Info Vaksiner

Vaksinering mot infeksjonssykdommer som er hyppig forekommende i land med varmere klima, og lavere hyggienisk standard enn i Norge vil dramatisk reudsere sjansen for at tilreisende blir syke under sitt opphold.

Generelt er vaksinser svært effektive, på annen side sykdommer vi vaksinerer i mot er alvorlige og kan føre til langvarig sykdom og i verste fall død hos den som blir rammet.

Valg av reisevaksiner baserer seg på en totalvurdering, hvor oppholdets varighet, tidligere vaksinering, alder, landet en skal besøke, og hvor tett man kommer inn på lokalbefolkningen og andre fakturer spiller en rolle. Generelt vil personer som skal på korte ferieopphold i Europa trenger lite eller ingen vaksiner, mens personer som skal på lengere arbeid eller studieopphold i land med høy forekomst av infeksjonssykdommer ha behov for flere vaksiner. Alder og tidligere vaksinsasjonsstatus spiller også en rolle.

Som eksempel: en persom som skal til Tyrkia på en ukers ferie trenger vaksine mot hepatitt A (havrix i 2 doser) og difteri/tetanus (ditebooster, en dose). Derimot en person som skal oppholde seg i en måned i et Afrikansk land og bo på landsbygda, spise sammen med lokalbefolkningen og være ute i naturen trenger forebygging mot hepatitt A+B, difteri, polio, malaria, stivkrampe, tyfoidfeber, enterohemoragisk E coli/ kolera, og  gulfeber.

Vi følger folkehelsas anbefalinger om reisevaksine, men disse anbefalingene er å anse som et minimum. Vi er mer liberal med å anbefale vaksinasjon mot hepatitt B i tillegg til Hepatitt A. Vi tilbyr også drikkevaksinen Dukoral (forebygger mot Entrohemoragisk E coli og Kolera) og tyfoidvaksinen Typherix, da disse to vaksiner forebygger mot alvorlig diare og oppkastsykdom som er langt på vei de hyppigste årsaker til sykdom på reisen.

Malaria:

Malaria er en sykdom hvor parasitter overføres fra syk person til frisk person ved at malariamyggen suger blod først fra en syk person, og deretter fra en frisk person. Myggen trenger vann/myr for å klekke sine egg.

Myggen er derfor sjelden i store byer og i høyde over 1500 m.

De enkelte medikamenter:

Det er 3 medikamenter som  har 90% eller mer effekt på forebygging av malaria i Asia og Afrika. Disse er Malarone, Lariam, og Doxycyklin.

 

EUROPA

Det er vanligvis ikke nødvendig med vaksiner listet opp i tabellen eller malariaprofylakse ved reiser til Vest- og Sør-Europa, Kanariøyene, Madeira, USA, Canada, Australia og Ny-Zealand. Imidlertid bør vaksine mot skogflåttencefalitt vurderes for risikoområder i Europa, og andre vaksiner vurderes individuelt. Meningokokk C-konjugatvaksine er aktuelt for skolebarn, studenter og andre unge som skal oppholde seg i måneder eller lenger i land som har vaksinen i program for sin egen befolkning. Reisemål

Gruppe I

Gruppe II

Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Ungarn

(H) ( DT)

H DT

Albania, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Estland, Hviterussland, Jugoslavia, Kroatia, Latvia, Litauen, Makedonia, Moldavia, Romania, Russland, Ukraina

H DT

H DT Tyf
AFRIKA

Medikamentell malariaprofylakse er vanligvis ikke indisert i byene Addis Abeba, Asmara, Harare og Nairobi. Andre vaksiner enn nevnt i tabellen bør vurderes individuelt.Reisemål

Gruppe I

Gruppe II

Algerie, Egypt, Kapp Verde, Lesotho, Libya, Marokko, Mauritius, Réunion, Seychellene, St. Helena, Tunisia

H P DT

H P DT Tyf

Botswana, Namibia, Swaziland, Sør-Afrika

H P DT (Mal)

H P DT Tyf (Mal)

Komorene, Madagaskar, Zimbabwe

H P DT Mal

H P DT Tyf Mal

Djibouti, Eritrea, Malawi, Mosambik

H P DT Mal

H P DT Tyf Mal Men

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Ekvatorial-Guinea, Elfenbenskysten, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kenya, Kongo (Brazzaville), Kongo (tidl. Zaïre), Liberia, Mali, Mauretania, Niger, Nigeria, Rwanda, São Tomé og Príncipe, Senegal, Sentralafrikanske republikk, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tanzania, Togo, Tsjad, Uganda, Zambia

H P DT G Mal

H P DT Tyf G Mal Men
MIDTØSTEN

Meningokokkvaksine A+C+W135+Y er obligatorisk for voksne og barn over 3 måneders alder ved innreise til Saudi-Arabia i forbindelse med pilegrimsbesøk og kreves ofte ved arbeidsopphold. Vaksine må gis minst 10 dager før innreise, og attest som ikke er eldre enn tre år må framvises.

Andre vaksiner enn nevnt i tabellen bør vurderes individuelt..Reisemål

Gruppe I

Gruppe II

Israel

H DT

H DT Tyf

Tyrkia

H DT

H DT Tyf (Mal)

Bahrain, Forente arabiske emirater, Jordan, Kuwait, Kypros, Libanon, Oman, Qatar

H DT

H DT Tyf

Irak, Iran, Jemen, Syria

H P DT (Mal)

H P DT Tyf (Mal)

Saudi-Arabia

H P DT Men

H P DT Tyf Men (Mal)
ØVRIGE ASIA OG OSEANIA

Medikamentell malariaprofylakse er vanligvis ikke indisert ved reiser til storbyer og turiststeder bortsett fra i tropisk Afrika og det indiske subkontinent.

Andre vaksiner enn nevnt i tabellen bør vurderes individuelt.Reisemål

Gruppe I

Gruppe II

Japan

(DT) (J)

Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Spes. adm. reg. Hong Kong og Macau i Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Singapore, Stillehavsøyer (utenom Salomonøyene og Vanuatu), Turkmenistan, Usbekistan

H DT

H DT Tyf

Salomonøyene, Vanuatu

H DT Mal

H DT Tyf Mal

Tadsjikistan

H DT (Mal)

H DT Tyf (Mal)

Mongolia

H DT

H DT Tyf (Men)

Brunei, Sør-Korea, Taiwan,

H DT

H DT Tyf (J)

Filippinene, Kambodsja, Kina, Laos, Malaysia, Vietnam

H DT (Mal)

H DT Tyf (Mal) (J)

Maldivene

H P DT

H P DT Tyf

Afghanistan

H P DT (Mal)

H P DT Tyf (Mal)

Bali (Indonesia), Nord-Korea, Thailand (byer og turistområder)

H P DT

H P DT Tyf (J)

India

H P DT Mal

H P DT Tyf Mal (Men) (J)

Bangladesh, Indonesia, Sri Lanka, Thailand (utenom byer og turistområder)

H P DT (Mal)

H P DT Tyf (Mal) (J)

Irian Jaya og Lombok (Indonesia), Myanmar, Papua Ny-Guinea, Øst-Timor

H P DT Mal

H P DT Tyf Mal (J)

Bhutan, Nepal

H P DT (Mal) (Men)

H P DT Tyf (Mal) (Men) (J)

Pakistan

H P DT Mal

H P DT Tyf Mal
SØR OG MELLOM-AMERIKA OG KARIBIA

Medikamentell malariaprofylakse er vanligvis ikke indisert ved reiser til storbyer og turiststeder bortsett fra i tropisk Afrika og det indiske subkontinent.

Andre vaksiner enn nevnt i tabellen bør vurderes individuelt.Reisemål

Gruppe I

Gruppe II

Chile, Galápagos-øyene, Uruguay, karibiske øyer (utenom Haiti og Den dominikanske rep.)

H DT

H DT Tyf

Argentina, Belize, Costa Rica, Den domin- kanske rep., El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Paraguay

H DT

(Mal)

H DT Tyf

(Mal)

Colombia, Bolivia, Brasil, Ecuador, Panama, Peru, Venezuela

H DT

(G) (Mal)

H DT Tyf G (Mal)

Fransk Guyana, Guyana, Surinam

H DT G (Mal)

H DT Tyf G (Mal)

Stikkord:

Én kommentar

Sara Martinsen

09.des.2008 kl.12:53

Wow, takk for informasjon. Tror jeg må legge til innlegget i favoritter, kjekt å ha:)www.bellis.blogg.no

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits