Lefse oppskrifter

Idag laget min kjære nydelige mormor lefser.. her får du mange ulike oppskrifter du kan prøve deg på :)

Baketips for lefser
For det første er det veldig greit å ha en takke til steking. man kan og bruke plater eller stekepanne, men takke er best.
Deigen skal røres minst mulig sammen og bare eltes lett. Ellers blir den seig.
Skal man lage sprø lefser bruk svak varme. tar litt tid men man har mye bedre kontroll over det.
Myke lefser skal legges i klede etter steking. Holder ikke så lenge men kan fryses.
Klining er en blanding som ble smurt utover lefsen når den var halvstekt.
Utkjevlingen er vanskelig, så vær lett på hånden. Bruk gjerne en glatt overflate på bakebordet. Deigen skal være tynn, uten huller og jevn tykkelse over det hele.
Det er forskjellige spesielle redskaper som det kan være lurt å ha ved lefsebaking. Bla ett skikkelig baketrau, en bakstefløy eller lang flat kniv, stort bakebord, gode kjevler og en god takke. Og ikke minst god tid.
Viser her mer detaljert de forskjellige lefsetypene. Jeg gjør oppmerksom på at noen av oppskriftene er gamle og av og til litt ufullstendige.

Askøylefse
1 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl kulturmelk
1 1/2 dl potetmel
3 1/2 dl hvetemel
1/2 - 3/4 ts bakepulver
1/2 - 3/4 ts hornsalt

Halvpisk egget, tilsett sukkeret og det smeltede smøret og melken. Sikt melet med bakepulveret og hornsalt og tilsett. Deigen skal være så løs som mulig, nesten som en tykk røre, for at kakene skal bli myke.

Deigen bør stå kaldt og hvile i ca 30 minutter slik at den blir fastere.

Størrelsene på emnene avhenger av om lefsene skal stekes i panne eller på takke. Lefsene kjevles ut på melet bakeplate. Børst av overflødig mel før steking.

Lefsene stekes lysegule med brune flekker på begge sider på svak varme.

La de ferdigstekte lefsene få dampe av seg før de legges i klede.

Når lefsene er blitt kalde, smøres de med smør- og sukkerblanding, eller smør og ost, før leiven brettes sammen til et rektangel.

Eftalefse
1 kg poteter
3 dl sur melk
40 g margarin
ca 200 g byggmel
ca 200 g hvetemel

Kok, skrell og mal poteter.
Lag deig av poteter, melk og smør.
La stå over natten og tilsett noe av melet. Resten tilsettes under utbaking. Kjevle ut store, tynne leiver, som stekes på ganske varm takke på begge sider. Skal ha lys brun farge men være litt myke.
Legg dobbelt og dekk med klede for å holde de myke.
Server med smør på og passer til kjøtt og fisk. Poteter passer også til. Kan og brukes som kaffekos med smør og sukker.

Bryllupskling
400 g siktet rugmel
400 g hvetemel
1 ts natron
125 g smør
5 dl melk
4-5 dl sur myse, evt. kulturmelk

Klining:
2 1/2 dl melk
50 g hvetemel
1 ss potetmel
1 lite egg
1/4 ts salt

Fyll:
125 g sukker
2 1/2 dl melk
60 g lys sirup
60 g prim eller mysost
1/2 dl melk
1 ss hvetemel
1 lite egg

Sikt sammen mel, natron og smuldre inn smøret. Tilsett melk og myse og kna sammen til en fast deig. Deigen settes kaldt til hvile i ca 1 time.

Visp sammen alle ingrediensene til kliningen.

Trill en del av deigen ut til en pølse, og del den opp i emner, 8-10 stykker i gangen. Kna emnene sprekkfrie før de kjevles ut til ikke for tynne leiver. Stek leivene på den ene siden over svak varme på takke, før de tas av og avkjøles. Stryk kliningen på den siden som ikke er stekt. Legg leiven på takke på nytt med den stekte siden ned. Den stekes nå ved svak varme til den er gjennomstekt. Etter hvert som leivene blir ferdigstekte, legges de i stabel med lokk som press.

Før bryllupsklingen skal brukes, dynkes de på vrangsiden. Fyllet lager du ved å brune halvparten av sukkeret til lys karamell. Denne avkjøles litt før varm melk tilsettes litt etter litt. Ha i resten av sukker, sirup og ost. Rør jevnt. Visp sammen melk, mel og egg til en jevning og visp den inn i røren. La den koke i 5 minutter før den avkjøles.

Leivene smøres på vrangen med smør og så med fyllet. Legg sammen to og to leiver, og skjær dem i snipper som rulles sammen som horn.

Hardangerlefse
1 liter kefir
250 g margarin
2 kopper sukker
2 kg hvetemel
2 bs hjortesalt

Kling:

750 g margarin eller smør
1 pk melis
1 boks lettrømme
kanel eller vaniljesukker etter smak

(30 emner)

Varm melken litt, ha i myk margarin (noe smeltet). Bland sukker, mel og hjortesalt og ha det i. Elt forsiktig til jevn deig. Bak ut og stek på middels varm takke. Lite på første siden og litt mer på den andre.
Det skal bli lyse brune prikker. Legg de på hverandre med klede over etter hvert så de holder seg myke. Når de er kalde, smør på kling og brett de i to, og skjær i spisser.

Potetlefse Lefse fra Sogn
600 g poteter
4 dl melk
1/2 dl semuliegryn
1/2 ts salt
50 g smør
1 kg hvetemel eller til deigen er passe fast

Skrell potetene, kok de og mal de mens de er varme. Kok semuliegrøt av melk, gryn, salt og smør. Bland poteter og avkjølt grøt sammen.
Arbeid inn mel til deigen er passe fast. Deigen må ikke bli seig. Bak ut tynne leiver og stek på takke ved svak varme. Leiven på ikke bli brun. Legg de ferdigstekte leivene i stabler når de er kalde. Dekk til med klede.

Dynk lefsene med vann og legg de under et klede før bruk, slik at de blir myke. Smør på en blanding av smør og sukker (kanel). Brett sammen lefsa og del opp i passe stykker. Server med gombe til.

Nordlandslefse
1 l kulturmelk
100 g fett, smult eller margarin
250 g sirup
2 dl sukker
4 ts hornsalt
hvetemel

Alle ingrediensene blandes sammen. Ha i tilstrekkelig med mel slik at deigen blir smidig og lett å kjevle. La deigen hvile i 30 minutter i kjøleskap.

Forvarm stekeovnen til 250 C. Lag emner, og kjevle dem ut til leiver på 8-10 mm tykkelse. Stek leivene i ovnen i ca 5-10 minutter.

Leivene smøres med smør, sukker og kanel.

Lefsene oppbevares kaldt, gjerne nedfrosset, etter at de er ferdigsmurt.

Sigdalslefse Kling
250 g kokte poteter
2,5 dl rømme
2,5 dl sur melk
1,25 dl fløte
125 g smør
1 eggeplomme
50 g rugmel
Nok hvetemel til deigen er passe.

Mal potetene 2-3 ganger og rør inn rugmelet. Tilsett det andre unntatt hvetemel. Rør godt. Tilsett så mel til deigen er myk og smidig. Lag en lang pølse og merk av emner. La stå kaldt til neste dag. Kjevle så ut hvert emne til store runde leiver. Bruk rutete kjevle. Stekes på varm takke på begge sider. Skal være lysegule men myke. Legg de dobbelt og pakk de inn i ett klede. Serveres med smør og sukker. Disse er kjempegode.

Selbulemse
1 liter melk
1 ss smør
2 ss sirup
1 kg hvetemel

Kvitsmør:

5 dl fløte
500 g smør
10 ss sukker

Kok opp melken. Tilsett smør og sirup. Sikt på mel til en tykk grøt. Ta deigen på bakebordet og elt inn resten av melet til en fast deig. Del deigen i 10-12 emner og trill sprekkfrie boller. Dekk til med klede. Trykk hver bolle litt flat og arbeid emnet i handen til en flat, jevn kake. Legg deigemnene i kledet igjen så de ikke tørker.

Kjevl emnene ut til en tynn leiv så stor som takken. Rull leiven ut på varm takke. Stek leiven til den så vidt er "tørr". Ta leiven fra takka, legg den på et stort klede og "vask" over leiven med en klut som er lett vridd opp i lunkent vann. Legg leiven på takka igjen, men la den ikke ligge stille. Snu leiven når den er tørr på rettsida og stek til den har fått noen "stekeroser". Legg leivene rettside mot rettside i klede.

"Vask" leivene på vrangsiden med lunkent vann og la de ligge til de er myke før de skal smøres.

Lag Kvitsmør ved først å koke opp fløten og avkjøl til den er godt lunken. Rør smøret tykt og spe med fløten. Bland i sukker. Smør lemsene og brett de sammen. Klipp hver leiv i 4-5 lemser og legg de i små stabler. Dekk til med plast. Lemsene kan fryses, men blir best om de ligger natten over før de fryses, ellers blir de seige.

Så vil jeg vise noen skikkelig gamle oppskrifter jeg fant i ett gammelt hefte som er utgitt av noe som het Husmorforlaget i Oslo. God Apetitt!

Mørlefse Mørlefse
MØRLEFSEN kommer fra Nordland og Troms.
Lag deigen av 2 del sur fløte,
2 dl sur melk eller av bare sur fløte,
1/2 dl. sukker,
12 dl sirup,
2 ts. hjortetakksalt,
og fint hvetemel,
og 1 del byggmel.

Pisk fløte, melk og sukker, ha i sirup, sikt så litt mel sammen med hjortetakksalt og rør i mere mel til det blir en forholdsvis løs deig. Elt den lett sammen på bordet, og la den stå på et kjølig sted minst 1 time, da blir den lettere å bake ut. Det er viktig at man elter deigen minst mulig. Bruker en litt byggmel i deigen, blir lefsene mørkere, men myke og gode i smak.

Del deigen i 6-7 emner, elt hvert emne så lite som mulig og kjevle dem ut i leiver litt tykkere enn flatbrød. Legg deigen over på smurt plate og form dem til igjen på platen, - den trekker seg lett sammen. Prikk leiven godt og stek den i nokså varm ovn. Den skal heve seg litt, være lysegul på fargen, gjennomstekt, men myk og mør. Legg lefsene oppå hverandre i et klæde etterhvert som de stekes.
Når de er kalde, smøres de med rikelig godt smør, og strøs med sukker. Legg to og to sammen med de påsmurte flatene inn og skjær dem i snipper.

Lefseklining
LEFSEKLINING kommer fra Hardanger.
Deigen lages av 1/2 kg byggmel og
1/2 kg fint hvetemel eller rugmel,
og ca. 6 dl. melk.

Deigen skal være litt løs, og kjevles ut i store tynne leiver. Halvstek dem på varm takke, legg leiven på bordet og smør over den med halvpisket egg. Så stekes de videre til de er gjennomstekt. De skal være myke og lyse i fargen. Legg lefsene i klæde så de holder seg myke, og server dem samme dag de er stekt. Smør dem med godt smør, strø over raspet, sur mysost, og legg leivene dobbelt flere ganger så det blir mange lag. Ha litt smør mellom hvert lag. Klipp dem til slutt opp i jevne firkanter.

Krinalefse
Krinalefsen er en av de nordnorske lefseslagene.
Deigen ble laget av en blanding av bygg eller rugmel og fint hvetemel. Til en 10-12 leiver trenger en 200 gr bygg- eller rugmel, 200 gr hvetemel, og ca. 3 dl god fløtemelk. Deigen skal være myk og ikke for seig, og bør stå en stund på et kjølig sted før den kjevles ut.

«Kriningen» eller røren lages av 2 egg, 2 1/2 dl tynn fløte, litt kanel, litt kardemomme, 1 ts. hjortetakksalt, 1 ts. sukker og så hvetemel til den blir omtrent som en tynn grøt. La røren få stå og svelle en stund. Deigen kjevles ut til jevntykke leiver med 28-30 cm. i diameter, omtrent så tynt som til flatbrød. Legg leivene oppå hverandre med litt mel i mellom, etterhvert som de kjevles ut. Skal leivene krines, må de være hele og fine. Er det hull i dem, nytter det ikke å krine dem.

Halvstek leivene først på takken (hellen) eller stekeovnsplate, la dem så bli kalde før man har røren på. Til å krine med brukte man et slags trekarde eller en «kam» laget av never med korte tinder.

Først smurte en røren utover, leiven med en kniv, så «krinte» en mønster i den med kammen. I dag brukes en ikke for spiss gaffel. Den overflødige røren stryker en etterhvert over på en annen leiv, og den «krinte» leiven trekkes forsiktig over på en usmurt stekeovnsplate, og «tørkes» i ovn ved svak varme til røren er stivnet og blir gulhvit. Lefsen skal være gjennomstekt, men ikke helt sprø. Legg lefsene oppå hverandre etter stekingen, med et lett press over.

LYKKE TIL!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits