Baking for dummies!

kakebordfor lykkes med baking trenger man ofte noen sm tips, og det vil jeg gi her, slik at du som aldri har bakt fr kan prve deg. Jeg kommer inn p kaker og smkaker,. Vr og obs p at mange kaker kommer i halvfabrikata i butikken, og disse smaker mange ganger veldig godt. S hvis du ikke gidder bake, s bruk disse eller kjp ferdige kaker hos bakeren. prv fex brownies p 123! DRITGODE.
Og ikke prv deg p vannbakkels, wienerbrd eller store festkaker fr du har ftt litt trening. Enkle formkaker og smkaker er god trening.

Rvarer

Det brukes mange rvarer i baking og de forskjellige har sin misjon, men hva gjr de og hvordan brukes de?

Mel


Mel er hovedingrediensen i de fleste kaker. Str det bare mel, s brukes hvetemel og det str som regel siktet hvetemel p posen. Ogs rugmel, havremel og andre typer brukes. Nr det str at melet skal siktes, og gjerne sammen med andre trre ingredienser, skal det drysses gjennom nettopp en sikt. Dette gjres for f mer luft inn i melet, men husk mle mengden fr det siktes.

Vske


Her brukes oftest melk eller vann. Men og flte og l brukes. Av melk kan det brukes lett, hel eller skummet melk nr det str melk. Vsken skal ofte blandes feks med andre vte ingredienser fr det rres sammen med det trre.

Smr og margarin


I vanlige kaker kan man velge mellom margarin eller smr. Det str ofte p baksiden av pakken om den er egnet til baking. Enkelte smrbrdmargariner egner seg ikke. Wienerbrd og terter passer greit med margarin, men disse er for viderekommende. Fettet kan smeltes fr det has i, men ofte str det at en skal rre smr og sukker hvitt og luftig. Da bruker en mykt smr(ikke rett fra kjleskapet) og sukker. Kjr det i en kjkkenmaskin til det er jevnt, luftig og lyst. Tar litt tid, men det er pyton gjre dette for hnd.

bakepulver

Hevemidler


For at kakene skal bli luftige og store, bruker vi hevemidler. Her er det flere typer, men mest brukt idag er bakepulver. Dette bestr av natron, sure fosfater og stivelse. Kommer i slike greie bokser fra freia. Og nr det str 1 ts bakepulver s menes en skje uten den store toppen, men fint avrundet. Dette blandes ofte godt med melet frst.
Natron brukes sammen med surmelk slik at det kan avgi all kulldioksiden. Ogs sirup kan det blandes sammen med. Brukes i enkelte bakverk. I oppskrifter der det str pottaske kan man bruke natron, men dette var i gamle dager.
Hjortetakksalt brukes i enkelte smkaker. Blandes med melet. Avgir ammoniakk ved steking, men dette forsvinner etterhvert.

Egg


Egg er et fint binde- og hevemiddel i kakene, men det er viktig at du bruker helt friske egg. Du kan bruke hele egget, plommen eller hviten for seg. Hvis du skal piske hvitene stive, er det viktig at det ikke kommer en eneste drpe av plommen med, da kan du piske og piske i det uendelige uten f hviten stiv. Pisking av eggehviter er avhengig av at eggene har romtemperatur og det m ikke komme noe fett i eggehvitene. Piskes best med en hjulvisp i kjkkenmaskinen, men og hjulvisp for hnd virker bra. Husk rotere bollen slik at allee hvitene blir pisket. Begynn rolig men k etterhvert. Men det er en drittjobb! Nr hvitene er ferdige skal man kunne ta opp vispen og hviten skal st opp i en spiss som sakte synker ned.
Nr hvitene skal blandes inn i deigen str det ofte at de skal skjres inn. Bruk gjerne en slikkepott. Du heller eggehvitene i bollen med deig og frer slikkepotten ned i midten og opp langs kanten. Roter bollen og gjenta dette. Ikke hold p mer enn ett dryt minutt. Rrer du for mye gr luften ut av hvitene og det faller sammen.
Du knekker egget best ved gi det et eneste hardt slag mot en kopp, da skiller plomme og hvite seg lett og lekende. Hell innmaten frem og tilbake noen ganger slik at hviten ramler ned i koppen og plomma holder seg i egget. Dette krever litt trening.
Noen ganger skal du rre egget med sukker til eggedosis. Bruk da ogs hjulvisp og visp til det er skummende. Pisk gjerne eggene litt fr sukkeret has i. Skal vre lyst og luftig. Ogs kun eggeplommer blandes p denne mten. Ha det s i deigen etter oppskrift.

Sukker

Sukker og andre stningsmidler


Oftes bruker du vanlig farin nr det str sukker. Men og melis, brunt sukker og sirup/honning brukes. Sukker rres ofte sammen med smr i tyngre kaker, og med egg i luftige kaker. Melis brukes ofte til glasur blandet med vske. Men drypp vsken forsiktig i for det blir ofte plutselig for bltt.

Krydder og smakstilsetning


Det er ofte her kaken fr sitt navn. En krydderkake har diverse krydder i seg, appelsinkake har appelsin osv. Flgende er vanlig bruke:
Kakao blandes oftest trt med melet. Bruk disse pakkene med kakaopulver som fs kjpt.
Mandler og ntter brukes oftest malt. Skal mandlene skoldes, s varmer man vann til det koker, har mandler oppi og lar de trekke 6-8 minutter uten koke. Ta de opp og ?svupp? av skallet. Det er viktig at de trkes godt og feks til kransekake/marsipan la de gjerne trke seg i flere dager. Ntter males eller brukes i skiver feks.
Vanilje fs som vaniljesukker i greie bokser, essens p sm flasker og som vaniljestang. Vaniljesukker p boks er ofte kunstig fremstillt. Den beste smaken fs med vaniljestang, men dette er mer bry og brukes mest i desserter.
Appelsin, sitron og andre frukter brukes ofte som saft, skall av eller som pynt. Br brukes og ofte som pynt og da er de fine skjrt i skiver. Epler legges ofte opp kaker fr steking og man fr ?eplekake?.
Rosiner, sukat og korinter brukes som smak i flere forskjellige kaker. Rres inn i deigen oftest til slutt.
kakebord Andre krydder som brukes er pepper, ingefr, kanel, koriander, kardemomme mm. Husk at kryder ikke m oppbevares lenge, de mister smaken og det har jeg smertelig erfart.


Ml og vekt

Det er veldig viktig fle mlene som er oppgitt, og det er lurt g til innkjp av en liten vekt og ett par mlebeger. Se ellers min oversikt for ml og vekt, med omregningstabell. I USA har de innfrt en mlekopp (cup). Denne brukes i alle oppskrifter fra der. Tilsvarer ca 2,4 dl. S i de oppskrifter der dette str brukes det dette mlet.

Stekingen og stekeovnen

Nr kaken(e) skal stekes bruker man stekeovnen. Kaker settes ofte p nederste hylle men dette varierer, se oppskriften, mindre kaker og muffins str ofte i midten. Former til kaker smres ofte med smr og drysses med feks semulegryn eller finknust kavring. Se etter at alt er dekket. Dette for at de ikke skal sette seg fast i kaken. Plater kan man bruke bakepapir p. Og sm muffnsformer brukes, og da til muffins. Skal du lage muffins, som er en grei ting begynne med, kjper du slike ferdige papirformer i butikken.
Stekeovnsvarme, se min tabell over dette. Og husk ikke pne dra fr kakene nrmer seg ferdig. Hvis du vger deg ut p vannbakkels m du ikke pne dren fr de er ferdige. Noen kaker liker ogs f lov st i fred i formen 5 minutter fr du hvelver dem ut p kakeristen. Nr kakene er stekt, skal de ligge p kakeristen til de er helt kalde, pass dem for trekk, det liker de slett ikke. Smkaker oppbevares best i en tett boks i kjelleren trt og kjlig. Formkaker kan ofte fryses eller st i kjleskap.

Kremer, glasur og pynt

Vanligvis fyller vi kakene med vaniljekrem, men det er mange andre smaksstoffer som setter ny smak p en kake og gjr den ekstra delikat, jeg tenker p sitronkrem, sjokoladekrem, valnttkrem eller friskt syltety. Bltkaker fylles ofte med bare krem. Kremkaker br ?lagres? noen timer fr bruk, da fr smaken trekke ut i deigen. Lag gjerne kaken dagen fr og pynt med feks frisk frukt like fr servering. Det brukes ofte melisglasur p toppen. Se lenger oppe. Ogs marsipan kan brukes p fine bltkaker. Da er det enkleste kjpe ferdig i butikken, i slike ruller med ferdig utkjevlet marsipan.
Pynt gjerne kaken med slik kakepynt som du kjper i butikken. Eller bruk br, frukt, sjokolade, seigmenner, nonstop osv. Ogs krem kan brukes.

Bakemetoder

Det er 2 hovedmetoder for myke kaker og formkaker som flges.
Kaker med lite smr
Formen smres og strs, se over.
Egg og sukker piskes til eggedosis som er lys og lett.
Det trre rres inn i eggedosisen. Skal det smr eller vske i, s rres dette inn fr alt melet er tilsatt.
Ikke rr for lenge, hell deigen i former og stek etter anvist tid.

Kaker med mye smr
Smr og sukker rres hvitt. Bruk kjkkenmaskin(mye enklere).
Rr s inn eggene ett om gangen. Hvert egg skal vre rrt godt ut fr neste tilsettes.
Tilsett smakstilsetning og det trre. Skal det stivpiskede eggehviter i, s skal de rres i tilslutt.

For sjekke om kaken er ferdig, kan man stikke i den med en strikkepinne. Hvis det ikke henger deig igjen p pinnen er den ferdig. La gjerne kaken st i formen noen minutter fr den tas ut.
Jeg vil komme tilbake senere med artikler om andre bakemetoder og typer av kaker og gjrbakst.

Sikre nybegynneroppskrifter
Jeg har her plukket ut ett par greie oppskrifter, som man kan begynne med. Disse kan stort sett blandes sammen i en kjkkemaskin. Se gjerne p bruksanvisningen for maskinen.

Muffins Frst en enkel og grei muffins fra min snn:

Kjetil's muffins
2 egg
1,5 dl sukker
50 g smeltet margarin
1,5 dl melk
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
Revet skall av 1/2 sitron

Glasur:
Sitronsaft
Melis

Bruk kjkkenmaskin. Ha frst i egg og sukker. Piskes til eggedosis. Hell oppi margarin og melk + alt det andre og bland godt sammen.
Fylles i papirformer ca halvfulle.
Stek 10-15 minutter p nederste rille ved 200 grader.
Ha p glasur nr de er kjlnet ned.

Brownies Og s en kombioppskrift p brownies og muffins.

Enkle brownies
250 g smr
150 g mrk sjokolade, i sm biter
4 egg
250 g sukker
150 g hvetemel
3 ss kakao
200 g valntter, hakkede

Enkle og gode brownies. Som en variasjon kan deigen stekes i muffinsformer og bli herlige sjokolademuffins.

Liten langpanne, ca. 20x30 cm
I stekeovnen: 175 grader C, ca. 35 minutter

Smelt smr sammen med sjokolade i en kjele ved sak varme. La det avkjles. Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland mel, kakao og valntter og ha det forsiktig i eggedosisen. Vend i den avkjlte sjokoladeblandingen. Hell deigen i en smurt form eller form dekket med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen.
TIPS: Til muffins: Ta 2 ss deig i hver muffinsform (store 15 ? 18 stk. ).
Stekes 175 C i ca. time.

Og s en nydelig sjokoladekake fra min venn Magnus:

Nydelig sjokoladekake
220 g smr eller margarin
100 g kokesjokolade
3 dl sukker
4 egg
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 dl hvetemel
1 1/2 dl finhakkede valntter

Smret smeltes ved svak varme og sjokoladen smeltes i. Sukker og halvpiskede egg tilsettes. Rr inn mel blanded med vaniljesukker, bakepulver og valntter.
Rres til en jevn og glatt rre. Hell rren i godt smurt form p ca. 2 l. Stek kaken ved 175 grader i ca. 30-40 minutter. Prv med en kakenl om kaken er ferdig stekt.
Kaken avkjles fr den tas ut av formen. Dryss melis over fr den serveres.

S en enkel sitronkake fra Elsas Hjemmeside:

Sitronkake
150 gr margarin
300 gr sukker
3 egg
3oo gr mel
2ts bakepulver
skall og saft av en sitron
1 dl kulturmelk

Rr margarin og sukker hvitt, tilsett et egg om gangen. Sikt p det trre. Ha i sitron og melk Stekes ca time p 170 c. Ha melis utrrt med sitron p toppen, dryss gjerne litt revet skall p.

Og til slutt en av de kakene som min karriere som kakebaker begynte med.

Marmorkake
2 egg
2 kopper sukker
1 kopp flte
2 kopper mel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 ts kakao

Pisk egg og sukker. Rr i flten. Bland i mel, bakepulver og vaniljesukker. Hell 3/4 deler av rren i en smurt strdd form.
Kakaoen blandes med resten og helles over.
Rr litt med en gaffel.

Stek ved 225 grader. Bruk bakepinne.



kilde: matoppskrift
Stikkord:

n kommentar

TippTopp

13.jan.2009 kl.17:28

Hei! Hva er ditt beste sparetips? Gode forslag blir lenket i bloggen min;)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andy

Hei p deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Flg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits