Varmende Gryteretter!

Gryteretter er populrt bde for store og sm, til hverdag og fest. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge fr servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres etter tilgang p rvarer og sesong.
Ofte kan vi dele inn i 4 hovedgrupper gryteretter: Grnnsaksgryter, kjttgryter, fiskegryter og gryter med hvitt kjtt og fugl. Gryteretter kan lages i gryte eller bakes i ovn. Rvarene kan varieres i det uendelige og grytene kan krydres etter smak. Krydderurter er viktig ingrediens i mange gryter og br vre friske. Her kan man selvflgelig og bruke trkede eller frosne. Krydderurter som koker lenge avgir mye smak s flg oppskriften.

S nr vi venter gjester, s velg gjerne en gryterett. Man kan lage den ferdig litt tid i forveien og s klarer den seg selv til gjestene er kommet. Men husk at fiskegryter ofte gr i smbiter ved lang koking. Tilpass smaken med krydder og urter, men smak deg til. Gryteretter spises i mange land og flere lands kjente tradisjonelle retter er ofte gryteretter. Jeg kan bare nevne irish stew, ungarsk gulash, chili con carne osv.

Grnnsaksgryte

Grnnsaksgryter


Her kan man bruke nesten alle slags grnnsaker og grytene kan lages mer mettende med feks pasta og ris. Grnnsaksgryter er raske lage og man kan tilpasse dem etter rstiden. Men sommer og hst er aktuellt pga friske rvarer. Jeg vil her nevne noen aktuelle spennende gryter i denne kategorien.

Grnnsakgryte fra Malaysia
3 dl jasminris
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
2-3 ss matolje
100 g cashewntter
2 knuste fedd hvitlk
1 ss revet fersk ingefr
5 hele nellikspiker
2 kanelstanger, ca 5 cm lange
6 sm gule lk
4 stk rde chili, uten kjerner skret i lange tynne strimler
1 revet gulrot
1 buljongterning
3 dl vann
4 tomater i bter
2 dl grnne erter
salt

Kok risen etter anvisningen p pakken, tilsatt salt og gurkemeie. Luft den kokte risen med en gaffel. Sett kjelen til side.

Varm opp 1 ss av oljen i en tykkbunnet gryte og fres cashewnttene i den. La nttene renne av p et trkepapir.

Tilsett om ndvendig mer olje i gryten. Fres hvitlk og ingefr sammen med nellik o kanel. Tilsett lken, chilistrimlene og revet gulrot. Str over smuldret buljongterning og hell p vannet, legg lokk over og la smkoke til gulrotstrimlene er halvmyke, 5-10 minutter. Legg i tomatene og ertene. Kok videre uten lokk et par minutter eller til vsken er kokt inn. Rr inn risen og nttene. Bland godt og kok over svak varme i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Grnnsakgryte med karri
2 lk
5 poteter
2 gulrtter
1 ss olje eller margarin
2 ts karri
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 ts salt
3 dl vann
1/2 blomklhode
2 dl dypfryste erter
evt salt

Skrell og hakk lken. Skrell poteter og gulrtter og skjr dem i skiver. Fres lken i fettet i en gryte sammen med karrien. Tilsett poteter, gulrtter, resten av krydderet og vannet. Kok grnnsakene under lokk p svak varme i ca 15 minutter.

Del blomklen i sm buketter. Legg dem i gryten og kok retten i ytterligere 5-10 minutter. Ertene trenger bare koke med et par minutter. Grnnsakene skal bare vre s vidt mre. Smak eventuelt til med salt.

Server retten med kokt ris. Passer ogs som tilbehr til for eksempel stekt kylling eller stekt fisk.

Paprikagryte
8-10 paprika (rd, gul og grnn)
2 lk i skiver
300 g maiskorn
tomater
1-2 hvitlkfedd
1/4 ltr. kraft eller vann
1 bunt kruspersille
salt og pepper

Skjr paprika i strimler, som tas over i en gryte sammen med lk, tomater, mais og presset hvitlk. Hell i kraft eller vann. Krydre med salt og pepper. La det hele surre under lokk ca. 20 min. Dryss over hakket persille. Gjrbakst, kokt ris eller poteter til.

Lammegryte

Gryter med kjtt


Her kan det brukes mange slags kjtt og kjtt med litt fett er det mye smak i. Bein kan med fordel kokes med i gryten for gi mer smak. Kjtt brunes ofte frst i smr/olje og man tilsetter det andre etterhvert. Grnnsaker m tilpasses etter kjttet og ofte ikke tilsettes fr mot slutten av koketiden. Bnner og linser gjr seg og bra i kjttgryter. Lag gjerne en stor porsjon slik at du kan fryse ned resten til senere bruk. kjttgryter har ganske lang koketid, og husk da flge nye med krydder og urter. husk at feks chili som koker med blir farlig sterkt etterhvert. Aktuelle kjttgryter er:

Gresk lammefrikass
1 1/2 kg lammekjtt med ben
vann
1 1/2 ts salt pr. liter vann
1/2 ts knust hvit pepper
4-5 hele nellik
1 gulrot
1 lk
dillkvister
1/2-3/4 kinakl
Saus:
6 dl silt kraft
2 ss margarin eller smr
4 ss hvetemel
2 eggeplommer
2-3 ss flte eller crme fraiche
1-2 ss presset sitron
1-2 ts estragon
salt
pepper

Legg kjttet i et kokekar. Ml opp og hell p vann til det dekker kjttet. Ta opp kjttet. Kok opp vannet sammen med salt, krydder, renset gulrot, lk og dillkvister. Legg i kjttet. La trekke under lokk til kjttet kjennes mrt og s vidt kan lsnes fra bena. Koketid 1-1 1/4 time.

Skjr klen i bter og brede strimler. Kok dem for seg i litt av kraften, 3-4 minutter.

Ta opp kjttet og skjr det i biter. Legg kjtt og kl i en serveringsgryte eller p et dypt fat. Hold det varmt. Sil kraften og ml opp til sausen.

Saus: Kok opp kraften. Bland mykt fett og mel til en kule, rr den godt ned og kok 3-4 minutter. Visp sammen eggeplommer og flte eller crme fraiche med litt av den varme sausen. Hell det i sausekjelen under visping og varm opp til sausen tykner. Sausen m ikke koke, da skjrer den seg. Smak til med presset sitron, sttt estragon og salt og pepper.

Hell sausen over kjtt og kl og server ris eller kokte poteter til.

Oksegryte fra Provence
1 1/2 kg oksekjtt, fra skank eller bog
2 lk, skret i 4 bter
3 hvitlksfedd, skrelt og knust
svart pepper
en klype allehnde
suppekvast laget av 4 kvister hver av frisk timian og rosmarin, 1 laurbrblad og appelsinskall
6 dl kraftig rdvin
2 ss olivenolje
250 g salt flesk
6 skiver bacon eller 2 biter fleskesvor
2 store gulrtter, skret i tykke skiver
500 g plommetomater, fldd og skret i 4 bter
125 g svarte olivener, helst Nicoise-oliven
60 g trket steinsopp eller 250 g frisk skogsopp
salt
90 g fersk pasta pr. person, f.eks. tagliatelle

Rens oksekjttet for fett dagen i forveien og skjr kjttet i store stykker som legges i en bolle sammen med lk, hvitlk, krydder, suppekvast, vin og olje. Sett til marinering, helst i 24 timer.

Neste dag deler du opp det salte flesket i sm strimler. Legg dem i en stor gryte sammen med baconskivene og hell vann til det dekker. Kok langsomt opp og la det koke i 5 minutter. Hell av kokevannet.

Fr bunnen p en form eller gryte av steinty eller stpejern med halvparten av baconet eller en av fleskesvorbitene.

Ta kjttet opp av marinaden og sil det. Ta vare p marinaden. Legg oksekjtt, lk, hvitlk, krydder, suppekvast og det salte flesket i strimler i gryten, og legg gulrtter og tomater innimellom.

Kok opp marinaden og hell den over kjttet. Dekk gryten med matpapir eller aluminiumfolie og legg deretter p lokket.

La det trekke i 3 1/2 - 4 timer, enten svakt surrende p komfyren eller i stekeovn p lav temperatur (140 C). I mellomtiden forveller du olivenene i 2 minutter i kokende vann. Legg steinsoppen i blt i litt varmt vann i 15 minutter, sl deretter vannet fra.

Etter at retten har kokt i 3 timer, tilsettes oliven og steinsopp. Sett p lokket igjen og la det trekke ytterligere 30 minutter, til kjttet er s mrt at det kan skjres med skje.

Rett fr servering koker du opp4 liter saltet vann og hard den ferske pastaen i kjelen. Kok den og hell deretter av kokevannet.

Skum fettet fra overflaten, fjern flesket og juster saltmengden. Serveres sammen med den nykokte pastaen.

Gulasj med zucchini
400 g magert benfritt svinekjtt
3 ss olivenolje
1 fedd hvitlk
5 middelstore poteter
2 lk
salt
pepper
paprika
1 ts soya
3 dl kraft
300 g zucchini eller squash
10 sm tomater
1 ss konjakk

Skjr kjttet i passe store serveringsstykker. Brun kjttet i olje i gryten, press hvitlk over.

Skrell og skyll potetene, skjr disse samt renset lk i skiver og bland det i kjttet. Krydre, tilsett soya. Spe med varm kraft og la det smputre under lokk ca 10 minutter. Tilsett zucchini i skiver samt hele tomater. Kok videre ca 30 minutter, eller til kjttet er mrt.

Smak til om det m tilsettes mer krydder, eller konjakk.

Server ovnsvarm pariserloff eller sm kuvertbrd til.

Rdyrgryte med kantareller
500 g benfri bog av rdyr
3 ss smr eller margarin
salt
hvit pepper
1 ts sennep
4 dl kokende vann, eller kraft p kjttekstrakt
2 ss lake fra syltelk eller sylteagurk
1 ss hvetemel
1 1/2 l renset kantarell
1 1/2 dl kremflte
1/2 dl finhakket kruspersille

Stell kjttet. Skjr det i porsjonsstykker. Brun det i halvparten av smret til det er blitt brunt rundt det hele. Krydre med salt, pepper og sennep.

Hell over kokende vann eller kraft. Kok sakte under lokk ca 1 time eller til kjttet er mrt. Prv med stekepinne.

Tilsett laken fra lk eller agurker. Lag jevning av mel og avnn og jevn sausen i gryten, kok den sammen ca 5 minutter.

Fres i mellomtiden kantarellene i resten av smret og legg dem i gryten. Rr inn flten. Kok opp.

Server gryten med et dryss av persille.

Server gjerne med potetmos drysset med frest rdlk. Portvingel eller solbrgel. Frityrstekte poteter. Rognebrgel. Sylteagurker.

Kyllinggryte

Gryter med hvitt kjtt og fugl


Fuglegryter er det mange land som bruker. Alt fra kylling og kalkun, til and og gs. Fugle kjtt er ikke alltid s veldig smakfullt slik at her er det muligheter for sin egen smak. Tilpass smaken med grnnsaker, krydder og urter. Disse grytene trenger ikke s lang koketid og er raske lage. Forslag til gryter med fuglekjtt er:

Kyllinggryte med okra
5 ss olivenolje
2 kyllinger delt i biter
1 stor lk i tynne skiver
1 boks tomater, ca 400 g
1 ss tomatpur
1 1/2 dl buljong eller vann
1 ss hakket frisk eller 1 ts trket oregano
600 g frisk okra, la den ligge med salt i 20 min og skyll i kaldt vann
salt
nykvernet pepper

(Kotopoulo me Bamies)

Skyll kyllingstykkene og trk dem godt med kjkkenpapir. Varm oljen i en stor kasserolle og stek kyllingstykkene pent brune p alle sider, stek i flere omganger.

Ta opp kyllingen. Ha lk i oljen og stek til den er gyllen. Ha kyllingstykkene tilbake i kasserollen sammen med tomater, tomatpur, buljong, oregano og litt salt og pepper. Legg p lokk og la gryten koke p svak varme i 30 minutter.

Rens i mellomtiden okraen, skjr av den ytterste delen av stilkfestet, men skjr av s lite som mulig. Dypp okraen i en bolle med kaldt vann og la den renne av. Legg den p toppen av kyllinggryten og rist forsiktig p kasserollen. Dryss p litt mer salt og pepper og legg lokk p. Kok p svak varme i 30 minutter. Ikke rr gryten etter at okraen er tilsatt, bare rist forsiktig p kasserollen av og til.

Server kokte eller stekte poteter til.

Mole Poblano De Guajolote
3,5 kg kalkun
1 hakket lk
1 hakket hvitlkfedd
6 ss maisolje
frisk koriander til pynt
2 ss ristede sesamfr til pynt
SAUS:
6 trkede ancho-chili, uten fr og hakket
4 trkede pasilla-chili, uten fr og hakket
4 trkede mulato-chili, uten fr og hakket
2 hakkede lk
2 hakkede hvitlkfedd
450 g tomater, fles og hakkes
1 daggammel tortilla, rives i biter
50 g rosiner
100 g malte mandler
3 ss malte sesamfr
1/2 ts malte korianderfr
1 ts malte kanel
1/2 ts malt anis
1/4 ts malt svart pepper
4 ss maisolje
40 g ustet sjokolade
1 ss sukker
salt
nykvernet pepper

Skjr kalkunen i serveringsstykker. Legg dem i en gryte som er stopr nok til at de fr plass i ett lag. Tilsett lk og hvitlk og vann til det dekker kalkunen. Ha i salt, kok opp, sett p lokk og la det putre ca 1 time eller til kjttet er mrt.

I mellomtiden har du ancho-, pasilla- og mulato-chilien i en trr stekepanne og rister dem over svak varme noen minutter. Rist ofte p stekepannen. Ta bort stilkene og rist ut frene. Riv belgene i biter og legg dem i en liten bolle. Tilsett s mye vann at de akkurat dekkes, og la dem ligge i blt i 30 minutter til de er myke. Snu dem av og til.

Trk kalkunbitene med kjkkenpapir. Ta vare p kokekraften. Varm olje i en stor stekepanne og stek kalkunen til den er lysebrun over det hele. Ta ut kjttet og ta vare p oljen.

Ha chiliene og bltevannet i en hurtigmikser. Tilsett lk, hvitlk, tomater, tortilla, rosiner, malte mandler og krydderet. Kjr til en mos, litt av gangen hvis det er lettere.

Ha resten av oljen i det som er igjen i stekepannen. Varm opp og tilsett chili- og krydderblandingen. Kok under omrring i 5 minutter.

Ha blandingen over i kjelen du kokte kalkunen i. Rr inn 5 dl av kalkunkraften (fyll opp med vann hvis det ikke er nok). Hakk sjokoladen og ha den i, og smak til med salt og pepper. La syde p svak varme til sjokoladen er smeltet. Rr inn sukkeret. Ha i kalkunen og mer kraft om ndvendig. Sett lokk p kjelen og la det smkoke i 30 minutter. Pynt med koriander og sesamfr og server.

Andegryte med urtepoteter
4 andelr ca 300 g
2 ss hvetemel
salt
pepper
1 ss olivenolje
1 stor lk i tynne skiver
2 hvitlkfedd, finhakket
1 ss finhakket frisk rosmarin
3 dl trr hvitvin
3 dl kokende hnsebuljong
500 g sm nypoteter
200 g dypfryste erter
2 ss ripsgel
4 ss hakket frisk mynte

Forvarm ovnen til 180 C. Str en blanding av mel og salt og pepper p kjttet. Varm olivenoljen i en stor stekepanne (med lokk som tler et opphold i stekeovnen), og stek andelrene til de er pent brune over det hele. Legg dem over p et fat.

Ha lk, hvitlk og rosmarin i pannen og stek videre i ca 5 minutter under stadig omrring til det er pent brunet. Sil av eventuelt overfldig fett.

Legg andelrene tilbake i pannen, hell p vin og la det boble friskt i 5 minutter. Tilsett buljong og poteter.

Legg lokk p pannen pg la den st i stekeovnen i 1,5 time.

Sett pannen p en varm plate p komfyren. Tilsett erter og ripsgel og kok videre i 5 minutter, rr av og til, til geleen har smeltet. Smak til med salt og pepper og rr inn hakket mynte

Torskegryte

Gryter med fisk og skalldyr


Det er ikke s vanlig med fisk i gryteretter , men fisk og skalldyr er godt egnet til gryteretter. Fisk er forskjellig p smak og det er en fordel bruke fisk med litt smak. Husk ikke overdyve smaken med for mye krydder. Tilpass heller smaken med feks hvitvin, sitron, flte og diverse grnnsaker. Skalldyr er og fint bruke, og det er ypperlig bruke kraft av skall til sette smak p gryten. Bde reker, hummer og blskjell brukes, og dette kan feks kombineres med kylling kjtt. Jeg har funnet frem en del retter med fisk og skalldyr:

Bacalao de Noruega
700 g utvannet klippfisk
3 ss tomatpur
11/2 dl olivenolje
4 fedd hvitlk
2 ts basilikum
1/2 kg lk
1 dl vann
2 bokser hermetiske tomater
1 chili
50 g paprikafylte oliven

Rens klippfiskfiletene for skinn og bein og del dem i biter. Skjr lk og hvitlk i skiver og finhakk chili. Varm olivenolje i gryte og rr inn tomatpur. Tilsett basilikum og oregano. Del tomatene og tilsett dem i gryta. Legg i klippfisk, lk, hvitlk, chili og oliven. Kok opp og sett kjelen i stekovnen p 170 C. La det st i ovnen i ca 50 min. Server med pasta.

Kveitegryte
600 g kveitefilet
3-4 gulrot
1 purre
1 rd paprika
1 grnn paprika
2 fiskebuljongterninger
6 dl vann
1 ts gurkemeie
1 krm sttt muskatblomme
1 boks sjampinjonger, 225 g
1 pk dypfryste grnne bnner, 250 g
1/2 ts korn svart pepper
1/2 ts korn hvit pepper
salt
dill
persille

Vask, skrell og rens alle grnnsaker. Skjr alt i smbiter.

Kok opp vannet med buljongterning, gurkemeie, muskat og svart og hvit pepper. Legg i grnnsakene og la dem koke i ca 10 minutter.

Skjr fisken i mindre biter og ha dem i sammen med sjampinjonger og bnner. La alt trekke i 5-7 minutter til fisken er gjennomkokt.

Legg i blskjellene og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt, og klipp persille og dill over.

Server pariserloff eller annet ferskt brd til.

Skalldyrgryte
1 ss olje
2 ss smr
2 sm lk
1 fedd hvitlk
3 tomater
1/2 l blskjell
1 bunt persille
salt
pepper
750 g torskefilet
1/2 kg hummer-haler og/eller store reker
saft av 1/2 sitron
2 dl hvitvin
pynt med persille

Varm olje og smr i en stor gryte.

Hakk lken, knus hvitlken og legg i gryten. Rr godt noen minutter.

Fl tomatene og skjr dem i skiver. Legg dem i gryten og la dem koke til de er myke.

Damp blskjellene med litt vann, salt, pepper og persille.

Skjr fisken i pene stykker. Ta litt av hummerkjttet fra halene og skjr det fint. Rens rekene.

Legg alle ingredienser i gryten og la retten trekke ved svak varme til fisken er kokt, ca 35 min.

Serveres som hovedrett eller forrett, drysset med persille.

n kommentar

thinktank

10.jan.2009 kl.12:26

Oj, oj, oj, her var det fantastik mange gryterett-forslag! Gjett om jeg skal lage karrigryte i kveld, det fikk jeg veldig lyst p. Nam, nam, nam... Fin blogg, ble sittende lese lenge:)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits