Poteter dreper IKKEILLUSTRASJON: HANNE DALE

Nordmenn er fetere enn aldri før. Likevel har vi sjeldent vært så sykelig sunne.

«Slik får du stjernekroppen», «Hold vekta i sommer», «Sunn livsstil er trendy. "gjør som madonna" "slank deg med supermat"
Dette er eksempler på vanlige overskrifter i medier. i vestlige land og Norge. Trening og et sunt kosthold har blitt en viktig del av hverdagen for mange nordmenn. Samtidig viser den nyeste levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå  en økning i overvekt og fedme blant den norske befolkning. At mange nordmenn er opptatt av sunnhet, er derfor en velkommen utvikling. Men dersom du blir så revet med av målet om å bli sunnere, at tanker om antall kalorier i neste måltid tar over hverdagen din, er det på tide å ta et oppgjør med deg selv.

Altfor ofte har jeg hørt folk klage over at uken er ødelagt fordi vekten har økt eller fordi antall treningsøkter per uke har falt fra syv til seks. Dette viser at det som tidligere ble sett på som gode treningsvaner og en sunn livsstil, ikke lenger holder mål. Nå får man god selvtillit av å være sunnest mulig,tynnest mulig og mest sporty.
jeg innfømmer at jeg mer enn gjerne skulle ha begynt å trent,men pga sykdommen jeg nå har CFS gjør det bare vondt værre,så jeg kan ikke trene uten følger som får meg til å bli værre.

De siste årene har det blitt oppdaget enda noen spiseforstyrrelser. Ortoreksi kjennetegnes av en ekstrem opptatthet av å leve sunnest mulig. Det går altså an å være for sunn. Når sunnheten når slike høyder er man ikke lenger sunn og vellykket ? man er syk. Sosiolog Hege Widerberg sier til VG Nett at det har blitt legitimt å være opptatt av mat på en syk måte. Man setter sjelden foten ned fordi noen spiser for sunt eller trener for mye. I stedet roses folk for viljestyrke og treningsglede. Jeg stiller spørsmål ved hvor ektefølt denne sunnhetsentusiasmen egentlig er. Er det ikke merkelig at så mange plutselig elsker gulrot og selleri, og egentlig aldri har likt sjokoladekake?

Poteter er ikke sunt lenger. Melk er ikke sunt lenger. Og Gud forby om du skulle ta deg en skive brød. Spiser du dette, passer du ikke inn i dagens sunnhetsbilde. Som Norges største kvinneblad KK så velmenende spør sine lesere: «Er det virkelig viktigere med ost og kjeks enn å komme i ditt livs form?». Å være så fokusert på sunnhet at det å spise en en potet eller litt ost og kjeks blir ukas utskeielse, er ikke attraktivt. Andre faktorer enn antall treningsøkter og mengden kalorier er viktigere for hvor tiltrekkende og vellykket en person er. slik som jeg ser det er det bare en måte å få kontroll på. hverdagen er jo uforutsigbar og hektisk.
Megraksi er en annen,som ofte rammer gutter fordi presset for å se velltrent og muskuløs ut gjør at de bulker,vokser og vokser og aldri blir stor  nok.
Om du kjenner deg igjen i dette og "føler" at noe kansje ikke er helt normalt,kansje du skal søke støtte i fagpersonell før det tar overhånd.

Dine egne holdninger og verdier foregår ikke i en boble. Dersom du som enkeltperson lar deg påvirke av alt du hører og leser om sunnhet og kosthold, er du med på å skape usunne holdninger. Jeg mener selvsagt ikke at man skal la være å spise sunt og holde seg i form. Poenget mitt er snarere at det finnes en gylden middelvei mellom fedme og hysterisk sunnhet.

Jeg, anbefaler jeg at du trekker pusten dypt, spiser opp maten din og finner frem den selvtilliten som er gjemt under det marginale laget med underhudsfett.

din verdi som menneske kommer ikke av hvordan du ser ut,men hvordan du har det. ja,spis gjerne brød,poteter og ost. bare tenk på eldrebølgen. di spiser småkaker og vaffler,poteter og brød med smør hele sitt liv - og de lever enda. På siden min finner du også gode,sunne,oppskrifter.
Alt med måte! kos deg og lev livet mens du kan!

mer info:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ortorexi
http://www.helsenytt.no/artikler/megareksi.htm


:)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits