
1 1/2 ss salt
400 g spaghetti

Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett saltet. Hold spaghettien i et knippe og fr den ned i det kokende vannet etter hvert som det mykner. Rr om med gaffel slik at spaghettien ikke kleber seg sammen. La den fosskoke uten lokk ca 10 minutter, ekstra tynn spaghetti 3-4 minutter. Passe kokt spaghetti skal gi litt tyggemotstand, al dente p italiensk.

Hell av vannet, bruk et drslag. Skal spaghettien serveres med en gang, helles den direkte i en varm bolle og blandes med litt margarin eller smr. Ellers skylles den raskt med varmt eller kaldt vann slik at den ikke kleber seg sammen, og varmes siden i kokekaret sammen med litt margarin eller smr.
Spaghetti kan serveres som den er med litt smr, ostedryss eller ketchup. Rimelig og enkel middag. Lag og gjerne en av disse ferdige torosausene til. Raskt, billig, godt og letvint.

kilde: treningsforum

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits