Varmende Gryteretter!

Gryteretter er populært både for store og små, til hverdag og fest. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres etter tilgang på råvarer og sesong.
Ofte kan vi dele inn i 4 hovedgrupper gryteretter: Grønnsaksgryter, kjøttgryter, fiskegryter og gryter med hvitt kjøtt og fugl. Gryteretter kan lages i gryte eller bakes i ovn. Råvarene kan varieres i det uendelige og grytene kan krydres etter smak. Krydderurter er viktig ingrediens i mange gryter og bør være friske. Her kan man selvfølgelig og bruke tørkede eller frosne. Krydderurter som koker lenge avgir mye smak så følg oppskriften.

Så når vi venter gjester, så velg gjerne en gryterett. Man kan lage den ferdig litt tid i forveien og så klarer den seg selv til gjestene er kommet. Men husk at fiskegryter ofte går i småbiter ved lang koking. Tilpass smaken med krydder og urter, men smak deg til. Gryteretter spises i mange land og flere lands kjente tradisjonelle retter er ofte gryteretter. Jeg kan bare nevne irish stew, ungarsk gulash, chili con carne osv.

Grønnsaksgryte

Grønnsaksgryter


Her kan man bruke nesten alle slags grønnsaker og grytene kan lages mer mettende med feks pasta og ris. Grønnsaksgryter er raske å lage og man kan tilpasse dem etter årstiden. Men sommer og høst er aktuellt pga friske råvarer. Jeg vil her nevne noen aktuelle spennende gryter i denne kategorien.

Grønnsakgryte fra Malaysia
3 dl jasminris
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
2-3 ss matolje
100 g cashewnøtter
2 knuste fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
5 hele nellikspiker
2 kanelstanger, ca 5 cm lange
6 små gule løk
4 stk røde chili, uten kjerner skåret i lange tynne strimler
1 revet gulrot
1 buljongterning
3 dl vann
4 tomater i båter
2 dl grønne erter
salt

Kok risen etter anvisningen på pakken, tilsatt salt og gurkemeie. Luft den kokte risen med en gaffel. Sett kjelen til side.

Varm opp 1 ss av oljen i en tykkbunnet gryte og fres cashewnøttene i den. La nøttene renne av på et tørkepapir.

Tilsett om nødvendig mer olje i gryten. Fres hvitløk og ingefær sammen med nellik o kanel. Tilsett løken, chilistrimlene og revet gulrot. Strø over smuldret buljongterning og hell på vannet, legg lokk over og la småkoke til gulrotstrimlene er halvmyke, 5-10 minutter. Legg i tomatene og ertene. Kok videre uten lokk et par minutter eller til væsken er kokt inn. Rør inn risen og nøttene. Bland godt og kok over svak varme i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Grønnsakgryte med karri
2 løk
5 poteter
2 gulrøtter
1 ss olje eller margarin
2 ts karri
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 ts salt
3 dl vann
1/2 blomkålhode
2 dl dypfryste erter
evt salt

Skrell og hakk løken. Skrell poteter og gulrøtter og skjær dem i skiver. Fres løken i fettet i en gryte sammen med karrien. Tilsett poteter, gulrøtter, resten av krydderet og vannet. Kok grønnsakene under lokk på svak varme i ca 15 minutter.

Del blomkålen i små buketter. Legg dem i gryten og kok retten i ytterligere 5-10 minutter. Ertene trenger bare å koke med et par minutter. Grønnsakene skal bare være så vidt møre. Smak eventuelt til med salt.

Server retten med kokt ris. Passer også som tilbehør til for eksempel stekt kylling eller stekt fisk.

Paprikagryte
8-10 paprika (rød, gul og grønn)
2 løk i skiver
300 g maiskorn
tomater
1-2 hvitløkfedd
1/4 ltr. kraft eller vann
1 bunt kruspersille
salt og pepper

Skjær paprika i strimler, som tas over i en gryte sammen med løk, tomater, mais og presset hvitløk. Hell i kraft eller vann. Krydre med salt og pepper. La det hele surre under lokk ca. 20 min. Dryss over hakket persille. Gjærbakst, kokt ris eller poteter til.

Lammegryte

Gryter med kjøtt


Her kan det brukes mange slags kjøtt og kjøtt med litt fett er det mye smak i. Bein kan med fordel kokes med i gryten for å gi mer smak. Kjøtt brunes ofte først i smør/olje og man tilsetter det andre etterhvert. Grønnsaker må tilpasses etter kjøttet og ofte ikke tilsettes før mot slutten av koketiden. Bønner og linser gjør seg og bra i kjøttgryter. Lag gjerne en stor porsjon slik at du kan fryse ned resten til senere bruk. kjøttgryter har ganske lang koketid, og husk da å følge nøye med krydder og urter. husk at feks chili som koker med blir farlig sterkt etterhvert. Aktuelle kjøttgryter er:

Gresk lammefrikassé
1 1/2 kg lammekjøtt med ben
vann
1 1/2 ts salt pr. liter vann
1/2 ts knust hvit pepper
4-5 hele nellik
1 gulrot
1 løk
dillkvister
1/2-3/4 kinakål
Saus:
6 dl silt kraft
2 ss margarin eller smør
4 ss hvetemel
2 eggeplommer
2-3 ss fløte eller créme fraiche
1-2 ss presset sitron
1-2 ts estragon
salt
pepper

Legg kjøttet i et kokekar. Mål opp og hell på vann til det dekker kjøttet. Ta opp kjøttet. Kok opp vannet sammen med salt, krydder, renset gulrot, løk og dillkvister. Legg i kjøttet. La trekke under lokk til kjøttet kjennes mørt og så vidt kan løsnes fra bena. Koketid 1-1 1/4 time.

Skjær kålen i båter og brede strimler. Kok dem for seg i litt av kraften, 3-4 minutter.

Ta opp kjøttet og skjær det i biter. Legg kjøtt og kål i en serveringsgryte eller på et dypt fat. Hold det varmt. Sil kraften og mål opp til sausen.

Saus: Kok opp kraften. Bland mykt fett og mel til en kule, rør den godt ned og kok 3-4 minutter. Visp sammen eggeplommer og fløte eller créme fraiche med litt av den varme sausen. Hell det i sausekjelen under visping og varm opp til sausen tykner. Sausen må ikke koke, da skjærer den seg. Smak til med presset sitron, støtt estragon og salt og pepper.

Hell sausen over kjøtt og kål og server ris eller kokte poteter til.

Oksegryte fra Provence
1 1/2 kg oksekjøtt, fra skank eller bog
2 låk, skåret i 4 båter
3 hvitløksfedd, skrelt og knust
svart pepper
en klype allehånde
suppekvast laget av 4 kvister hver av frisk timian og rosmarin, 1 laurbærblad og appelsinskall
6 dl kraftig rødvin
2 ss olivenolje
250 g salt flesk
6 skiver bacon eller 2 biter fleskesvor
2 store gulrøtter, skåret i tykke skiver
500 g plommetomater, flådd og skåret i 4 båter
125 g svarte olivener, helst Nicoise-oliven
60 g tørket steinsopp eller 250 g frisk skogsopp
salt
90 g fersk pasta pr. person, f.eks. tagliatelle

Rens oksekjøttet for fett dagen i forveien og skjær kjøttet i store stykker som legges i en bolle sammen med løk, hvitløk, krydder, suppekvast, vin og olje. Sett til marinering, helst i 24 timer.

Neste dag deler du opp det salte flesket i små strimler. Legg dem i en stor gryte sammen med baconskivene og hell vann til det dekker. Kok langsomt opp og la det koke i 5 minutter. Hell av kokevannet.

Fôr bunnen på en form eller gryte av steintøy eller støpejern med halvparten av baconet eller en av fleskesvorbitene.

Ta kjøttet opp av marinaden og sil det. Ta vare på marinaden. Legg oksekjøtt, løk, hvitløk, krydder, suppekvast og det salte flesket i strimler i gryten, og legg gulrøtter og tomater innimellom.

Kok opp marinaden og hell den over kjøttet. Dekk gryten med matpapir eller aluminiumfolie og legg deretter på lokket.

La det trekke i 3 1/2 - 4 timer, enten svakt surrende på komfyren eller i stekeovn på lav temperatur (140 C). I mellomtiden forveller du olivenene i 2 minutter i kokende vann. Legg steinsoppen i bløt i litt varmt vann i 15 minutter, slå deretter vannet fra.

Etter at retten har kokt i 3 timer, tilsettes oliven og steinsopp. Sett på lokket igjen og la det trekke ytterligere 30 minutter, til kjøttet er så mørt at det kan skjæres med skje.

Rett før servering koker du opp4 liter saltet vann og hard den ferske pastaen i kjelen. Kok den og hell deretter av kokevannet.

Skum fettet fra overflaten, fjern flesket og juster saltmengden. Serveres sammen med den nykokte pastaen.

Gulasj med zucchini
400 g magert benfritt svinekjøtt
3 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
5 middelstore poteter
2 løk
salt
pepper
paprika
1 ts soya
3 dl kraft
300 g zucchini eller squash
10 små tomater
1 ss konjakk

Skjær kjøttet i passe store serveringsstykker. Brun kjøttet i olje i gryten, press hvitløk over.

Skrell og skyll potetene, skjær disse samt renset løk i skiver og bland det i kjøttet. Krydre, tilsett soya. Spe med varm kraft og la det småputre under lokk ca 10 minutter. Tilsett zucchini i skiver samt hele tomater. Kok videre ca 30 minutter, eller til kjøttet er mørt.

Smak til om det må tilsettes mer krydder, eller konjakk.

Server ovnsvarm pariserloff eller små kuvertbrød til.

Rådyrgryte med kantareller
500 g benfri bog av rådyr
3 ss smør eller margarin
salt
hvit pepper
1 ts sennep
4 dl kokende vann, eller kraft på kjøttekstrakt
2 ss lake fra sylteløk eller sylteagurk
1 ss hvetemel
1 1/2 l renset kantarell
1 1/2 dl kremfløte
1/2 dl finhakket kruspersille

Stell kjøttet. Skjær det i porsjonsstykker. Brun det i halvparten av smøret til det er blitt brunt rundt det hele. Krydre med salt, pepper og sennep.

Hell over kokende vann eller kraft. Kok sakte under lokk ca 1 time eller til kjøttet er mørt. Prøv med stekepinne.

Tilsett laken fra løk eller agurker. Lag jevning av mel og avnn og jevn sausen i gryten, kok den sammen ca 5 minutter.

Fres i mellomtiden kantarellene i resten av smøret og legg dem i gryten. Rør inn fløten. Kok opp.

Server gryten med et dryss av persille.

Server gjerne med potetmos drysset med frest rødløk. Portvingelé eller solbærgelé. Frityrstekte poteter. Rognebærgelé. Sylteagurker.

Kyllinggryte

Gryter med hvitt kjøtt og fugl


Fuglegryter er det mange land som bruker. Alt fra kylling og kalkun, til and og gås. Fugle kjøtt er ikke alltid så veldig smakfullt slik at her er det muligheter for sin egen smak. Tilpass smaken med grønnsaker, krydder og urter. Disse grytene trenger ikke så lang koketid og er raske å lage. Forslag til gryter med fuglekjøtt er:

Kyllinggryte med okra
5 ss olivenolje
2 kyllinger delt i biter
1 stor løk i tynne skiver
1 boks tomater, ca 400 g
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl buljong eller vann
1 ss hakket frisk eller 1 ts tørket oregano
600 g frisk okra, la den ligge med salt i 20 min og skyll i kaldt vann
salt
nykvernet pepper

(Kotopoulo me Bamies)

Skyll kyllingstykkene og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Varm oljen i en stor kasserolle og stek kyllingstykkene pent brune på alle sider, stek i flere omganger.

Ta opp kyllingen. Ha løk i oljen og stek til den er gyllen. Ha kyllingstykkene tilbake i kasserollen sammen med tomater, tomatpuré, buljong, oregano og litt salt og pepper. Legg på lokk og la gryten koke på svak varme i 30 minutter.

Rens i mellomtiden okraen, skjær av den ytterste delen av stilkfestet, men skjær av så lite som mulig. Dypp okraen i en bolle med kaldt vann og la den renne av. Legg den på toppen av kyllinggryten og rist forsiktig på kasserollen. Dryss på litt mer salt og pepper og legg lokk på. Kok på svak varme i 30 minutter. Ikke rør gryten etter at okraen er tilsatt, bare rist forsiktig på kasserollen av og til.

Server kokte eller stekte poteter til.

Mole Poblano De Guajolote
3,5 kg kalkun
1 hakket løk
1 hakket hvitløkfedd
6 ss maisolje
frisk koriander til pynt
2 ss ristede sesamfrø til pynt
SAUS:
6 tørkede ancho-chili, uten frø og hakket
4 tørkede pasilla-chili, uten frø og hakket
4 tørkede mulato-chili, uten frø og hakket
2 hakkede løk
2 hakkede hvitløkfedd
450 g tomater, flåes og hakkes
1 daggammel tortilla, rives i biter
50 g rosiner
100 g malte mandler
3 ss malte sesamfrø
1/2 ts malte korianderfrø
1 ts malte kanel
1/2 ts malt anis
1/4 ts malt svart pepper
4 ss maisolje
40 g usøtet sjokolade
1 ss sukker
salt
nykvernet pepper

Skjær kalkunen i serveringsstykker. Legg dem i en gryte som er stopr nok til at de får plass i ett lag. Tilsett løk og hvitløk og vann til det dekker kalkunen. Ha i salt, kok opp, sett på lokk og la det putre ca 1 time eller til kjøttet er mørt.

I mellomtiden har du ancho-, pasilla- og mulato-chilien i en tørr stekepanne og rister dem over svak varme noen minutter. Rist ofte på stekepannen. Ta bort stilkene og rist ut frøene. Riv belgene i biter og legg dem i en liten bolle. Tilsett så mye vann at de akkurat dekkes, og la dem ligge i bløt i 30 minutter til de er myke. Snu dem av og til.

Tørk kalkunbitene med kjøkkenpapir. Ta vare på kokekraften. Varm olje i en stor stekepanne og stek kalkunen til den er lysebrun over det hele. Ta ut kjøttet og ta vare på oljen.

Ha chiliene og bløtevannet i en hurtigmikser. Tilsett løk, hvitløk, tomater, tortilla, rosiner, malte mandler og krydderet. Kjør til en mos, litt av gangen hvis det er lettere.

Ha resten av oljen i det som er igjen i stekepannen. Varm opp og tilsett chili- og krydderblandingen. Kok under omrøring i 5 minutter.

Ha blandingen over i kjelen du kokte kalkunen i. Rør inn 5 dl av kalkunkraften (fyll opp med vann hvis det ikke er nok). Hakk sjokoladen og ha den i, og smak til med salt og pepper. La syde på svak varme til sjokoladen er smeltet. Rør inn sukkeret. Ha i kalkunen og mer kraft om nødvendig. Sett lokk på kjelen og la det småkoke i 30 minutter. Pynt med koriander og sesamfrø og server.

Andegryte med urtepoteter
4 andelår à ca 300 g
2 ss hvetemel
salt
pepper
1 ss olivenolje
1 stor løk i tynne skiver
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ss finhakket frisk rosmarin
3 dl tørr hvitvin
3 dl kokende hønsebuljong
500 g små nypoteter
200 g dypfryste erter
2 ss ripsgelé
4 ss hakket frisk mynte

Forvarm ovnen til 180 C. Strø en blanding av mel og salt og pepper på kjøttet. Varm olivenoljen i en stor stekepanne (med lokk som tåler et opphold i stekeovnen), og stek andelårene til de er pent brune over det hele. Legg dem over på et fat.

Ha løk, hvitløk og rosmarin i pannen og stek videre i ca 5 minutter under stadig omrøring til det er pent brunet. Sil av eventuelt overflødig fett.

Legg andelårene tilbake i pannen, hell på vin og la det boble friskt i 5 minutter. Tilsett buljong og poteter.

Legg lokk på pannen pg la den stå i stekeovnen i 1,5 time.

Sett pannen på en varm plate på komfyren. Tilsett erter og ripsgelé og kok videre i 5 minutter, rør av og til, til geleen har smeltet. Smak til med salt og pepper og rør inn hakket mynte

Torskegryte

Gryter med fisk og skalldyr


Det er ikke så vanlig med fisk i gryteretter , men fisk og skalldyr er godt egnet til gryteretter. Fisk er forskjellig på smak og det er en fordel å bruke fisk med litt smak. Husk å ikke overdøyve smaken med for mye krydder. Tilpass heller smaken med feks hvitvin, sitron, fløte og diverse grønnsaker. Skalldyr er og fint å bruke, og det er ypperlig å bruke kraft av skall til å sette smak på gryten. Både reker, hummer og blåskjell brukes, og dette kan feks kombineres med kylling kjøtt. Jeg har funnet frem en del retter med fisk og skalldyr:

Bacalao de Noruega
700 g utvannet klippfisk
3 ss tomatpurè
11/2 dl olivenolje
4 fedd hvitløk
2 ts basilikum
1/2 kg løk
1 dl vann
2 bokser hermetiske tomater
1 chili
50 g paprikafylte oliven

Rens klippfiskfiletene for skinn og bein og del dem i biter. Skjær løk og hvitløk i skiver og finhakk chili. Varm olivenolje i gryte og rør inn tomatpurè. Tilsett basilikum og oregano. Del tomatene og tilsett dem i gryta. Legg i klippfisk, løk, hvitløk, chili og oliven. Kok opp og sett kjelen i stekovnen på 170 °C. La det stå i ovnen i ca 50 min. Server med pasta.

Kveitegryte
600 g kveitefilet
3-4 gulrot
1 purre
1 rød paprika
1 grønn paprika
2 fiskebuljongterninger
6 dl vann
1 ts gurkemeie
1 krm støtt muskatblomme
1 boks sjampinjonger, 225 g
1 pk dypfryste grønne bønner, 250 g
1/2 ts korn svart pepper
1/2 ts korn hvit pepper
salt
dill
persille

Vask, skrell og rens alle grønnsaker. Skjær alt i småbiter.

Kok opp vannet med buljongterning, gurkemeie, muskat og svart og hvit pepper. Legg i grønnsakene og la dem koke i ca 10 minutter.

Skjær fisken i mindre biter og ha dem i sammen med sjampinjonger og bønner. La alt trekke i 5-7 minutter til fisken er gjennomkokt.

Legg i blåskjellene og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt, og klipp persille og dill over.

Server pariserloff eller annet ferskt brød til.

Skalldyrgryte
1 ss olje
2 ss smør
2 små løk
1 fedd hvitløk
3 tomater
1/2 l blåskjell
1 bunt persille
salt
pepper
750 g torskefilet
1/2 kg hummer-haler og/eller store reker
saft av 1/2 sitron
2 dl hvitvin
pynt med persille

Varm olje og smør i en stor gryte.

Hakk løken, knus hvitløken og legg i gryten. Rør godt noen minutter.

Flå tomatene og skjær dem i skiver. Legg dem i gryten og la dem koke til de er myke.

Damp blåskjellene med litt vann, salt, pepper og persille.

Skjær fisken i pene stykker. Ta litt av hummerkjøttet fra halene og skjær det fint. Rens rekene.

Legg alle ingredienser i gryten og la retten trekke ved svak varme til fisken er kokt, ca 35 min.

Serveres som hovedrett eller forrett, drysset med persille.

Én kommentar

thinktank

10.jan.2009 kl.12:26

Oj, oj, oj, her var det fantastik mange gryterett-forslag! Gjett om jeg skal lage karrigryte i kveld, det fikk jeg veldig lyst på. Nam, nam, nam... Fin blogg, ble sittende å lese lenge:)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits