Dekorering av påskeegg!

Først litt tradisjon-snakk
Tradisjonen med å farge egg kommer fra orienten og er særlig sterk i Øst- og Mellom-Europa der dekoroering av egg har utviklet seg til en ren kunstart.

-I mange land var det tradisjon at jenter ga sin utkårede et rødt påske-egg på påskeaften. (noe for en sær kjæreste?)

-Tyskland har tradisjon for å spise grønn-fargede egg skjærtorsdag. I Tyskland er det også vanlig at venner gir  hverandre håndmalte egg. Mange steder males eggene i tradisjonelle mønstre som i n enkelte landsbyer har blitt overlevert gjennom generasjoner

I- Nederland henger folk opp fargede egg i trærne i hagen og det er påskeharen som gjemmer barnas påskeegg.

-De aller mest berømte påskeeggene, er dem Carl Faberge laget. De berømte Faberge-eggene. Peter Carl Faberge var en russisk og i 1884 laget han et påskeegg til den russiske tsaren. Egget skulle være en gave til hans kone i forbindelse med påsken. Tsaren var så begeistret at han bestemte at Faberge skulle lage ett slikt påskeegg hvert år.

Faberge-eggene er utrolig verdifulle, egget til venstre heter Coronation Egg, det ble laget i 1897. Inni egget lå den vakre vognen som er en eksakt kopi av den kroningsvognen til tsaren. Bare vognen tok det 15 måneder å lage.

Verdens eldste dekorerte egg
Det ble funnet dekorerte egg i en grav fra omkring 300 år e.Kr. Vi tror at disse deekorerte eggene skulle å bringe lykke og beskytte den døde mot onde ånder.

Motiver på eggene
I Øst-Europa er det en del motiver og farger som har tilknytning til kirken. Blå prikker symboliserer Jomfru Marias tårer da hun gråtende og ulykkelig hadde malt egg til Pontius Pilatus for å få ham til å benåde Jesus. I Polen maler er det vanlig å male spraglende og fargeglade egg fordi Maria en gang skulle ha gjort det for å glede Jesusbarnet

Slik kan du dekorere påskeegg

Først må du tømme egget. Små barn trenger sikkert litt hjelp til dette. Pass på at egget har romtemperatur når du tømmer det. Stikk et lite hull i hver ende av egget og blås, hardt. Det er ganske tungt. I hobbyforretninger kan du kjøpt en eggpumpe som gjør jobben lettere for deg,men jeg synes blåsingen er halve sjarmen. Etterpå bør egget skylles godt i rennende vann.


Du kan tegne på egget med tusj, bruke vannfarger, akvarellfarger, eller akrylfarger og   hobbylakk. Du kan også kjøpe gull-lakk i hobbyforretninger. Det er jo i grunne bare fantasien som setter grenser. Eggene holder lengre om du lakkerer dem etter malingen(hvem enn som gidder det) Bruker du vannfarger er det smart å tørek egget med en hårføner.
Vi lagde noen kjempe-fine når jeg var mindre som vi har den dag i dag. de er konge-blå med gull lakk. kjempe-lekkre ;D

Én kommentar

Anneerkul

13.mar.2009 kl.19:42

Påskeegg er kjempekoselig :)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits