FastelavensBoller! + sunn oppskrift!

Fastelavensboller

I flere varianter. .

250 g smør

1 l melk

2 egg ( kan sløyfes)

2 1/ 2 dl sukker

100 g gjær for søte deiger

3 ts kardemomme

1/ 4 ts salt

ca 2100 g ( 2,1 kg) hvetemel


Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm.
Rør ut gjæren i litt av væsken og egg i resten av væsken.
Ha alt det tørre i bakebollen ( hold tilbake litt av hvetemelet) og tilsett all væsken mens maskinen går.
Tilsett mel til passe konsistens og elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank.
Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Ta deigen ut på bakebordet, del i to emner og så i mindre biter.
Trill til boller og sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 o C i 8-10 min.
Pensle evt med egg før steking.
Avkjøl på rist.


Fastelavensboller med mindre fett og sukker:

50 g smør

5 dl skummet melk

1 beger Kesam 8%

2 egg ( kan sløyfes)

100 g gjær ( for søte deiger)

1 dl sukker

2 ts kardemomme

1/2 ts salt

ca 17 dl hvetemel


Smelt smør, tilsett melk , kesam og egg og varm til blandingen er fingervarm.
Smuldre fersk gjær ut i litt av den fingervarmevæsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Elt sammen den fingervarme væsken, gjær, sukker, kardemomme, sukker, litt salt og mesteparten av melet.
Elt til deigen blir smidig og slipper bakebollen.
Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30 -40 min.
Ta deigen ut på melet bakebord.
Ønsker du rosiner i bollene elt det inn i deigen på bakebordet.
Del deigen opp og trill til boller.
Sett bollene på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min.
Pensle evt med egg og stek i varm stekeovn 230 oC i 8-10 min. Avkjøl på rist.


Tips:

For de med melkeallergi, sløyf kesam, bruk 150 margarin uten melk og salt eller 11/2 dl nøytral olje f.eks mais eller solsikkeolje.
Ca 7 1/ 2 dl vann , soyamelk eller rismelk erstatter melk og kesam.
Egg kan sløyfes.


Forslag til fyll:


Del bollen og fyll med pisket krem og evt rørte bær.
Dryss over melis.

Lag en liten fordypning i de ferdig uttrillede bollene og fyll med revet marsipan, en liten bit sjokolade , vaniljekrem eller litt fast syltetøy. Dekk godt til hullet og sett med skjøten ned på stekebrettet.

Ferdig stekte boller kan pensles med litt smeltet smør og drysses med sukker.

Fastelavensboller

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits