Barneburstag på budsjett!

Januar er en av månedene med flest barnebursdager, og stressede foreldre har mye å holde orden på. ? Glem hoppeslott og partyfikser, og kjør sjokoladekake og fiskedam, råder burdagsekspert.


Det finnes i Norge i dag om lag 1,1 millioner barn i barnebursdagsalderen. Og det å feire sin egen bursdag, og gå i klassekameraters bursdag, er en viktig del av livet til norske barn. Faktisk vil et barn i barneskolen gjennomsnittlig gå i bursdagsselskap oftere enn én gang i måneden.

I Nille har salget av bursdagseffekter økt med 40 prosent i løpet av de to siste årene. Kategorisjef for bursdag i Nille, Bente Hesmyr, forteller at januar er en av de aller travleste bursdagsmånedene hos Nille.

? Ofte får vi et bursdagsrush etter at det har vært skoleferie, dette er fordi mange velger å feire i etterkant, sier Hesmyr.

Helst hjemmelaget
Barnebursdager har de siste årene blitt en storindustri, med egne partyfiksere og storslåtte lokaler. I nedgangstider kan det bety en tilbakevending til fiskedammen og sjokoladekaken.

? Selv om noen foreldre har tatt dette med barnebursdager veldig langt, er de aller fleste bursdagsselskaper i dag fremdeles ganske tradisjonelle, med hjemmelaget sjokoladekake og fargerike bord. Det er fremdeles en underliggende holdning blant de fleste foreldre om at barnebursdager helst skal være hjemmelagede, sier Erika Ravne Scott, forsker og førstekonservator ved Norsk Folkemuseum, som har doktorgrad i barnebursdager.

High School Musical og Cars 3
? Du behøver ikke leie hoppeslott og klovn for å slå an hos barna. Det holder i massevis å servere pølser og kaka på tallerkener fra den nyeste Disney-filmen, og kanskje også matchende duk og ballonger. Før kjøpte folk gjerne slike bursdagsartikler i leketøysbutikker, men stadig flere oppdager at det ikke trenger å være så dyrt. Ikke minst i disse krisetider ser vi at kundene er mer prisbevisste, sier Bente Hesmyr hos Nille.

Hun forteller at det for tiden er filmene High School Musical, Cars 3 og Hot Wheels som er mest populært blant barna. ? Det er viktig å høre på hva barna foretrekker, som regel har de litt bedre peiling enn deg på hva som er hipt og kult i skolegården akkurat nå. Ofte er det ikke de store justeringen som skal til, kanskje bare de rette tallerkenene eller den rette pynten på bordet, sier Hesmyr.

Akkurat passe gave
? For bursdagbarnet er det aller viktigste med selskapet som regel gavene og oppmerksomheten fra venner. Også når det kommer til gaver, er det viktig at foreldre har en dialog slik at alle i klassen kan være likestilte. Siden bursdagsfeiring er så stor del av livet, er det veldig viktig at alle gies mulighet til å ta del i dette fellesskapet, understreker Erika Ravne Scott.

I dag er det ifølge Hesmyr fra Nille vanlig å gi gaver til en verdi av mellom 70 og 100 kroner i barnebursdag. ? Til gutter går det mye i sett med biler og Pokemon-bokser. Jentegaver varierer noe mer, blant annet er klistremerker og små smykkeskrin populære, sier Hesmyr.


Huskeliste til bursdagsinnkjøp:
- Tallerkener, kopper, sugerør og servietter
- Papirduk
- Ballonger og serpentiner
- Godteposer + innhold, enten søtsaker eller små pakker med puslespill, notatblokker eller klistremerker
- Kakelys
- Småpremier og trøstepremier til leker og konkurranser

Aktivitetstips til barnebursdagen:
- Fiskedam: Alle barna får fiske over et forheng, hvor en voksen sitter skjult og henger på små godteposer. Den voksne napper i snøret når det er klart, og den heldige fiskeren haler inn gevinsten.
- Fargelegg duken selv: Om du kjøper inn hvit papirduk og tegnestifter, kan barna tegne på duken. Husk at tusj kan gå igjennom duken - fargeblyanter og fargestifter er derfor best egnet.
- Er det fint vær og du på forhånd gir beskjed om at barna skal være ute, går det an å arrangere hinderløyper med ulike poster, som for eksempel ball i bøtte og gjettelek. Eller hva med en skattejakt?
- Temabursdag er ofte en stor suksess, enten det er karneval eller for eksempel spøkelsesfest. Bare husk å velge et tema der kostymene kan være hjemmelagde, slik at alle kan være med.
 

kilde:vol

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits