Fatelavens - og Berlinerboller : Oppskrifter! :))

selv om fastelavens er over ,betyr det ikke at man ikke kan spise fastelavensboller. i min verden er fatelavensboller=berlinerboller,enda jeg vet det er to ulike ting. Her får du oppskriften på begge :))

Fastelavensboller:
Man tager:
100 g meierismør
500-600 g hvetemel
100 g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver
3 1/2 dl melk
50 g gjær
egg til pensling

Do this:
Ha vann og smør i en gryte og kok dette opp, hell blandingen oppi en bolle sammen med melka, sjekk at temperaturen er riktig, det vil si fingervarmt. 

Ha så i sukker, kardemomme og gjær og rør dette sammen, tilsett så mel og rør til det blir en smidig bolledeig.

La bolledeigen heve i minst 25 min, og rull ut bollene og legg dem på smurt brett. Etterheves i minimum 15 min og stekes ved 200 °C i ca 12 minutter, til bollene er gyllne.

Serveres med pisket krem, overdrysset med melis.


Berlinerboller:

Man tager..
50 g margarin
1 1/4 dl melk
12 g gjær (1/4 pk)
2 ss sukker
1/2 krm salt
(1/4 ts kardemomme - hvis bollene fylles med eplemos)
1/2 egg
3 1/2-4 dl hvetemel

Fritering:
ca. 1 liter Olje

Pynt:
1/2 dl sukker

Fyll:
1-1 1/2 dl rødt syltetøy, marmelade eller eplemos eller ferdig vaniljekrem.

Do this:
Smelt fettet, tilsett melken og varm til 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen. Hell over deigvesken og rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, salt, kardemomme, egget og så mye av melet at deigen blir passe fast og smidig. Dekk bakebollen og hev i 30 minutter. Ta opp deigen på bakebordet og elt inn resten av melet. Form til en lengde. Del den opp i jamnstore emner. Trill dem til runde boller og klem dem litt ned på toppen. Dekk med klede og etterhev i 30 minutter. Ha oljen i en kasserolle og varm opp til 180 grader (til det bruser rundt skaftet på en tresleiv) Legg i et par boller om gangen. Friter dem i 3-4 minutter. La dem renne av seg på kjøkkenpapir. Rull dem deretter i sukker og rist av evt det overflødige. Lag et snitt i bollene og sprøyt inn syltetøy, marmelade eller eplemos. Server!

p.s: ønsker du vaniljekrem inni ruller du dem i melis istedet for sukker.

Berlinerboller
Enjoy!

Én kommentar

Bad Boy ;)

15.feb.2010 kl.11:07

Pokker.. Glemte at det var fastelaven i går..

Og jeg som er så glad i sånt :( Huff....

Er jo bare et år til neste gang da :P he he..

Ps. Bloggen min er åpen igjen :)

Skriv en ny kommentar

Christina Slette Johnsen

Christina Slette Johnsen

22, Andøy

Hei på deg! Blogger om livet mitt og alt i mellom som interesserer meg. Følg meg gjerne! :) BTW:(ja,jeg var med i Top Model 08. Ja,det er jeg som har tegnet tegningene) *Knis* Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~ The time is NOW. Have fun go mad!

www.lovelyliller.com on Facebook
Related Posts with Thumbnails Bloggurat

Kategorier

Arkiv

hits