10 oppdagelser om biologien ved ME

Her følger en oppsummering av viktig forskning når det gjelder ME/CFS, basert på The CFIDS Chronicle fra sommeren 2008 ( CFIDS er en amerikansk pasientorganisasjon for ME/CFS)

1. ME/CFS er ikke en form for depresjon, og mange pasienter med ME/CFS har ingen diagnostiserbare psykiatriske lidelser.

Som ved de fleste kroniske sykdommer, så vil også ME/CFS-syke bli deprimerte på grunn av virkningen sykdommen har på livet deres, men de fleste studier viser at majoriteten av ME/CFS-syke ikke har hatt depressive tilstander før de ble syke.

2. ME/CFS er en tilstand kjennetegnet ved en kronisk, lavgradig aktivering av immunsystemet.

Det er bevis for aktiverte T-celler, aktivering av gener som reflekterer aktivering av immunsystemet og økte nivåer av cytokiner som er kjemiske elementer i immunsystemet.

3. Det er betydelige bevis for dårlig funksjon av naturlige dreper-celler (NK-celler) ved ME/CFS. NK-celler er hvite blodlegemer som er en viktige i kampen mot virusinfeksjoner.

Studiene er forskjellige når det gjelder antallet NK-celler, noen viser økt antall, mens andre viser færre.

4. Det er funnet unormalheter i den hvite hjernematerien hos ME/CFS-pasienter ved å bruke MRI-skanning.

Anmerkning: Den hvite hjernematerien er en type nervevev i hjernen og ryggmargen som hovedsakelig består av nevritt (utløper som leder nerveimpulser ut fra en nervecelle) dekket av myelin.

Det typiske er å finne dette i et ørlite område (deler av en tome stort) like nedenfor hjernebarken.
Det er også funnet forskjeller i den grå hjernemassen (Nervevev i hjernen og ryggmargen som inneholder nerveceller og nervefibre).

5. Det er oppdaget unormalheter i hjernes metabolisme ved å bruke SPECT-skanning.

Andre forskere antyder at det er noe galt med energiomsetningen og den oksidative elektrontransportkjeden i mitokondriene hos ME/CFS-pasienter.

6. ME/CFS-pasienter opplever unormalheter i det nevro-endokrine system i hjernen.

Anmerkning: Det nevro-endokrine systemet er samhandlingen mellom nervesystemet og hormonsystemet.
Spesielt gjelder dette undertrykkelse av HPA-aksen (Hypotalamus-hypofyse-binyre-aksen), men også når det gjelder Hypotalamus-prolactin aksen (Prolactin er et hormon som skilles ut av hypofysen for å stimulere melkedannelsen), og Hypotalamus-veksthormon systemet.

7. Kognitiv svekkelse er vanlig hos ME/CFS-pasienter.

De oftest dokumenterte unormalhetene er vansker med å behandle informasjon, hukommelse og/eller oppmerksomhet.

8. Unormalheter i det autonome nervesystemet er funnet av et utall uavhengige forskere.

Dette omfatter feil ved kroppens evne til å opprettholde blodtrykket etter t en person reiser deg, unormal pulsrepons i stående stilling og uvanlig ansamling av blod i blodårene i beina. Noen studier har også funnet lave nivåer av blodvolum.

9. ME/CFS-pasienter har uregelmessige genuttrykk som er viktige for energiomsetningen.

Energi kommer fra visse naturlige kjemikalier som blir behandlet av enzymer på innsiden av cellene. Disse enzymene kontrolleres av spesielle gener. Annen forskning på gener avdekker at gener som styrer aktivering av HPA-aksen er involvert, det sympatiske nervesystemet og immunsystemet, er involvert.

[b]10. Det er bevis for økt latent aktive infeksjoner med ulike herpesvirus og enterovirus.
Herpesvirus omfatter Epstein Barr, HHV-6 og cytomegalo. Andre infeksiøse agenter som bakterier som forårsaker Lymes sykdom, Ross River virus, og Coxiella burnetii kan også utløse ME/CFS.

For mer informasjon om dette: Se videoen

NB: Vidoen krever at du har Windows Media Player.
Dersom du ikke har det, kan du laste det ned gratis her

kilde: menin.no

2 kommentarer

Malin

01.mar.2009 kl.21:02

=D

davidpollen

02.mar.2009 kl.10:35

Takk for kommentaren din i bloggen min! kul blogg du har her. Keep it up.

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits