Myter i Julen

Barn blir hyperaktive av sukker»
Festlige anledninger med søtsaker i lange baner er mange foreldres store skrekk. Visjoner av hyperaktive barn som går berserk i gavehaugen, slåss med søsknene og er umulige å legge, får mange foreldre til å frykte høytidene. Men sukker er ikke synderen. Flere undersøkelser viser at unger slett ikke reagerer på sukkerinnholdet i maten de spiser. Derimot er det foreldrene som, når de vet at barna har inntatt store mengder sukker, vurderer barnas atferd som mer hyperaktive enn ellers.


«Flere begår selvmord i høytidene»

Ferier får ut det verste i oss. Familiekonflikter kommer til overflaten, de som er alene føler dette sterkere på kroppen og i tillegg lider mange av depresjoner spesielt i den mørke tiden på året. Disse tingene tror man gjerne fører til flere selvmord. Men selv om julen helt sikkert er vanskelig for mange, er det ingen beviser for at dette får selvmordstallene til å skyte i været. Det er heller ikke belegg for å hevde at flere begår selvmord om vinteren enn om sommeren. Tvert imot, sier forskerne ? på verdensbasis begås flere selvmord om sommeren enn om vinteren.


«Julestjerner er giftige»

Mange av oss pynter huset med denne vakre stueplanten i julen ? og de fleste av oss tror den er svært giftig. Dette stemmer imidlertid ikke. Giftinformasjonen klassifiserer nå julestjernen som en lite giftig plante. Julestjerne kan i verste fall gi mage- og tarmbesvær hvis den spises i litt større mengder, står det å lese på nettsiden.


«Lue holder på kroppsvarmen»

Det er et velkjent faktum at man mister minst 50 prosent av kroppsvarmen gjennom hodet. Eller? Denne myten stammer sannsynligvis fra en gammel feltmanual fra 70-årene. Forskere kledte folk i arktiske overlevingsdrakter ? men uten lue ? og målte kroppstemperaturen deres i ekstremt kalde omgivelser. Ettersom hodet var den eneste kroppsdelen som ikke var dekket, ble det antatt at det var her varmen forsvant. Ferskere undersøkelser viser imidlertid at det ikke er noe spesielt med hodet når det gjelder kroppstemperatur. Enhver kroppsdel som ikke er tildekket vil miste varme og senke kjernetemperaturen proporsjonalt. ? Er det kaldt ute, bør du dekke til kroppen din, men hvorvidt du vil dekke til hodet er opp til deg, konkluderer forskerne.


«Nattspising gjør deg tykk»

Høytidene inviterer til fråtsing. God mat og søtsaker i overflod er selvskrevne gjester i ethvert julehjem. Et vanlig råd for å unngå å legge på seg, er å unngå å spise om natten. Helst skal ikke måltider inntas etter klokken åtte, har man ofte hørt. Ved første øyekast kan det se ut som denne teorien har mye for seg. Svært overvektige mennesker vil ofte fortelle at de ofte spiser natten. Men det ene fører ikke automatisk til det andre, sier Vreeman og Carrol. Oppskriften er enkel: Spiser du mer enn du forbrenner, vil du legge på deg ? uansett når på døgnet du inntar kaloriene. Det samme gjelder teorien om at frokostnektere ofte legger på seg. Det er ikke fordi de ikke spiser frokost, men fordi de kompenserer for frokosttapet ved å spise mer utover dagen. Det beste rådet for å unngå overvekt, er å spise regelmessig ? da er det lettere å unngå overspising og småspising mellom måltidene.


«Fyllesyke kan kureres»

Fra allergipiller til bananer til cola og søppelmat ? kjerringrådene mot fyllesyke er mange. Allikevel er det ingen vitenskapelige undersøkelser som konkluderer med at det finnes en kur mot fyllesyke. Fyllesyke er resultatet av overdrevet alkoholkonsum. Dermed er den eneste «kuren» mot fyllesyke å unngå å drikke for mye alkohol.

jul08 040

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits