Deilige skrei oppskrifter

Pankostekte skreitunger med ingefærsaus, sesam og løksalat

200 g skreitunger

2 dl soyasaus

2 ts sambal oelek

30 g frisk ingefær

1 fedd hvitløk

1 stk rød løk

1 stk lime

2 ss sesamfrø

2 ss sesamolje

100 g sukkererter

1 egg og litt vann piskes

10 g pankomel eller brødkromme

Pankostekte skreitunger med ingefærsaus, sesam og løksalat
(Foto: Stig Juelsen)Pankostekte skreitunger med ingefærsaus, sesam og løksalat (Foto: Stig Juelsen)

Kutt opp ingefæren og hvitløken i små biter og bland det med soyasausen og sambal oelek og la det stå en time i romtempratur.

Kutt sukkerertene og løken i tynne strimler og legg dem i kaldt vann i 1 time.

Ta dem opp og rist av vannet.

Bland dem med litt limesaft, sesamolje og sesamfrø.

Salt og pepper.

Renskjær tungene stikk inn en tannpirker som håndtak.

Dypp dem i eggesmeten. Paner dem så i pankomelet og stek dem i frityr.

Legg dem opp på papir så de kan renne av seg. Anrett som på bildet.

Skinnstekt skrei med eple-potetpuré og tomatsalsa

800 g skreifilet eller torsk

Eple-potetpuré

400 g poteter

500 g granny smith-epler

1 dl eplemost

1 dl fløte

100 g smør

Skinnstekt skrei med eple-potetpuré og tomatsalsa (Foto: Stig Juelsen)Skinnstekt skrei med eple-potetpuré og tomatsalsa (Foto: Stig Juelsen)

Skrell og kok eplene og potetene til de er møre. Sil av vannet og damp dem tørre. Tilsett fløte, smør og eplemost, knus potetene med en potetpresse/visp og rør til en glatt masse.

Smak til med salt og pepper.

Tomatsalsa

100 g plommetomat

2 stk sjalottløk

1 ss sambal olek

1/2 fedd hvitløk

1 bunt basilikum

2 dl olivenolje

1/2 dl epleeddik

Hakk tomatene, løken og hvitløken fint. Grovhakk basilikummen og bland den med resten av ingrediensene og smak til med salt og sort pepper.

Torsken stekes på skinnsiden til varmen trekker helt igjennom fiskekjøttet og skinnet er sprøtt. Anrett som på bildet.

Oliventrekt skrei med Puy-linser, bacon og egen saus

800 g skreifilet eller torsk kuttet i fire serverings stykker

3 dl oliven olje

1 dl hvitvin

3 blader av romanosalat

1 dl majones

2 ss rømme

1 ss grov sennep

1 ss sitronsaft

Oliventrekt skrei med Puy-linser, bacon og egen saus ( Foto: Stig Juelsen)Oliventrekt skrei med Puy-linser, bacon og egen saus ( Foto: Stig Juelsen)

Bland majones, rømme, sennep og sitronsaft og smak til med salt og pepper (eventuelt sukker).

Bland den forsiktig med salaten rett før servering.

Salt fisken godt og la den ligge i ca 5 min.

Kok opp hvitvinen og tilsett oljen.

Legg fisken forsiktig i oljen og la den trekke i ca 5-7 min eller til den er ferdig.

Ta ut fisken og legg den i aluminiumsfolie og la den hvile i 5 min.

Imens kjører du oljen og hvitvinen med en stav eller blender til en jevn saus.

Smak til med salt og pepper.

200 g Puy-linser

100 g spøstekt Bacon

3 fedd hvitløk

1 gulrot

100 g stangselleri

100 g fenikkel

2 sjalottløk

1/2 purreløk

1 laurbærblad

1,5-2 l kylling kraft

Legg linsene i vann i 15 min.

Kutt baconet i grove terninger og stek de sprø.

Finhakk grønnsakene.

Sett over en bred kjele og fres grønnsakene til de blir møre.

Ha i laurbærblad og bacon la det trekke i noen sekunder, tilsett så bønnene.

La det koke med kyllingkraften i ca. 25 min. eller til linsene er møre. Smak til med salt og pepper.

Puy-linser (Lentilles verte du Puy) er A.O.C.-linser fra Frankrike. De fås kjøpt i noen delikatesse butikker, men det går fint an og bruke vanlige grønne linser eller Lentilles vertes du Berry. Pass bare på at de ikke koker for mye.

Skreimølje

1,5 kg fersk filet eller hel fisk av skrei/torsk

200 g lever av skrei/torsk

500 g rogn av skrei/torsk

salt

eddik

hel svart pepper

Koking av skrei

Skjær fisken i pene serveringsstykker.

Kok opp 1/2 l vann tilsatt salt, 1/2 dl pr. liter vann.

Trekk kjelen av plata og legg i fiskestykkene.

Sett kjelen over varmen igjen og kok opp.

Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 3 minutter til fisken er kokt.

Koking av lever

Rens leveren, del den i småbiter og legg den i en kjele.

Når torskeskivene er kokt tar man noe av kokekraften og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.

Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter.

Koking av rogn

Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Kokeplast er også fint, da kan du pakke rogna fast inn så den holder formen godt.

Legg den i 1/2 l kokende vann tilsatt 1/2 ss salt.

La den trekke i 20 - 40 minutter til rogna er ferdig kokt.

Anrett skreien på varme dype tallerkener med kokt torskerogn skåret i skiver og kokte mandelpoteter.

Øs over litt levermølje og kokekraft og pynt med litt frisk gressløk.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits