Slik får du farten opp på maskinen din


Det finnes få ting som er mer irriterende enn en maskin som oppfører seg som en narkoleptisk snegle. Når systemet henger seg og maskinen bruker minutter på å få opp programmer er det ikke få som for kan gro grå hår og oppsøke legehjelp mot tidlig aldring. Men det finnes nok av grep som kan få farten opp på maskinen. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien. 

 

Kjøp mer minne
Dette trikset er ikke akkurat gratis og mange blir nok skuffet om det er dette tiltaket som skal til. Men minne er langt fra like dyrt i dag som det en gang i tiden var. Det er dessuten få ting som gjør maskinen mer stillestående enn minnemangel. Å kjøre mange og kraftige programmer krever ofte sitt. Å legge inn en gigabyte eller to gjør da ofte underverker og krever lite innsats fra din side. 

Rydd opp i disken
Dette tipset er på den gode side helt gratis. Etter hvert som du har lagt inn nye programmer og tjenester på din maskin skapes det et kraftig rot på din harddisk. Dette medfører at maskinen bruker lang tid på å finne frem til de filene den trenger. En defragmentering av harddisken er da på sin plass. 

Defragemtering kjører du enkelt ved å åpne "min datamaskin". Deretter høyreklikker du på den disken du ønsker å defragmentere. Klikk så "egenskaper" og gå inn på fanen "verktøy". Her klikker du så "defragmentering" og starter denne. Defragmenteringen kan ta en stund så det er smart å gjøre dette når du ikke planlegger å bruke maskinen på en stund. Men når defragmenteringen er ferdig vil maskinen finne frem til dine filer og programmer langt raskere. Defragmentering av harddisker bør gjøres med jevne mellomrom. 

 

Ta vekk oppstartsprogrammer
Har du merket at maskinen bruker ekstremt langt tid på å starte opp? Om du har dårlig tid på morgenen og starter maskinen for raskt å sjekke bussruter eller annet kan det være håpløst å måtte se at maskinen først skal starte opp både Windows Live Messenger, Itunes, diverse medieoverføringsprogrammer og annet du slettes ikke har planer om å bruke. Selv får du knapt tatt i maskinen før dette er over. De flest av disse kan du med hell fjerne fra automatisk oppstart. 

For å gjøre dette fins det flere oppskrifter. Men den som er mest grundig og kanskje enklest er å gå inn i System Configuration Utility. Dette høres kanskje skummelt ut, men er langt enklere enn du tror. Trykk på "start", deretter klikker du "run" og skriver inn msconfig.exe. Du får da opp en ny boks. Dette er System Configuration Utility som inneholder en rekke faner. Om du klikker på fanen "startup" får du oversikt over alle applikasjonene som startes hver gang du slår på maskinen din. Ved siden av applikasjonene er det små bokser som kan hukes av. Du huker da ganske enkelt vekk de programmene du fint klarer å starte selv når du måtte ønske det. Bare pass på at du ikke huker av programmer som skal til for at maskinen skal fungere, og hold deg for all del unna antivirusen, den er det alltid kjekt å ha på automatisk oppstart. 

 

Ta kontroll
Ofte kan maskinen gå som om den var badet i leire og utstyrt med dårlige støvler som sitter fast. Derimot er det ikke helt enkelt å forstå hvorfor dette skjer. Du kan likevel få et lite hint om du åpner Windows Task Manager, eller Oppgavebehandling på norsk. 

Denne applikasjonen åpner du ved å holde inne ctrl, alt og delete samtidig. Du får da opp en boks med flere faner. Her kan du gå inn i "prosesser". Under denne fanen kan du se alle prosesser som er i gang på maskinen og hvor mye minne hver av prosessene opptar. Ofte vil du da kunne se at du har prosesser som tar mye minne uten at du nødvendigvis bruker programmet i det hele tatt. Da kan du med hell avslutte programmet, eller avslutte hele prosessen via Oppgavebehandling. Bare pass på at du ikke fjerner prosesser som er viktige for selve systemet. Da kan plutselig hele maskinen oppføre seg rart, men disse prosessene er sjeldent de som tar mest minne. 

 

Fjern dritten
Under oppgavebehandling vil du se at Windows lister en rekke kryptiske prosesser. Brukervennlighet er ikke alltid Microsoft sin sterke side. Dette har hackere og skapere av ondartet programvare og virus lært seg å utnytte og gir sine programmer navn som fort kan mistolkes som en systemkritisk applikasjon. Det er ikke like lett alltid å skille mellom gull og møkk. Heldigvis er det mange som gjerne gjør jobben for deg og det helt gratis. 

Programmer som Ad-aware og Spybot Search and Destroy og Malwarebyte er alle gratis programmer med god oversikt over svindel- og ondartede programmer som florerer på nett. Om du legger inn en av disse eller flere kan du kjapt, enkelt og gratis få rensket opp i maskinen og bli kvitt uønskede programmer som tar unødig plass og systemkraft. 

 

Ta tempen på disken
Ofte er problemet som gjør maskinen din treg kanskje mer komplisert enn at det lar seg fikse i en fei. Det kan likevel være smart å forsøke å finne årsaken selv før du pakker ned maskinen og løper til PC-doktoren. Det blir sjeldent en billig opplevelse. Om maskinen din går tregt så fins det heldigvis programmer som tester maskinen din for deg. 
Stellar Smart er et program som overvåker ditt system og spesielt harddisken. Her får du kjapt beskjed om noe er alvorlig galt. 

Ellers har du også programmet HDD Thermometer som gir deg innsikt i både temperaturen og tilstanden på harddisken din. Programmer som dette kan være gode pekepinner på hva som er galt om maskinen din begynner å skurre. 

 

Kvitt deg med overflødig grafikk
Et enkelt grep du raskt kan gjøre om maskinen din hakker er også å fjerne unødvendige innstillinger. Både Windows XP og Vista er utstyrt med finurlig grafikk for å imponere deg. Om du har et svakt skjermkort kan dette fort skape mer problemer enn glede. Et godt tips da er å slå av denne ekstra grafikken. 
Dette gjør du ved å Høyreklikke på Min datamaskin og velge "egenskaper" lengst ned i listen. Klikk på "avansert", og deretter på Innstillinger i feltet som kommer opp. I neste vindu klikker du på fliken som heter "Visuelle effekter", og sett kryss i ruten for "Beste Ytelse".

 

lykke til!!

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits