Allergimat!

KAKER

Amalies sjokoladekake

En populr kake uten egg og melk.

Kaken:

4 ss kakao (ev. o?boy)
4 dl sukker
3 ts vaniljesukker
ts salt
7 dl hvetemel
3 ts bakepulver
4 dl melk som tles, f. eks. rismelk /havremelk
5 ss matolje

Alt det trre blandes, tilsett vsken.
175 grader i ca. 40 min.
Liten langpanne, 20x30 cm.

Glasur:

300g melis
100g melkefri margarin (dersom margarinen er usaltet, tilsett evt. litt salt)
1 ss kakao
2ss vaniljesukker
3ss kaffe

Kaken kan godt fryses, helst uten glasur.

Vaniljekake

Dette er en lettvint og god kake uten egg og melk.

100 g melkefri margarin (dersom det brukes usaltet margarin, tilsett ca. ts salt)
5 dl vaniljesaus (se forklaring under)
200g sukker
1ts vaniljesukker
3ts bakepulver
350g hvetemel

Lag vaniljesausen frst: En pose Freia vaniljesaus lages med melk som tles, for eksempel rismelk, havremelk eller lignende. (Du kan oppleve at sausen ikke blir tykk, alt etter hvilken melk du bruker, men det har ikke noe si for det ferdige resultatet).
Smelt margarin, og bland den med vaniljesausen. Avkjl blandingen.
Bland alt det trre, og tilsett dette. Rr til du fr en jevn rre. Hell rren i en smurt panne. Dryss p perlesukker (evt. vanlig sukker) og kanel, og stek kaken.

175 grader i ca. 40 min.
Liten langpanne, 20x30 cm.

Kaken egner seg godt for frysing.

Saftig kasperkake

Dette er en saftig og god kake uten egg og melk. Mange allergikere tler ikke appelsin, men noen tler appelsin som er ?varmebehandlet?. Appelsinen i denne kaken er frst kokt, og senere stekt i kaken, s det er kanskje noen flere som tler denne. Dersom du synes appelsinskall blir for bittert, kan du jo skrelle appelsinen frst. Denne kaken er virkelig god!

3 dl rosiner
3 dl vann
2 dl sukker
2 ss melkefri margarin
1 appelsin skret i biter (m/skall)
4 dl hvetemel
1 ts natron
ts bakepulver
ts nellik
ts kardemomme
1 ts kanel
ts muskat

Kok opp rosiner, vann, sukker, margarin og oppskret appelsin. Avkjl blandingen. Bland alt det trre, og tilsett det i blandingen. Stekes i liten langpanne.
150 grader i ca. 45 min, nederste rille.

Kaken kan godt fryses, men kan bli litt klissete etter opptining


Ostekake uten melk og egg

Dette er egentlig ingen ostekake, men mer en fromagekake. Den ser ut som en ostekake, og er vel verdt et forsk!

200 gr melkefri margarin
1 ss sukker
1 pk Digestive kjeks
1 pk. sitrongel
2,5 dl Odense Erlet (flteerstatning)
2 dl finhakket ananas (kan slyfes)
1 pk jordbrgel

Kjeksen knuses og blandes med margarin og sukker. Trykkes ut i en rund form.
Lag fromage av 1 pk. sitrongel som kokes opp og avkjles.
Pisk 2.5 dl Odense Erlet og bland i den kalde geleen. Sette i kjleskapet til den er ganske stiv.
Ca 1 time.
Rres om av og til.
(Kan tilsettes 2 dl. Finhakket ananas, frukten m trkes av.)
Helles over kakebunnen og stivnes helt.
Kok opp 1 pk. jordbrgel med halv vannmengde.
Avkjles og settes i kjleskapet til den er nesten stiv ( ca. 45 min. )
Helles over fromasjen mens den enn er ? glatt ?.


Krydderkake uten egg og melk

1 l melk som tles
1 l sukker
200 g smelta margarin uten melk
1,1 l hvetemel
2 ss natron
2 ts nellik
2 ts kanel
4 ss rdt syltety (for eksempel tyttebr, bringebr e.l.)

Melk og sukker vispes frst deretter tilsetter du de andre ingrediensene.

175 grader, ca. 45 minutter i langpanne.
Variasjon: Man kan bytte ut krydder med kakao eller epler.


Banankake uten melk, egg og gluten

Dette er en kake uten melk, egg og gluten. Kjempegod!

Kaken

4.5 dl Toro fin brd- og kakemix (eller Toro lys brdblanding)
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 ts natron
1.5 dl vann
1 dl smeltet melkefri margarin.
2 mosede bananer

Fremgangsmte:

Bland alt det trre.
Ha i vann og smeltet margarin
Smr en rund form og ha rren i.
Stekes p 175 grader i 60 min.

Glasur:

100 gram melkefri margarin
250 g melis
1 ss kakao
1-3 ss vann (eller kaffe, det gir litt mer smak)


Brdkake

1 kopp sammalt hvete fin
2 kopper hvetemel
2 kopper rismelk eller annen melkeerstatning
1-2 kopper sukker
3 ts kanel
1 ts natron
100 gram melkefri margarin som smeltes

Bland alt det trre, tilsett melken og margarinen.
Stekes i liten langpanne ved 180 grader i ca 30 minutter.

Glasuren lages av vann, melis og romessens.

SAKER SOM SMAKER

Kokosboller

1 dl vann
2,5 dl sukker
4 pl.gelatin
1 ts vaniljesukker
1 pl melkefri kokesjokolade (en som tles)
2 ss smelta kokosfett
kokosmasse

Blt gelatinplatene i kaldt vann noen minutter.
Vann og sukker kokes i ca. 10 min.
Tilsett gelatin-platene og vaniljesukkeret.
Avkjl laken noe, og pisk til det er er lett, luftig og stivt.
Lag boller og la dem stivne i 10-15 min p bakepapir/glassfat fr de rulles i en blanding av smelta sjokolade og kokosfett. Deretter rulles de i kokosmasse (kan evt. utelates).


Muffins uten melk og egg

4,5 dl mel
0,75 dl sukker
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1/8 ts natron
1 1/2 ss olje
1 1/2 ss vann
1 ts bakepulver NB! Disse tre ingrediensene blandes sammen i en liten skl.
2 dl eplejuice
0,75 dl. olje (helst soyaolje)

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og natron i en stor bolle.
I en mindre bolle blandes olje/vann/bakepulver, deretter tilsettes eplejuice og oljen.
Bland dette inn i den trre blandingen. Rr godt og fyll hver muffinsform 2/3 full.
Stekes ca. 18 min. eller til de er gyldne p 200 grader midt i ovnen.

Boller

1/2 l vann
50g margarin uten melk
2g salt
50g gjr
1kg hvetemel
2dl sukker
evt. rosiner

225 grader ca. 8-10 minutter.

Vafler uten egg og melk 1

3 ss sukker
2-3 ts Loprofin (eggerstatter fes i helsekostforretninger)
1/2 l melk som tles (havremelk eller lignende)
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
ca. 100 g margarin uten melk
mel til rra blir passe tykk

Vafler/Pannekaker 2

5 dl. hvetemel
3 ss. sukker - (hvis vafler: 2 dl. sukker + 1 ts.vaniljesukker)
4 ts. bakepulver
1/2 ts. salt
5,5 dl. vann
3 ss. soyaolje

Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett vann og olje og visp godt. La
rren hvile ca. en halv time.
Dersom du steker vafler, bruk Bakefett p sprayboks til smring av
vaffeljernet, da setter vaflene seg garantert ikke fast.


Brune pinner uten melk, egg og gluten

200 g melkefri margarin
200 g sukker
1 ss lys sirup
- 1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
5-6 dl Toro Fin brd- og kakemix.

Dersom man tler gluten, kan man bruke vanlig hvetemel, disse er fine som julebakst.

Fremgangsmte:

Rr smr og sukker hvitt.
Bland inn resten.
Sett deigen kalt minst en time.
Trill plser, klapp dem flate.
Pensle med vann og str med perlesukker.
Stekes gyldne ved 200 grader
Skjres opp i 1 - 2 cm tykke ?pinner? med en gang de tas ut av ovnen.


Mandelkjeks uten melk og egg (uten mandler)

Disse kjeksene kan lages slik beskrevet under, men for dem som tler det, kan de gjerne pensles med egg, og man kan pynte kjeksene med en mandel.

150 g bl melange eller annen melkefri margarin
2 dl sukker
2 drper mandelessens
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fremgangsmte:

1. Sett ovnen p 175 grader
2. Rr margarin hvitt og mykt (bruk kjkkenmaskin). Tilsett sukker og mandelessens og fortsett rre kraftig til blandingen blir kremaktig.
3. Tilsett ca. halve melmengden, litt etter litt mens det rres inn. Tilsett bakepulver i den andre halvdelen av melet, fr dette blandes inn i deigen.
4. Trill deigen til en plse, og del denne i skiver med en skarp kniv. Skivene br vre rundt 1 cm tykke.
5. Kjeksene legges p bakepapirkledt stekeplate, og stekes ca. 15 minutter p 175 grader. Kjeksene flyter ut noe, s ikke legg dem for tett.


Skrne pepperkaker uten egg og melk

250 g margarin uten melk
215 g sukker
1 dl sirup
75 g hakka mandler
50 g hakka sukat
1 ss kanel
ss nellik
ss natron
500 g hvetemel

Fremgangsmte:

Varm margarin, sukker og sirup men la det ikke koke. Ta det av varmen
og tilsett mandler, sukat og krydder. Rr natronen ut i litt vann og
bland det i rren. Tilsett melet. Lag deigen til brd og press dei godt.
Du kan bruke en firkantet brdform og dele den p tvers dagen etter.
La dei st til neste dag. Skjer dei i tynne skiver med skarp kniv.
Stekes ved 180 C til dei er gyldne.


Pepperkaker uten egg, melk, soya og ntter

150 g margarin uten melk
2 dl sukker
0,75 dl sirup
0,5 dl vann
1 ts kanel
ts nellik
ts natron
7 dl hvetemel

Kok opp margarin, sukker, sirup, vann, kanel og nellik. Kjl dette ned. Rr natronen ut i halvparten av melet og tilsett den avkjlte vsken. Rr inn litt og litt mer mel til deigen blir passe tykk. Ta deigen ut av bollen og elt den p benken til den blir glatt og fin. Sett den i kjleskapet til neste dag.

Kjevle ut deigen og stikk ut figurer. Stekes ved 150 grader til de er passe brune. (12-15 min).

For de som liker ekstra smak i pepperkakene, kan du godt doble mengden sirup og ke mengden med mel deretter.


Sjokois med erlet

Dette er en ?flteis? uten melk, egg og soya.

dl sjokoladesaus, for eksempel Freia sjokoladesaus
1 - 2 dl erlet
1 ts vaniljesukker

Alt blandes i en beholder og piskes til stiv krem. Frys.

Karamellis

Dette er en ?flteis? uten melk, egg og soya.

dl karamellsaus, f. eks. Gaute karamellsaus
1 - 2 dl erlet

Piskes sammen til stiv krem og fryses.

Bringebris

Dette er en ?flteis? uten melk, egg og soya.
2 dl erlet
ca. dl bringebrsaft, for eksempel fun light eller gy
2-3 ss sukker

Piskes sammen til stiv krem og fryses.


Mandelgel

Ingredienser:

6 plater gelatin
2 dl kokende vann
0.5 dl erlet + 2 dl kaldt vann
1 dl sukker
2 drper mandelessens

Fremgangsmte:

Bltlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
Kok opp 2 dl vann. Ta kjelen av varmen, og rr inn sukkeret.

Ta opp gelatinplatene og klem ut det meste av vannet. Rr disse inn i det varme vannet.
Bland i resten av ingrediensene, og tm over i en passe form/porsjonsformer. Unng plast, da mandelessensen kan pvirke visse typer plast negativt.

Serveres med rd dessertsaus eller hermetisk frukt. Bruk gjerne noe friskt, da gelen er ganske st.

Milkshake med jordbrsmak

ca. 1 dl jordbrsyltety (unng store biter av br)
ca. 1 dl erlet
ca. 3 dl havremelk

Bland ingrediensene i hurtigmikser.

Riskrem

4-5 dl kald risgrt, kokt p melk som tles
1 dl erlet
ca. 5-7 drper mandelessens
2-3 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Bland erlet, sukker, vaniljesukker og mandelessens i en beholder og pisk krem av dette. Rr inn risgrten og server med rd saus, for eksempel bringebrsaus.


Vaniljekrem uten melk og egg

Fint til kakefyll m.m.

1 pk Freia vaniljesaus til koking
2 ss sukker
2 ss Maisenna
2.5 dl havremelk, rismelk eller annen melk som tles

Bland det trre og melken.
Kok opp under omrring.
Avkjles.
Pisk erlet, og bland dette inn i vaniljekremen.


Vaniljesaus

2,5 dl vann/ melkeerstatning
2 eggeplommer
3 ss sukker
1ss maizennamel
litt salt
2 ts vaniljesukker

Ha alt sammen, utenom vaniljesukkeret i en kasserolle.
Rr godt med en tre elle plastvisp.
Varmes p middels varme, rr hele tiden.
Kokes opp og taes av varmen nr sausen er passe tykk.
Tilsett vaniljesukkeret og avkjl sausen.

SAUSER

Hvit saus

Det er flere mter lage hvit saus p.
  • Du kan smelte melkefri margarin i en liten kjele og rre i litt mel. Spe med melk som tles, vann, kraft e.l. til sausen blir passe. Smak til med salt og pepper eller annet krydder etter smak.
  • Lag en sausjevning p forhnd: Rr inn mel i melkefri margarin. Tilsett passe klumper av dette i vsken mens den koker. Dette er ogs en fin mte f en hvilken som helst saus tykkere p, dersom den har blitt for tynn, og dette er en metode som ikke lager klumper i sausen! Dette er ogs kjekt ved tillaging av sm porsjoner.


Brun saus

Det gr utmerket an lage sausbruning med melkefri margain. Smelt margain i varm panne, rr inn mel, og brun dette over ganske sterk varme. NB! Rr hele tiden, s det ikke blir brent!

Kok saus:

Kok opp vann, evt smakstilsatt med buljong, tilsett bruning, og rr godt. Spe med vske til sausen blir passe tykk.

Det som evt. ikke blir brukt av bruningen, kan oppbevares til senere bruk.


Ostesaus uten ost

2ss maizenna
3dl odense erlet
1 ts eggerstatning (loprofin fra helsekosten)
2ss vann
evt. 1/2 ts sennep
salt
pepper

Rr ut eggerstatningen i vann, rr sammen maisennaen og erleten i en kjele.
Visp eggerstatningen i erleten og varm forsiktig opp under omrring. Skal
koke opp og bli tykk. Tilsett sennep, salt og pepper.

?Barnaise?

Dette er ingen barnaisesaus, men med sm allergikere i hus, har jeg laget noe som ser omtrent likt ut. Det er nok til at de er fornyde. Da kan man lage en hvit saus, tilsette litt salt og pepper. NB! Husk at for sm allergikere bruker vi gjerne litt mindre krydder! Videre tilsetter jeg litt gurkemeie, som gir en fin gul farge. Tilsett litt om gangen, til du ser at det blir en fin farge, den skal jo heller ikke bli knallgul. S tilsetter du litt basilikum (eller annet grnt krydder), og s begynner det ligne. Vet ikke om dette er en saus alle liker, men mine barn liker den godt, og setter tydelig pris p at de fr en saus som ligner den vi spiser. Hva barnaise egentlig smaker vet de ikke, og da gr de jo heller ikke glipp av s mye. De fr en mild saus, og alle parter er fornyde.

PLEGG

Sjokoplegg uten melk

Hjemmelaget sjokoplegg uten melk er bde lettvindt og godt! Bland sammen o?boy og melkefri margarin etter smak. Dersom man bruker mye av dette, kan du ta en pakke margarin (400g) og en pakke o?boy. Kjr dette et par minutter i kjkkenmaskina.


LITT AV HVERT

Rismelk

1 kopp kokt ris (ikke 5 min. ris), gjerne lunken
4 kopper vann
(1 vaniljestang, evt. 1 til 2 ts vaniljesukker) Kan utelates

Ta den kokte risen opp i en hurtigmikser/blander, fyll p 4 kopper vann.Miks dette kraftig, slik at risen er godt oppkuttet, og vsken blir melkeaktig.Ta i vaniljen, dersom du nsker ha det i. (Skal du bruke melken til potetmos o.l. ville jeg ikke tatt vanilje i.) Sett melkeblandingen i kjleskapet over natten, og dagen etter er det bare til kjre vsken noen omganger til i blanderen. Sil melken, og den er klar til bruk. Br brukes innen 48 timer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits