B-vitaminer for hår&hud=Bullshit

Trodde du at vitamin B-tilskudd gjør deg vakrere? Da bør du tro om igjen.

Det finnes ingen dokumentasjon som viser at ekstra tilskudd av B-vitaminer gjør huden skjønnere, håret blankere eller neglene sterkere.

Flassende eksem og rød hud

Det skal svært mye til for å utvikle vitamin B-mangel, og de aller fleste får i seg nok vitamin B gjennom kosten. I Norge er det nesten bare kroniske alkoholikere som må behandles for vitamin B-mangel.

Dersom du likevel skulle mangle B-vitaminer, vil du se meget syk ut.

Mangelsymptomene er rød, flammende og betent hud i munnvikene, rundt nesevingene, i kanten rundt leppene, stor rød tunge ("bifftunge"), flassende eksem og såre øyne.

Unntak: B12 og folat

Mangel på vitamin B12 og folsyre kan begge føre til blodmangel. Vitamin B12-mangel kan også gi nerveskader, og folatmangel kan gi fødselsskader. Men endringer i hud, negler og hår ser vi ikke.

Tilskudd av folat (folsyre) anbefales derfor alle som planlegger eller er gravide. Vitamin B12-mangel kan forekomme hos eldre og behandlingen er injeksjoner med vitamin 12.

Spiser du helt vanlig, slik de fleste av oss gjør, vil ekstra tilskudd av B-vitaminer i form av ølgjær, B-kompleks og andre kosttilskudd ha svært lite for seg. Du kan selvsagt ta tilskudd av B-vitaminer for å være på den sikre siden. Men det er ingen vits i å doble dosen eller mer til. Det er bare penger rett ut av vinduet.

OVERALT: B-vitaminer finnes i omtrent all mat, skjønt noen matvarer er bedre kilder enn andre.
OVERALT: B-vitaminer finnes i omtrent all mat, skjønt noen matvarer er bedre kilder enn andre. © Foto: Andres Rodriguez/Crestock

Derfor trenger vi B-vitaminer

Det som er felles for B-vitaminene, er at de er vannløselige. Det betyr at kroppen tar til seg det den trenger til den oppnår vevsmetthet. Overskuddet skilles ut igjennom urinen. Vi har derfor veldig kortvarige lagre av B-vitaminer og må få i oss litt hver dag. Unntaket er vitamin B12, som kan lagres i flere år.

B-vitaminer sørger for at kroppen klarer å utnytte energien fra karbohydrater, fett og protein. På den måten kan vi si at B-vitaminer indirekte gir energi. Samtidig er flere av B-vitaminene nødvendig for at kroppen skal kunne produsere og reparere DNA og produsere protein, utvikle normale røde blodceller og vedlikeholde nervene.

Og protein er viktig for huden, håret og neglene. Kanskje det er her myten om at B-vitaminer skal være så utrolig bra for skjønnheten har oppstått.
kilde: klikk

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits