Sjokolade - Helsekost

Helsekost

De fleste favoritter blir farlige mens du spiser. Med sjokolade er det omvendt; jo mer vi inntar, jo sunnere er den.


Og når det dreier seg om helse og festdesserter, er det beste sort sjokolade som gjelder: 70 prosent kakaomasse og mørk, seriøs, sunn sjokolade.

Hva er det du får på kjøpet via sjokoladebiten med mørk sjokolade med 70 prosent kakao?

Ifølge forskerne et stoff som i tre timer påvirker cellene i blodåreveggene positivt. Årsaken er antioksidantene i den mørke sjokoladen som kan heve det gunstige HDL-kolesterolnivået opptil ti prosent.


Er du vinterslapp?

Hiv innpå en bit meget mørk sjokolade. Antioksidantene (i dette tilfellet flavonoidene) i sjokoladen påvirker blodgjennomstrømmingen i hjernen så mer oksygen når fram.

I 1998 viste en undersøkelse av 8000 amerikanere at mørk sjokolade kan forlenge levetiden.

Både sjokolade, gjerne i form av varm kakao, ved siden av te og rødvin, konkurrerer om å bli friskmeldte nytelsesmidler.

Best ut kommer kakao: Ifølge forskere på Cornell University inneholder én kopp kakao dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, tre ganger så mange som en kopp grønn te og inntil fem ganger så mange som en kopp svart te.


Bare må ha det!

Det lyder som en perfekt unnskyldning fra kvinnelige sjokoholikere. Men en annen fersk undersøkelse slår fast at kvinnekroppen er skapt for å elske sjokolade.

Iallfall hevdes det fra Florida State University som mener å ha funnet en biologisk årsak til at kvinner elsker sjokolade og andre søtsaker.

Jenter er «programmert» til å spise sjokolade fordi kroppen skal bygge seg opp et fettlag så den skal være i stand til å føde friske barn, selv om det skulle bli dårlige tider.


Sjokoladekopper

Disse himmelriks munnfullene serveres rett i glasset eller koppen. Rør sammen og vent til de har satt seg. Du blir rikelig belønnet.


Du trenger til 6 porsjoner:

200 g mørk kokesjokolade

50 g smør

1 dl helmelk

1 dl kremfløte

100 g siktet melis

2 eggeplommer

revet skall av 1 appelsin

150 g sprø småkaker, type Amaretti, biscotti eller små pikekyss

1 dl likør


Smelt sjokolade og smør i en kasserolle over svak varme sammen med melk og fløte.

Rør til sjokoladen er oppløst og blandingen er jevn. Avkjøl i 10 minutter.

Sikt inn melis, rør inn eggeplommene og appelsinskallet.

Brekk opp kakene i småbiter og fordel halvparteni dessertkoppene.

Drypp over halvparten av likøren og slå på så mye sjokoladeblanding at det dekker.

Smuldre iresten avkakene, hell over likør og såsjokoladeblandingen.

La dessertkoppene størkne i kjøleskapet over natta, godt dekket.

Servér avkjølt med en god kopp espresso - og en avec?

Sjokolademousse

Det finnes mange oppskrifter på sjokolademousse i omløp. Prøv denne.


Nok til 6 porsjoner:

200 g mørk sjokolade, 70 prosent

50 g usaltet smør

2 ss pulverkaffe

2 ss kokende vann

2 ss honning

5 dl kremfløte

3 eggehviter

2 eggeplommer

2 ss kakaopulver ? gjerne valrhona


Smelt sjokoladen og smøret i en bolle over vannbad.

Rør ut kaffepulveret i kokende vann. Rør inn i sjokolademassen sammen med honningen.

Bland forsiktig. Avkjøl til romtemperatur.


Pisk eggehvitene stive i en ren bolle.

Visp fløten stiv. Ta av halvparten og oppbevar i kjøleskapet fram til servering.

Vend eggeplommene i sjokoladeblandingen. Fold halvparten av eggehvite-massen i slik at den forblir luftig.

Vend deretter inn den vispede kremen. Bland til slutt inn resten av eggehvite-massen.

Fordel sjokolademoussen i passe dessertglass eller skåler. Sett dem kaldt cirka 5 timer.


Like før servering: Pynt eventuelt med vispet krem og sikt kakaopulver over toppen.

Sjokolademousse med appelsinsmak

Du trenger til 4 personer:

5 appelsiner

150 g kokesjokolade, type Freia 70 pst.

3 dl kremfløte

3 eggeplommer

1 ss sterk kaffe

revet skall av 1 appelsin


Skjær øverste del av 4 appelsiner til lokk. Hul ut fruktkjøttet så helt som mulig. Del kjøttet i skinnfrie biter.

Smelt sjokoladen i varm kaffe og rør inn eggeplommer og appelsinskall.

Visp fløten og bland forsiktig med avkjølt sjokoladeblanding.

Fyll moussen i de uthulte appelsinene og legg på «lokket». Sett i kjøleskapet fram til servering.

Dryss over litt siktet melis.

Pynt eventuelt hver tallerken med appelsinfileter og mynte- eller sitronmelisseblader.

Kosekoppen

På kalde dager er det godt å by på noe varmende både for kropp og øye. Hvorfor ikke bytte sjokolade med krem med en god sjokoladedessert-kopp? Du kan forberede besøket ved å fylle koppen i god tid, oppbevare den i kjøleskapet og steke den i stekeovnen når gjesten har fått satt seg.


Du trenger til 2 porsjoner:

50 g smør

1 ss malte mandler + litt ekstra til å strø i den smurte koppen

100 g god, mørk sjokolade

1 middels eggeplomme

1 egg

2 ss sukker, gjerne demerara rørsukker

4 ss Baileys eller annen likør

melis til å sikte over


Sett stekeovnen på 230 grader.

Smør 2 store kopper som tåler høy varme i ovnen, med smør.

Dryss over malte mandler.

Smelt sjokolade og smør i mikroovn eller i vannbad.

Visp eggeplomme, helt egg og sukker lyst og luftig. Vend massen inn i sjokoladeblandingen sammen med de malte mandlene og Baileys.

Forden røren i de 2 koppene.

Så langt kan du forberede kosekoppen inntil 4 timer før ferdiggjøring. I så fall må du forlenge steketiden 2-3 minutter.

Steker du dem straks, la dem steke 10 minutter til de blir oppblåst og bare myke midt inni.

Sikt over melis og servér straks med en teskje.

Sjokoladekake med pasjonsfruktsalat

Du trenger:

150 g mørk sjokolade

100 g smør

6 eggeplommer

150 g malte mandler

6 eggehviter

75 g sukker

kakao


Smelt sjokolade og smør. Avkjøl litt.

Visp eggeplommer og bland i mandlene.

Visp eggehvitene lett med 2 ss sukker. Pisk dem helt stive mens du tilsetter resten av sukkeret i flere omganger.

Vend de stivpiskede eggehvitene med sjokolade/mandelmassen.

Smør en springform 22 cm i diameter. Dryss med brødrasp. Hell i sjokolademassen.

Stek ved 175 grader cirka 30 minutter.

Avkjøl i formen.

Sikt over kakao ved servering. Gjerne sammen med bær eller fruktsalat.

Kaken kan også stekes i porsjonsformer.


Fruktsalat med pasjonsfruktsirup

Du trenger:

1/2 l hakket ananas, mango, papaya, pærer eller røde bær i sesongen

Sirup:

2 dl vann

1 dl sukker

frø av 1 vaniljestang

kjøttet av 4 pasjonsfrukter - el. 1 dl frossen pasjonsfruktpuré


Del fruktene i terninger. Sett kaldt fram til servering.

Kok sirup av vann, sukker og vaniljefrø. Rør jevnlig i 5 minutter, til sukkeret er helt oppløst. Avkjøl laken.

Bland i pasjonsfruktkjøttet eller puréen.

Hell over fruktterningene og/eller bærene.

La dem trekke kjølig fram til servering med sjokoladekaken.

Frossen sjokoladedessert

Denne porsjonsdesserten som egentlig er en marengskrem med sjokolade, kan du velge å servere neste frossen, eller kald. Vanligvis brukes kremfløte til denne, men med crème fraîche får du litt friskere smak. Husk at med desserter og kaker kan du ikke jukse med målene. Har du ikke digitalvekt, er det kanskje på tide å skaffe seg én? Det går selvsagt greitt å doble mengden og fryse ned, så er den kanskje enklere å røre.


Du trenger til 4 porsjonsglass:

1 eggeplomme

20 g sukker

70 g mørk sjokolade - med minst 60 pst. kakao

1/2 dl crème fraîche

1 dl kremfløte

1 eggehvite

1/2 ts nypresset sitronsaft

20 g sukker

1 dl bringebær

1 ss flytende honning


Visp eggeplomme og sukker til eggedosis, hvitt og luftig.

Smelt sjokolade over vannbad: Brekk opp sjokoladeplaten og legg i en bolle. Dekk med plastfolie. Sett bollen over kokende vann på komfyren.

La bitene smelte. Rør jevnt etterpå.

Visp crème fraîche og kremfløte halvstivt.


Marengs: Visp eggehviten med sitronsaft og sukker til fast masse.


Bland smeltet sjokolade i eggedosisen. Bland deretter inn kremen.

Vend til slutt inn marengsen.

Mos 2 ss bringebær og honning til saus.

Vend ned hele bringebær.

Bland massen og bær i et glass eller en stor bolle.

Du kan fryse ned bollen eller porsjonsglass hvis du skal vente én dag eller flere på gjestene.

Servér frossen eller kald. Høvle sjokolade over og pynt med hele, friske bringebær.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits