Sannheten om hudprodukter

Glatt hud, rynkefri hud, hud med glød og spenst. Hvis du bare drikker nok vann, bruker de riktige kremene og pillene, kan du vandre gjennom livet med ferskenhud, sier reklamen.

 

Overlege Per Helsing på Rikshospitalet forteller deg hva som er sant. Og usant.

Foto: Randi Matland
1 Blir huden vakker hvis du drikker mye vann?

Svar: Nei, bare tull. I beste fall bra for fordøyelsen, men ikke ubegrenset.

2 Er sjokolade usunt for huden?

Svar: Nei. Men troen på det henger kanskje sammen med at mange kvinner spiser mer sjokolade når de menstruerer, og menstruasjon kan føre til kviser. Sjokoladen får urettmessig skylden.

3 Kan solskader repareres?

Svar: Om de forskjellige retinolkremer virker, vet vi ikke. Men vi vet at vitamin A-syre har effekt, mens vitamin A ikke har det. Om vitamin A-krem klarer å trenge gjennom huden og omgjøres til vitamin A-syre som virker, vet vi ikke.

I Norge brukes vitamin A-syre bare på mennesker som er svært plaget av kviser. Selv om behandlingen gjør huden glattere og mindre rynket, er behandlingen så plagsom med irritasjon, flassing og sårhet at den er lite aktuell for andre. Kremen er reseptbelagt, og behandling følges av lege.

4 Virker collagenkremer?

Svar: Nei, det er umulig å få collagen i kremer gjennom basalmembranen i huden.

Foto: Randi Matland
5 Virker peeling/skrubb-kremer bra?

Svar: I beste fall virker de veldig kortvarig. Huden kan se glattere og strammere ut en liten stund, fordi behandlingen gjør den rød, lett irritert og kanskje litt mer spenstig.

Når irritasjonen gir seg, er effekten borte.

6 Kan ansiktsbehandlinger hos hudpleier virkelig stanse/forsinke aldring av huden?

Svar: Nei, ikke i det hele tatt, skulle de hatt noen som helst effekt, måtte de gjøres minst hver fjerde uke, men selv da er effekten minimal.

Foto: Randi Matland
7 Virker kosttilskudd som skal gi deg vakrere hud?

Svar: Nei. Det er produktpåstander som de kanskje er noe i, men det er langt igjen til å se om de virker. Vitenskapelige studier som viser effekt på huden, finnes ikke.

8 Skal vi bruke solfaktor foran PC?

Svar: Nei, det har ingen effekt. Solkremer består av fire-fem solfaktorsubstanser som absorberer lys bare innenfor sitt område, eller sine kurver for ultrafiolett lys.

PC'er utstråler ikke ultrafiolett lys, og kremene absorberer heller ikke noe av det de utstråler.

9 Kremer som reklamerer med innhold av vitaminer, hvordan de fjerner frie radikaler osv., virker de?

Svar: UV-lys gjør skade ved å danne frie radikaler i huden. Hvis kremene kan fange noen av de frie radikalene før de rekker å gjøre skade, kan de ha en viss nytte.

Foto: Randi Matland
10 Trenger vi nattkrem, dagkrem, leppekrem, øyekrem osv?

Svar: Nei, i utgangspunktet ikke. Og noen ganger gjør det mer skade enn gagn: En del voksne kvinner har småkviser på begge sider av haken på grunn av for fet krem. Nattkremer er ofte fetere enn dagkremer.

Hvis man har veldig tørr hud, kan man kanskje bruke en litt fetere krem, ellers ikke. Andre påstander om at det fjerner rynker og poser under øynene o.l., er bare tull.

Foto: Randi Matland
11 Kan noen rynker i det hele tatt reduseres eller fjernes med krem?

Svar: Ja, vitamin A-syre reduserer rynker.

12 Er de dyreste kremene de beste?

Svar: Nei, selvsagt ikke, men de gir kanskje det beste velværet. Og det er jo heller ikke å forakte.

13 Hvor viktig er arv for rynker og hudkvalitet?

Svar: Veldig viktig. Både arv og miljø. Men også om du arver en lys hudtype som tåler mindre. Det er viktig å huske at både gode og dårlige vaner også kan arves.

14 Hva trenger egentlig huden av pleie?

Svar: Ingenting. Vi klarte oss som mennesker i uminnelige tider før vi fikk hudkremer. Men litt fuktighetskrem gjør godt for de fleste av oss.

15 Er det stor forskjell på manne- og kvinnehud?

Svar: Nei, faktisk ingen, bortsett fra hårvekst.

16 Trenger menn egne hudpleieserier?

Svar: Nei, overhodet ikke. Men flinke markedsførere får oss til å tro det. De spiller på dem som ønsker litt krem og fuktighet, men ikke vil gå i konas skap
Stikkord:

2 kommentarer

Toppers

17.feb.2009 kl.17:56

Lærerikt!

malin

18.feb.2009 kl.11:33

lærerikt altså, takk for tipsene:D

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits