Slik lindres du bakrusen!

Ta reseptfrie allergimedisiner noen timer før man begynner å drikke. Svette ut alkoholen i badstu. Drikke to glass melk før man legger seg.

Bakrusen er like gammel som alkoholen, og det finnes like mange råd mot den som stjerner på himmelen.

Men hva hjelper og hva gjør vondt verre?

Det beste rådet mot bakrus er selvfølgelig å drikke mindre. Risikoen for bakrus øker med mengden alkohol og med antall timer man har vært ruspåvirket.

Abstinens

Mange forskere mener at bakrusen kommer av en slags abstinens. Hjernen sliter rett og slett med å venne seg til at alkoholen forsvinner ut av kroppen og prøver å balansere seg.

Uttørking og søvnmangel kan også bidra til at bakrusen kjennes verre.

Så la oss si at du våkner dagen derpå og hodet verker, du er kvalm og uvel, du kan ikke sitte stille, men orker ikke røre deg. Hva skal du gjøre?

(Saken fortsetter under bildet)


Alkohol (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Dette hjelper ikke:

  • Badstu

Har noen fortalt deg at du kan svette ut alkoholen i badstu? De tar feil.

Kun en prosent av inntatt alkohol skilles ut igjen via svette. Hvis badstuen er svært varm, kan utsvettingen muligens økes til to prosent av alkoholen du har drukket. Men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.

  • Allergimedisiner

Allergimedisiner som Zyrtec, Aerius eller Kestine har ingen dokumentert virkning mot bakrus.

Men siden disse legemidlene inneholder antihistaminer, kan de i noen tilfeller dempe allergiske symptomer.

Dette gjelder hos dem som reagerer allergisk på ulike stoffer i enkelte drikker, særlig såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.

(Saken fortsetter under bildet)

Bakrus (Foto: www.colourbox.com)

Dette lindrer bakrusen:

De fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus har ingen vitenskaplig dokumentert effekt. Det beste rådet, så kjedelig og kompromissløst det enn er, er vanlig sunn fornuft.

  • Vann

Alkohol virker vanndrivende og det er viktig å holde væskebalansen ved like. Drikk vann eller annen alkoholfri drikke dersom du er uttørket.

Grunnen til at kroppen blir uttørket, er at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen i hjernen. Dette fører til at nyrene ikke får signal om å holde på vannet i kroppen, så mer vann enn normalt skylles ut gjennom urinen.

  • Mat

Spis noe før du inntar alkohol. Litt mat i magesekken demper rusen noe. Dette skjer fordi alkoholen blir i magesekken i lengre tid.

Det forsinker prosessen før alkoholen går over i tynntarmen og ut i blodet.

Spis noe før du sovner, også. Dette bedrer kroppens biokjemi dagen derpå.

  • Måtehold

Man bør helst vente om lag en time mellom inntak av hver nye alkoholenhet og nøye seg med å være alkoholpåvirket mellom tre til fem timer.

(Saken fortsetter under bildet)

Alkohol (Foto: Colour box)

Vær forsiktig med dette:

  • Smertestillende tabletter

Kombinert med alkohol kan enkelte smertestillende piller føre til blødninger i mage og tarm. Ibux, Globoid og tilsvarende er såkalte ikke-steroide antiinflammatoriske midler og bør ikke brukes.

Vanlig paracetamol-tabletter er bedre, siden de ikke i like stor grad er forbundet med fare for blødninger.

  • Søvn

Man bør ikke legge seg på stigende rus på grunn av faren for oppkast. Venter du til rusen har stabilisert seg, har man større kontroll over situasjonen.

  • Hukommelse

Husker du ingenting fra dagen før, er det et godt tegn på at du bør gå over alkoholvanene dine og redusere inntaket.

  • Sukker

Er du glad å mumse godteri dagen etter en fest?

Da bør du vite at store mengder fruktsukker sammen med alkohol kan gi akutte plager. Dette fordi de to stoffene sammen gir stor belastning på leveren.

Fruktsukker finnes i store mengder i honning, sukkerholdig mineralvann, godteri og i vanlig sukker, som består av halvparten fruktsukker og halvparten glukose.

kilde: nrk

Én kommentar

Kamilla

06.jan.2009 kl.19:30

Jeg må bare si at jeg som bruker kestine, syntes det hjalp! Var helt genialt! Tok en før jeg begynte å drikke å en når jeg kom hjem. INGEN tegn til fylla dagen etter :) HÆRLIIIIIG

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits