Bakst til Påsken

Påsken feires ofte sammen med familie og venner med god mat og godt tilbehør, om det er hjemme eller på hytta. Lam og egg er selvskrevent på menyen til frokost og middag, men til det bør det også være godt brød og til kaffekosen fristende kaker. Dette kan du begynne å forberede i god tid slik at det ikke blir for travelt i innspurten mot påsken.
Påskekaker

Småkaker kan du oppbevare i tett boks eller glass, saftige formkaker kan godt oppbevares tett pakket kjølig i flere dager. Formkakene kan oftest oppbevares i fryser, hvor også gjærbaksten med fordel holder seg i lang tid. Lag en stor porsjon gjærdeig og form ulike ?brød? slik at du har til ulike måltid. Dette er lettvint å tine eller friske opp på hytta også selv om du ikke har stekeovn. Legg det i en vid kjele eller panne og sett det over svak varme. Baksten blir som ny! Kos deg i denne førpåsketiden med deilig bakst. Selve pyntingen av baksten som gjør det skikkelig ?påskete? venter du med til rett før servering.

Påskens sjokoladekake
100 g mørk sjokolade
100 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
50 g valnøtter, hakket
aprikoskompott blandet med hermetiske aprikoser

1 liten boks aprikoser
litt revet sjokolade

Rund form, 24 cm i diameter
I stekeovnen: 180 °C, ca. 50 minutter

Smelt sjokoladen i vannbad, eller forsiktig på platen ved svak varme. Rør smør, sukker og vaniljesukker lett og luftig. Bland i sjokoladen. Rør inn eggene, ett av gangen, deretter melet blandet med bakepulver. Hell deigen i smurt form og stek kaken i nederste del av ovnen. Avkjøl kaken og del den i tre. Visp fløten til krem sammen med sukkeret og rør forsiktig inn nøttene. Bland noen av aprikosene med kompotten. Dynk kakebunnene med litt av fruktsaften. Smør halvparten av fløten på den nederste bunnen, aprikosmosen på den neste og resten av fløten på den øverste. Pynt med aprikoser og revet sjokolade.

Appelsinkake
200 g smør
2 dl sukker
3 egg
revet skall av 1 appelsin
½ dl saft av appelsin eller appelsinjuice
50 g (1/2 pose) hakket, syltet appelsinskall
1 ts bakepulver
4 dl hvetemel

Glasur:
2 dl melis
1 ½ ss appelsinsaft
revet appelsinskall eller syltet appelsinskall

Randform eller avlang form, 1 ½ liter
I stekeovnen: 175 °C, ca. 45 minutter for randform og ca. 50 minutter for avlang form.

Rør smør og sukker lett og porøst. Rør i eggene, ett av gangen, rør godt mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften/juicen og nesten alt skallet (hold eventuelt igjen litt til pynt). Bland syltet appelsinskall og bakepulver med melet. Bland det i deigen. Rør ikke for mye, men slik at det er godt blandet og deigen er jevn. Smør og strø kakeformen og hell i deigen. Stek kaken, ta den ut av ovnen og la den stå ca. 5 minutter i formen før du hvelver den ut. Avkjøles på rist. Rør sammen melis og appelsinsaft og bre det over kaken. Pynt med appelsinskall, friskt eller syltet.
Kaken kan med fordel fryses, men gjør det uten glasuren på.

Havre-/sjokoladecookies
Ca. 40 stk.

200 g smør
5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
6 ½ dl havregryn
2 egg
3 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
200 g (2 plater) mørk sjokolade

I stekeovnen: 150 °C, 10 ? 15 minutter

Bland smør, sukker og vaniljesukker og rør til det blir kremaktig. Tilsett havregryn. Visp eggene lett sammen og rør det i smørblandingen. Bland mel med salt og bakepulver, hakk sjokoladen grovt og bland dette i det øvrige. Sett deigen på bakepapir med skje, ha godt mellomrom og trykk dem litt ned. Stek kakene.

Havrekjeks
375 g smør
150 g sukker
5 dl helmelk
500 g havregryn
5 ts bakepulver
ca. 400 g hvetemel

I stekeovn: 185 °C, ca. 12-15 minutter

Smelt meierismøret, ha i sukker og melk. Hell dette over grynene og la det stå til neste dag. Bland bakepulveret i litt av melet og bland dette inn i grynmassen. Kna inn så mye mel slik at den kan kjevles ut til en passe tynn leiv. Stikk ut runde kjeks med glass eller skjær firkanter. Prikk kjeksen med gaffel og stek dem gylne. Avkjøles på rist. Oppbevares i tett boks.
Smaker kjempegodt med smør og geitost både til frokost og til kaffekosen.

Søt gjærdeig med kokos
En smidig deig som lett lar seg forme, - spennende smak med kokos.

1 pk. (50 g) gjær
75 g smør
2 dl melk
½ dl sukker
1 egg
2 dl kokos
6 ? 7 dl hvetemel

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken og la det bli fingervarmt. Slå litt over gjæren og rør til den er oppløst. Hell i resten av væsken. Tilsett egg, sukker, kokos og mel til deigen blir passe fast. Elt til den slipper bollen, dekk til med plast og la den heve på lunt sted ca. 30 minutter.

Lag eventuelt Påskekringler eller Sol-kokosboller

Påskekringler
30 stk.

1 porsjon gjærdeig

Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen lett og del i 2 emner. Rull hvert emne til fingertykke strimler og del hver i ca. 15 biter. Rull de ennå tynnere og form dem til små kringler. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. La de heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 250 °C ca. 5 minutter.
Pensle de varme kringlene med smørblandet vann og avkjøl dem på rist under et håndklede.

Solkokosboller
Ca. 20 stk.

1 porsjon gjærdeig med kokos

½ l ferdig vaniljekrem

Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen til en pølse og del den i ca. 20 emner. Trill boller. Lag en fordypning i hver bolle og legg i ca. 1 ss ferdig vaniljekrem. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. Dekk til med plast og hev på lunt sted ca. 30 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem. Avkjøl på rist.

Påskebrød
Det er koselig å sette fram et vakkert dekorert brød. Lag det formet som et egg med mange småbrød oppi.

50 g (1 pk) gjær
5 dl melk
50 g smør
1 egg
1 ½ ts salt
1 dl sammalt hvete, grov
ca. 14 dl hvetemel
eventuelt solsikkefrø

eggpensling
valmuefrø

I stekeovnen:
225 °C, ca. 10 minutter for ?småbrød?,
200 °C, ca. 10-15 minutter for påskebrødet

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett resten. Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted 30?40 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Ta ca 1/3 av deigen og kjevle den ut ca. 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et egg (litt ovalt). Rull ut 1/3 av deigen til to smale lengder som tvinnes om hverandre(snor). Pensle brødet med vann der du skal legge ?snoren? slik at den festes. Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plasss til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen. Heves under plast på lunt sted 20?30 minutter. Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø. Stek brødet nederst i ovnen og ?de løse? midterst.

Lette kuvertbrød/påskekyllinger
En porsjon deig som til brødet.

Bak ut deigen og trill ca. 24 ovale kuvertbrød og legg dem på bakepapir eller smurt plate. Til påskekyllingene deles deigen i ca. 30 emner. Trill fingertykke pølser, lag en knute midt på deigen. Form en del til hode og sett inn en liten rosinbit, og form den andre delen til ?stjert?. Lag et hakk i stjerten. Heves under plast på lunt sted ca. 30 minutter, klipp eventuelt tre hakk i kuvertbrødene, pensles og stekes ved 250 °C ca. 7 minutter. Avkjøles på rist. Disse kan med fordel fryses.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits