Kaffe - ulemper og fordeler


Kaffetørst?


Hvor mye kaffe drikker du per dag?

En-to
Tre-fire
Fem-seks
Mer enn seks
Jeg drikker ikke kaffe

Kaffens Fordeler:

1. Beskytter hjerte og hjerne:
Dette er fjorårets gladnyhet for kaffedrikkere med høyt konsum. Ifølge en studie fra 2008, fant man at kvinner som drakk mellom to og fem kopper kaffe per dag hadde 30 prosent lavere risiko for å dø som følge av kardiovaskulære sykdommer, sammenliknet med de som drakk mindre enn en kopp kaffe per måned. Dette ifølge ConsumerReports.

Flere enn fem kopper om dagen bidrar ikke til økt beskyttelse, men det skader heller ikke ...

Forskere er ikke sikker på hvorfor kaffen har denne virkningen på kardiovaskulær helse, men antyder at det kan ha sammenheng med antioksidantet phenol som finnes i kaffebønner. Det forskerne imidlertid med sikkerhet kan si ikke er årsak til helsegevinsten, er koffeinet. Koffeinfri kaffe har nemlig samme kardiovaskulære gevinst som koffeinholdig kaffe.

Ut i fra dette kan du altså drikke kaffen din med god samvittighet, men det kan være en idé å ligge unna presskannekaffe. Forskning antyder at ufiltrert kaffe inneholder et cafestol, som kan øke nivåene av kolesterol i blodet.

2. Blodsukkerkontroll: Antioksidantet phenol kan også være bra for blodsukkeret; ifølge noen studier kan det hjelpe med å regulere blodsukkernivået. Dette igjen kan forklare hvorfor inntak av kaffe har blitt forbundet med en lavere risiko for å utvikle diabetes type 2.

En studie fra Harvard viste at seks kopper eller mer per dag kutter menns risiko for å få diabetes med 54 prosent, og kvinners risiko med 30 prosent.

3. Galleblære: Koffein hjelper med å stimulere galleblærefunksjonen og kan forebygge gallesteiner.

Parkinsons: Studier antyder at koffein kan beskytte mot Parkinsons ved å øke tilførselen av neurotransmitteren dopamin til hjernen. Ifølge WebMD antyder minst seks studier at regelmessig kaffedrikking minker sjansene for å bli rammet av Parkinsons med opptil 80 prosent.

4. Røyk og alkohol: Studier viser at kaffedrikking kan minke risokoen for hjertesykdommer og leverskader blant de som røyker og drikker mye alkohol.

5. Treningsstølhet: En studie publisert i 2008, fra University of Georgia, viser at en kopp kaffe eller to kan redusere smerter etter trening med opptil 50 prosent.


6. Ifølge WebMD finnes det også studier som viser at kaffedrikking kan hjelpe med å kontrollere astma og astmaanfall dersom medisinering er utilgjengelig; kaffen skal kunne stoppe hodepine, hjelpe på humøret og endog forebygge hull i tennene.


Kaffens ulemper
 Store mengder koffein kan bidra til flere helseproblemer:

1. Svekker beinbygningen: Store mengder koffein øker utskillingen av kalsium i urinen, noe som kan svekke beinbygningen og øke risikoen for nyrestein.

2. Krymper puppene: En svensk studie fra Lunds universitet har funnet en sammenheng mellom kaffedrikking og mindre pupper. Så får du selv avgjøre hvorvidt du ser det som en ulempe mer enn en gevinst ...

3. Halsbrann og magesmerter: Syren i vanlig koffeinholdig og koffeinfri kaffe kan føre til halsbrann og mageproblemer i form av smerter i øvre del av magen, oppstøt, oppblåsthet og kvalme.

4. Graviditetsproblemer: Høye koffeindoser kan føre til lavere fødselsvekt, og inntak av mer enn fem kopper kaffe om dagen kan doble risikoen for spontanabort.

5. Bieffekter av medikamenter: Koffein kan øke risikoen for bieffekter av forskjelle medikamenter, som visse antidepressiva og antipsykotikum.

Én kommentar

TippTopp

16.jan.2009 kl.15:39

Hei! Mange lurer på hvem TippTopp er, spørsmålsrunde på bloggen i dag. Hva lurer du på?:)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits