Enkel oste-guide

Ost og osteprodukter fra A til Å

Umoden, strukket og eltet ostemasse. Filata ost.

En rekke oster blir produsert ved at ostemassen blir knadd og strukket. Det gir osten en lett gummiaktig konsistens. Oster i denne kategorien er mozzarella, provolone og caciocavallo.

CaciocavalloMozzarellaProvolone

Ferske (eller umodne) oster

Ostemasse som er silt, men ikke modnet eller gjæret (cottage cheese, ricotta, mascarpone, fløteoster, quark). De har kortere holdbarhet og må konsumeres kort tid etter innkjøpet. Ferske oster inneholder inntil 80% vann og har vanligvis lavt innhold av fett og kalorier. De er bløte, kremet eller klumpete i konsistensen, og smaker vanligvis mildt selv om noen av dem er lett syrlige. De blir hovedsakelig brukt til baking og i desserter. De inneholder lite kalsium, men er en proteinkilde.

Cottage CheeseCream CheeseMascarpone
QuarkRicottaRygeost

Geitemelk oster

Oster som er laget av 100% geitemelk (rene geitemelksoster) eller en blanding av geitemelk og kumelk. Ostene er bløte og har naturlig skorpe. Oster av geitemelk har gjerne en mer utpreget smak, og de er hvitere enn oster laget av kumelk (chabichou, crottin de Chavignol, chevrotin). I dag blir de fleste geitemelksostene laget av en blanding av geitemelk og kumelk, det gir mild og kremet ost. Mange geitoster brukes som ferskost, men vellagrede faste og halvfaste + muggoster lages og av geitemelk.

Europeiske geitosterFransk geitostQueso
RosendalSnøfrisk

Smøre og smelte oster

Oster som er laget av en eller en blanding av flere oster som er smeltet og tilsatt melk, fløte eller smør. Disse ostene kan inneholde stabiliserende stoffer og emulgerende stoffer, salt, fargestoffer, søtningsstoffer eller smakstilsetninger. Forskjellige ostesorter blir brukt som utgangspunkt, cheddar, emmenthal og gruyére er vanlige. Merkingen er forskjellig alt etter innholdet av ost og smakstilsetninger. Noen er skivbare, andre smørbare.

Buko ostKavli osterTine smelte og smøre oster.

Bløte oster

Oster som har modnet, er avrent og lagt i form uten å være presset eller kokt. Væskeinnholdet er 50% og fettinnholdet er 20% av ostens vekt. Overflatemodnet, bløt ost er dekket med et hvitt, dunaktig lag eller skorpe (camembert, brie). I noen tilfeller inneholder skorpen flere vitaminer enn selve osten. Indremodnet, bløt ost er skylt i lett lake (münster, pont-l'Évéque, bel paese). De er helt modne når osten er kremet og har fått jevn farge. Da skal skorpen svære bløt, uten sprekker.

Bel paeseBrieCamenbert
DauphinLimburgerLivarot
MünsterNeufchatelPont-l'Évéque

Halvfaste oster

Halvfast ost er ikke kokt. Den modnes over relativt lang tid i kjølige og fuktige omgivelser. Halvfaste ost (cheddar, cantal, reblochon, gouda, feta, edamer, fontina, tomme, monterey jack) er tette og fargen er vanligvis blekt gul. Osten tørr og smulet, og den ytre delen bør ikke være mørkere enn den indre. Halvfast ost inneholder 40% væske.

AppenzellAsiagoBrick
CaciottaCantalCheddar
DanboEdamerFeta ost
FontalFontinaGouda
GräddostHalloumiLancashire
MontasioMonterey JackMorbier
NøkkelostPort salutRaclette
ReblochonRidderSaint Paulin
SamsøTeleggioTilsiter

Faste eller harde oster

Ost som er blitt kokt og presset. Noen harde oster, som parmesan, kan ha en nokså kornet konsistens. Fast ost bør ha jevn farge og konsistens, og rast skorpe. Unngå uttørket ost, ost som buler eller er klisset og har oppsprukket skorpe. Fast ost har maksimalt væskeinnhold på 35%.

EmmentalSveitser ostGrüyere
NorvegiaManchegoPecorino
CastellanoComteGrana
JarlsbergParmesan

Blåskimmeloster

Ost som verken er kokt eller presset og der ostemassen er innpodet med skimmelsopp. Slike oster (roquefort, gorgonzola,dansk blå, stilton) har sterk, skarp smak og ofte en litt smulet konsistens. Blåskimmelsoster inneholder mye natrium.

NorzolaRoyal BlueNormanna
roquefortGorgonzolaDansk blå
StiltonBlue CastelloBergader

Mysoster

Lages ved innkoking av myse som noen ganger er tilsatt fløte. Her kommer de kjente og kjære norske ostene Gudbrandsdals ost, Fløtemysost, Prim og flere lokale versjoner av dette som gombe, gomme, gome, søst, dravle osv. Det er flere utenlandske mysoster men jeg omtaler de under sine egne grupper. F.eks. kan ricotta defineres som mysost.

GudbrandsdalsostFløtemysostPrim
Mysost

Surmelksoster

Her er det flere norske gamle typer. Disse ostene er ystet av skummet melk eller kjernemelk. Osten blir felt ut med selvsyrning eller melkesyrebakterier. De har mindre kalsium en søtmelkoster. De mest kjente her i Norge er Gamalost og Pultost. I andre land er det flere typer surmelksoster. Flere blir laget med muggsopp.

KorbkäseGamalostPultost

Ostedisken på Mega
 kilde:matoppskrift
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits