Fre 13. WHAT IS THE DEAL?

OMG. for ett sekund siden fikk jeg da med meg at det er fredag den 13. (godt at jeg følger med) høhø...
vell,jeg er ett lite hakk overtroisk,men har aldri(?) opplevd ulykke på denne dagen... har du?

men du.. vet du egentlig hvorfor Fre den 13. liksom er en ulykkesdag? what is the deal lizzom? ;p


Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

Kombinasjonen kom imidlertid til i nær fortid, kanskje så sent som på 1800-tallet, og er en overtro bare vi i den vestlige verden lider av.

Kinesere og japanere, på sin side, styrer unna tallet fire, det er deres ulykkestall.


Tallet 13

Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke.

Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.

Tilfeldig? Muligens, for menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela har også 13 bokstaver i navnet sitt?

Noen påstår at tallet 13 har vært forbundet med uhell siden vi mennesker startet å telle.

Det er vanskelig å vite om det er sant, men de gamle hinduene mente i alle fall at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom, samlet på samme sted eller til bords.


Loke og 12 guder

Denne overbevisningen går igjen i den norrøne mytologien. 13 som ulykkestall kan vissnok spores til historien om Balders død, og den myten går som følger:

Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse.

Han kræsjer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.

Balder kunne nemlig ikke skades av noe etter at moren hans, Frigg, fikk alle planter og dyr til å love at de aldri skulle gjøre sønnen hennes noe ondt. Hun glemte imidlertid å spørre den lille mistelteinen, og med et spyd av denne snylteveksten, dreper Hod Balder til de norrøne gudenes store fortvilelse.


Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi...

Viker du for tallet 13? vært i ulykka i dag? :D

2 kommentarer

Kristine

13.mar.2009 kl.19:25

Haha, jeg visste heller ikke det var fredag den 13:P

Kamilla Haaland

14.mar.2009 kl.00:47

Det skjer aldri noe galt med meg heller på fredag den 13. :P

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits