Billig og lekker ukemeny!

SNDAG

Langstekt skinkestek

En spareuke begynner p sndag. Denne dagen legges nemlig grunnlaget for minst n restemiddag i lpet av uka som kommer. Denne uka satser vi p den aller rimeligste steken, skinkestek. Den gnis inn med salt, pepper og gjerne urtekrydder. Pensling med litt honning er godt. Legges i langpanne med appelsinskiver under og over ? prv stikke dem innunder nettet. Ha litt vann i panna. S er kokken fri til dra p tur! Steken kan st p 125 grader i 2,5-3 timer, eller 100 grader i 4-5 timer. Jo lengre steketid og lavere temperatur, desto saftigere mat! Ferdig nr steketermometeret viser 76 grader. Kok opp saus av kraft fra langpanna, jevn med litt hvetemel, tilsett salt og pepper, og eventuelt litt smr og flte. Serveres med valgfrie grnnsaker.

MANDAG

Pai med skinkefyll

Bruk gjrdeig av grovbakstmel, det er rimeligere og sunnere enn tradisjonell paideig. Bunnen kan eventuelt forstekes sndag kveld, eller langheve (bruk kaldt vann) fra mandag morgen. Fyllet lages av 2 dl melk, 1 dl kesam og 4 eggeplommer, som blandes med surrede grnnsaker, sndagen kjttrester eller 200 gram kokt skinke, salt og urtekrydder, 4 stivpiskede eggehviter og litt revet ost. Hell fyllet i forstekt bunn og stek ved 200 grader, nederste rille, i 40-45 min. Server med salat.

TIRSDAG

Seibiff med lk og tzatziki

Tirsdag er tradisjonelt fiskedagen, da har butikkene ftt inn fersk fisk. Kjp frossen eller fersk etter hva som er billigst. Frossenfisk kan hurtigtines i plastpose i isvann. Vend fisken i rugmel, salt og pepper fr steking. Stek rikelig med lk, gjerne tilsatt litt honning. Lag "norsk tzatziki" av matyoghurt, avrent revet agurk (saltes og legges i drslag 30 min), revet gulrot, revet eple, litt sitronsaft, urtekrydder, pepper. Server med kokte poteter og sitronbter. NB! Fiskerester spares til torsdagens fiskegrateng.

ONSDAG

Grnnsaksuppe med tomater og linser

Bruk de grnnsakene du har, eller kjp de rimelige norske rotgrnnsakene. Linser metter godt i suppen. Linsene skylles, og kokes sammen med grnnsaker og buljongterning i 20 minutter. Ha godt brd til. Hjemmebakt blir aller rimeligst og best.

TORSDAG

Fiskegrateng

Lages av den fisken du fr tak i rimelig ? for eksempel torsk, laks eller sei. Gjerne rester fra tirsdagens middag. Bruk godt med makaroni i gratengen, det dryer fisken. Lages med lettmelk og egg. Server for eksempel med frisk salat av revet gulrot, revet eple, rosiner, sitronsaft.

FREDAG

Ovnsstekt kylling

kjpe hel kylling blir mye rimeligere enn kyllingfilet. Det er enkelt dele opp en kylling (del frst i to, deretter i lr- og bryststykker). Ferdigoppdelte klubber og lr er et alternativ. Kjp gjerne kologisk kylling, hvis du vil bruke litt av "budsjettoverskuddet" p dyrevelferd. Kyllingstykkene legges i ildfast fat, sammen med bter av poteter, lk og sitron. Kok opp sitronsaft, honning, smr, finhakket hvitlk og rosmarin i en gryte, fordel over blandingen i det ildfaste fatet. Stek p 200 grader i 40 min. Server med grnn salat og ris. NB! Nakkekoteletter kan tilberedes p samme mte.

LRDAG

Bouillabasse

Mellomting mellom suppe og gryterett. Lag frst en god, tomatbasert base utfra en oppskrift. Tilsett fisk og eventuelt reker og blskjell etter hva du fr tak i. Er ogs fin som spleisemiddag med venner ? som kan ta med 100 gram fisk/skalldyr hver. Alt gjestene har med, legges oppi 10-20 min fr servering, og fr trekke i basen. Godt brd og hjemmelagd aioli serveres til

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits