Solskinnsboller
Idag på godmorgen norge lagde wenke(kokken) solskinnsboller... mmm... her får du oppskriften på wenkes boller og en "standard":



Solskinnsboller med appelsin, sjokolade og mandelfyll
INGREDIENSER:
1 l melk
250 g smør
3 dl sukker
2 stk egg
100 g gjær for søte deiger
3 ts kardemomme
2100 g hvetemel
250 g smør
3 dl sukker
2 stk egg
100 g gjær for søte deiger
3 ts kardemomme
2100 g hvetemel
FYLL
250 g mandelmasse/kransekakemasse
125 g mykt smør
0,5 dl sukker
1 stk appelsin
100 g hakket mørk sjokolade
egg til pensling
perlesukker til strø
125 g mykt smør
0,5 dl sukker
1 stk appelsin
100 g hakket mørk sjokolade
egg til pensling
perlesukker til strø
FREMGANGSMÅTE:
Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken. Rør eggene ut i resten av melken.
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går. Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank. Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Riv mandelmasse fint opp på et råkostjern, rør sammen med mykt smør, sukker og appelsinskall og saft av appelsin.
Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hvert hver del ut til et rektangel. Smør på mandelmasse og revet mørk sjokolade og rull sammen. Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og la etterheve i 50 min - 1 time.
Pensle med egg og dryss med perlesukker.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 ˚C i 8-10 min.
Avkjøl på rist under et klede.
Tips: bollene kan ev settes i muffinsformer
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går. Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank. Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Riv mandelmasse fint opp på et råkostjern, rør sammen med mykt smør, sukker og appelsinskall og saft av appelsin.
Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hvert hver del ut til et rektangel. Smør på mandelmasse og revet mørk sjokolade og rull sammen. Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og la etterheve i 50 min - 1 time.
Pensle med egg og dryss med perlesukker.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 ˚C i 8-10 min.
Avkjøl på rist under et klede.
Tips: bollene kan ev settes i muffinsformer
Ingredienser
Gjærdeig:
- 50 g gjær
- 75 g smør
- 2 dl fløte
- 2 dl Melk Hel
- 1 egg
- 4 ss sukker
- 12 dl hvetemel
Fyll:
- 2,5 dl Piano Vaniljekrem
- 4 ss sukker
- 2 ss malt kanel
Slik gjør du
- Smuldre gjær i bakebollen. Smelt smør og hell over fløte og melk. Varm til 37 grader. Hell dette over gjæren og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg og sukker og elt inn mel til en smidig deig, som knapt slipper bakebollen. Sett til heving under plast ca. 40 minutter.
- Ta deigen opp på bakebordet og kjevle ut til et rektangel. Fordel fyllet over deigen og rull sammen som til en rullekake. Skjær i ca. 3 cm brede biter og legg snurrene i papirformer, sammen i en form til en kake eller rett på bakepapir. Etterhev ca. 20 minutter
- Pensle med sammenpisket egg. Stek bollene ved 250 grader i 5?6 minutter. Avkjøl på rist. Bollene egner seg til frysing, men smaker aller best nybakt.
