60-Tallets Mote

Jeg bare eelsker 60-tallets moter! (det meste i alle fall) hehe. her kommer en visuell smakebit på the guuuud stuff!
Vintage dressTeen clothes
Cool clothes
Swinging60s
Sixties ClothesJackie Kennedy dressfashion in 1960sShift dress
Seksti-årene var en tid hvor ungdommer fikk uttrykt personligheten sin via utseende. Mange satset på skolepike stilen, de kvinnelige formene skulle skjules, derfor ble ?rett opp og ned? kjolen et gjennombrudd! Denne typen kjole var løsthengende, men samtidig kort, slik at man viste mye av bena, den hadde enkle snitt og fantes ofte i flere forskjellige farger og hadde ofte forskjellige mønstre. Den ble rett og slett seksti-tallets store klassiker! Utenom ?rett opp og ned? kjolen var det korte skjørt, hot pants, trange gensere (som ofte var skåret i ett med skjørtet), pilleeskehatter, store vesker, korte hansker og sko som var spisse, firkantet eller runde foran med stiletthæler eller lave tykke hæler, som satte spor etter seg dette tiåret. Allikevel var det andre ting som hadde store betydninger også. Mønstre og farger var viktige hjelpemidler for å få klærne til å selge bra, lyse og myke farger ble ofte kombinert enten med sterke farger eller med sort, og gjerne med rutete, geometriske eller sirklete mønster. Moten hos menn derimot, var noe enklere, den gikk for det meste ut på skinnjakker, vanlige skjorter som ofte kunne sees helt oppknappet, høyhalsede gensere, sportsjakker og litt trange bukser. Lyse farger og klær uten mye mønster var mest populært. Moten skiftet fra år til år, men det var allikevel alltid noe av det gamle som kunne henge igjen i skapet, særlig i guttenes garderobe.
 

Mange fikk et nokså anstrengt forhold til frisører på seksti-tallet! Guttene nektet å klippe seg og lot håret gro, det skulle være langt, litt rufsete og man kunne gjerne ha litt pannelugg. Hår frisyrene til jenter ble litt mer innviklet, det var nemlig litt flere varianter å velge mellom. Håret kunne være langt eller kort, men mange foretrakk en frisyre med pannelugg og høyt tupert hår, og det var nok den sikreste veien å gå innenfor hårmoten på den tiden. Hår frisyrer hadde altså mye å si om man fulgte moten.

Miniskjørtet og miniskjørtets mor, Mary Quant, er vanskelig å overse i motens verden. Quant var lei av at alle unge jenter kledde seg som sine mødre eller bestemødre, og lagde derfor sin egen stil. Denne moten/klesstilen skulle få unge jenter til å se mer ungdommelige ut, klærne skulle tilpasse alderen. Miniskjørtet ble Quant sin største og mest populære kreasjon, men strømpebuksen var også en viktig ingrediens i Quants nokså originale stil, og det var kanskje ikke så rart i og med at det faktisk var hun som skapte den også. Grunnen er enkel, med de lårkorte skjørtene hun lagde var det umulig å bruke strømpeholdere med stropper. Oppskriften til Quant sin stil gikk for øvrig ut på høye støvletter, trange gensere, lærkåper, skuldervesker og som tidligere nevnt miniskjørt og fargerike strømpebukser. Quant lagde i sin tid også en regnfrakkolleksjon i samarbeid med produsenten Alligator Rainwear, regnfrakkene var laget av plast i mange forskjellige farger og mønstre. Med andre ord, Quant fikk ungdommen til å føle seg fri, og det beste av alt var at alle hadde råd til å kjøpe klærne hennes.

Den engelske modellen Twiggy, var en av de mest berømte modellene
på 60-tallet, med sitt smale ansikt, sine store øyne og sin spinkle kropp, ble hun et forbilde for mange unge jenter. Mange kopierte hennes klesstiler og hår frisyrer, de ville se ut som henne og misunte hennes tynne figur. Det store forbildet til mange gutter derimot var The Beatles. På kort tid ble musikken deres godt likt av ungdommer overalt, og massevis av jenter over hele verden ble småforelsket. Det er derfor ikke akkurat en overraskelse at unge gutter vil ha det samme halvlange ?bollehåret?, det var om å gjøre å skille seg ut fra de voksne.


Seksti-tallet var et viktig tiår for motens verden, og mange designere og modeller som fikk sitt store gjennombrudd nettopp da! Den dag i dag kan vi se at mange ting fra seksti-tallet går igjen for eksempel mønstrer som sirkler, ruter og for ikke å glemme miniskjørtet og strømpebuksen.
 
Shirtwaist Dress

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits